Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, ο Εθνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) και οι Αρχές της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης των περιοχών, που υποδέχονται τα μεταναστευτικά ρεύματα, προσπαθούν να βρουν τρόπους αντιμετώπισης του κινδύνου μόλυνσης του περιβάλλοντος από τους χιλιάδες τόνους των πάσης φύσεως απορριμμάτων, που προκαλούν τα μεταναστευτικά ρεύματα στην Λέσβο και στα άλλα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Μια περιβαλλοντικά βιώσιμη λύση στο οξύτατο πρόβλημα των αποβλήτων και των πάσης φύσεως απορριμμάτων, που οφείλονται στους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίου φθάνουν στην χώρα μας, προσπαθούν να βρουν το Υπουργείο Περιβάλλοντος, ο Εθνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) και οι Αρχές της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης των περιοχών, που υποδέχονται τα μεταναστευτικά ρεύματα.
Σύμφωνα με δήλωση του Προέδρου του ΕΟΑΝ κ. Δημήτρη Πολιτόπουλου, υπολογίζεται, ότι μόνον στην Λέσβο υπάρχουν σήμερα 4.000 κυβικά μέτρα αποβλήτων. Τα απόβλητα έχουν αποτεθεί σε στεγασμένο οικόπεδο, αλλά αποτελούν μια υγειονομική «βόμβα», δεδομένου, ότι τα παλαιότερα από αυτά έχουν ήδη αρχίσει να αλλοιώνονται.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, από τον Μάιο του 2015 έως τον Φεβρουάριο του 2016 είχαν περάσει από την Λέσβο περίπου 550.000 πρόσφυγες.PROSFIGES1
Το νησί του Βόρειου Αιγαίου έχει υποδεχτεί το 60%-65% του συνόλου των προσφυγικών ροών, ποσοστό, που αντιστοιχεί σε 550.000 ανθρώπους, πολλαπλάσιοι των 75.000 τουριστών, που το επισκέπτονται κάθε χρόνο.
Κατά την διάρκεια αυτού του δεκαμήνου, έφθαναν με βάρκες στην Λέσβο 1667 άτομα ημερησίως. Έμεναν εκεί από τρεις έως έξι ημέρες, με τον μέσο όρο των αποβλήτων να φθάνει τα τρία κιλά ανά άτομο.

Υπολογίζεται, ότι οι βάρκες, που μετέφεραν τους πρόσφυγες, ήταν περίπου 10.000, με συνολικό βάρος 2.000 τόνων!

Το συνολικό βάρος των αποβλήτων του δεκαμήνου, εκτός από τις πλαστικές βάρκες, ανέρχεται στους 4.500 τόνους. Υπολογίζεται, ότι οι βάρκες, που μετέφεραν τους πρόσφυγες, ήταν περίπου 10.000, με συνολικό βάρος 2.000 τόνων.
Τα είδη αυτών των αποβλήτων, εκτός από τα σκάφη και τα σωσίβια, είναι σκηνές, στρώματα, κλινοσκεπάσματα, ισοθερμικές ενδυμασίες, εξωλέμβιες μηχανές και κατεστραμμένα είδη ρουχισμού. Επίσης, είναι κοινά απόβλητα, όπως φάρμακα, υπολείμματα τροφών και άλλα σκουπίδια, που παράγουμε όλοι καθημερινά (π.χ. πλαστικά μπουκάλια νερού, νάϋλον συσκευασίες, χαρτιά κλπ.).
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Υπουργείου, από το σύνολο των αποβλήτων του δεκαμήνου, από τον Μάϊο του 2015 έως τον Φεβρουάριο του 2016, οι 6.500 τόνοι ήσαν ανακυκλώσιμα υλικά.
Παρ’ όλα αυτά ορισμένα από αυτά δεν είναι εύκολο να ανακυκλωθούν, όπως τα σωσίβια, που απαιτούν τον διαχωρισμό τεσσάρων με πέντε διαφορετικών υλικών.
Όσον αφορά στις λέμβους, εξετάζεται η λύση της μεταφοράς τους σε εργοστάσιο της Ιταλίας, το οποίο, όμως, ζητά 500 ευρώ ανά τόνο και προεπεξεργασία των αποβλήτων.
Το συνολικό κόστος για την μεταφορά και την επεξεργασία των λέμβων ανέρχεται σε 50.000 ευρώ, δεδομένου, ότι μόνον στην Λέσβο υπολογίζεται, ότι είναι συγκεντρωμένοι 100 τόνοι.

Μελετάται η δημιουργία τοπικών μεταποιητικών μονάδων, οι οποίες θα λειτουργούν υπό την εποπτεία του δήμου Λέσβου, προς όφελος της τοπικής οικονομίας σε ό,τι αφορά και τις θέσεις εργασίας, που πρόκειται να δημιουργηθούν, και με ταυτόχρονα ανταποδοτικά έσοδα για τις κοινωνικές δημοτικές δράσεις

Αν και η ηγεσία του ΕΟΑΝ θα προτιμούσε η διαχείριση να γίνει εντός ελληνικού εδάφους, δεν υπάρχει στην χώρα μας ο κατάλληλος εξοπλισμός, ενώ μια επένδυση γι΄αυτόν τον σκοπό θεωρείται οικονομικά ασύμφορη.
Όσον αφορά στα υπόλοιπα απόβλητα της Λέσβου, η διαδικασία διαχείρισης, από την μεταφορά έως και την υγειονομική ταφή, κοστίζει από 1.800 ως 2.000 ευρώ ημερησίως.
Στις 29 Ιανουαρίου 2016 πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο αρμόδιο Υπουργείο μεταξύ του Αναπληρωτή Υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιάννη Τσιρώνη, του δημάρχου Λέσβου, Σπύρου Γαληνού και του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ, Τέρενς Κουίκ.
Εκεί ο κ. Γαληνός παρουσίασε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαχείρισης και μεταποίησης των αποβλήτων (από σωσίβια μέχρι διαλυμένα αντίσκηνα και από σπασμένες φουσκωμένες βάρκες μέχρι κατεστραμμένα πάσης φύσεως είδη ιματισμού).
Βασικό χαρακτηριστικό του σχεδίου είναι η δημιουργία τοπικών μεταποιητικών μονάδων, οι οποίες θα λειτουργούν υπό την εποπτεία του δήμου Λέσβου, προς όφελος της τοπικής οικονομίας σε ό,τι αφορά και τις θέσεις εργασίας, που πρόκειται να δημιουργηθούν, και με ταυτόχρονα ανταποδοτικά έσοδα για τις κοινωνικές δημοτικές δράσεις.
Εκεί, μια πλαστική βάρκα θα μετατρέπεται σε τσάντα ή ένα σωσίβιο σε πορτοφόλι. Η ιδέα είναι να δημιουργηθεί ένα «brand», όπου ο καταναλωτής θα γνωρίζει, ότι το πορτοφόλι, που αγοράζει προέρχεται από το σωσίβιο ενός πρόσφυγα.

Θα ανακυκλώνονται και θα μετατρέπονται οι πεταμένες πλαστικές βάρκες και τα σωσίβια, σε αδιάβροχα σακίδια πλάτης, ενώ θα ανελκυθούν τα βυθισμένα σκάφη και οι ντηζελομηχανές από τον βυθό του νησιού ώστε να προστατευτεί το θαλάσσιο και παράκτιο οικοσύστημα

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος, θα τηρηθεί η πυραμίδα διαχείρισης των απορριμμάτων και ό,τι μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί θα επιδιορθώνεται και θα επαναχρησιμοποιείται. Μια πλαστική βάρκα, για παράδειγμα, που επιδέχεται επιδιόρθωσης, θα έχει την ίδια χρήση. Μάλιστα, έπεσε στο τραπέζι και η πρόταση της δωρεάς τέτοιων προϊόντων σε χώρες της Αφρικής, που αντιμετωπίζουν αντίστοιχες κρίσεις.
Τα επιπρόσθετα απόβλητα από τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές είναι πλαστικά. Για αυτό τον λόγο ο δήμαρχος πιέζει για την μεταποίηση και επαναχρησιμοποίησή τους, καθώς μια ενδεχόμενη ταφή τους θα προκαλέσει τεράστια περιβαλλοντική βλάβη στο νησί.
Σε αυτή την προσπάθεια συνδράμει και η πρωτοβουλία «Πρεσβεία για τους Εκτοπισμένους» (Embassy for the Displaced), η οποία ανακυκλώνει και μετατρέπει πεταμένες πλαστικές βάρκες και σωσίβια σε αδιάβροχα σακίδια πλάτης. Η πρωτοβουλία αναζητά μικροχρηματοδότηση στην πλατφόρμα «IndieGoGo» με στόχο να συγκεντρώσει 17.000 δολάρια.
Καταβάλλεται, επίσης, προσπάθεια να ανελκυθούν τα βυθισμένα σκάφη και οι ντηζελομηχανές από τον βυθό του νησιού ώστε να προστατευτεί το θαλάσσιο και παράκτιο οικοσύστημα.
Ο Αναπληρωτής Υπουργός, κ. Γιάννης Τσιρώνης εξέφρασε την στήριξη της Κυβέρνησης στο εγχείρημα με την συνδρομή του ΕΟΑΝ και χρηματοδότηση από το «Πράσινο Ταμείο» και άλλες πηγές, εθνικές και Κοινοτικές.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ