Την Κυριακήν, 30ην Αυγούστου, 2015, τα μέλη της οικογένειας του ´Αγγελου Νικολσΐδη, οργάνωσαν, στην κοινοτική αίθουσα της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου, στο Kingston, απογευματινή εκδήλωση, με πλούσιο γεύμα και ζωντανή μουσική, προς τιμή του πατριάρχη τους, πατέρα, παππού και πάππου, ο οποίος αξιώθηκε να γιορτάζει τα εκατοντάχρονά του. Η εκδήλωση, στην οποίαν παρέστησαν περι τα 200 πρόσωπα, έλαβε παγκοινωτικό χαρακτήρα, με την παρουσία και τις ευλογίες του ιερατικώς προϊσταμένου της κοινότητας, Αρχημανδρίτη Αιμηλιανού,του προέδρου και μελών της Εκκλησιαστικής Επιτροπής, της Βοηθητικής Αδελφότητας και του Ελληνικού Σχολείου. Την οργάνωση ανέλαβαν ένας από τιους γιούς του Νικολαΐδη, ο Μιχαηλ, του Michaelangelo Publications, και μιά από τις κόρες του, η Ελίτσα.Angelos 100th 1

Θερμό μήνυμα απέστειλε ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και ελήφθη συγχαρητήριο μήνυμα από την Βασίλισσα, το οποίον, κατά την επικρατούσα εδώ παράδοση, αποστέλλεται προς όλους που συμπληρώνουν το εκατοστό έτος της ηλικίας τους.

Ο ‘Αγγελος Νικολαΐδης εγεννήθη στον Μαραθόβουνο, ο μεγαλύτερος μιάς πολυμελούς οικογένειας από δέκα αδέλφια. Κατέληξε στο Καϊμακλί όπου παντρεύτηκε την Βαλεντίνα, το γένος Χατζηγεωργίου και απέκτησαν επτά παιδιά. Το έτος 1960 ξεριζώνεται οικογενειακως από την Κύπρο και έρχεται στο Λονδίνο.
Από την οικογένειά του, το μικρότερο παιδί ήτο, τότε, μόλις τεσσάρων χρονών και το μεγαλύτερο δεκαεπτά. Εγκατεστάθη στο Twickenham, που συνορεύει το Kingston, με την βοήθεια του Ανδρέα Μουσκουντή, ο οποίος διατηρούσε πολυτελές εστιατόριον, το ” Rendezvous” στο Richmond.

Το έτος 1964, με την ίδρυση της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου “στρατεύεται” εθελοντής για την θεμελίωση και την σταδιακή ανάπτυξη της Κοινότητας. Εξελέγη Επίτροπος και, από αυτή τη θέση, εσυνέχισε και συνεχίζει μέχρι σήμερα την προσφορά του η οποία και συνοδεύεται, κατά καιρούς, με την ταυτόχρονη γενναιοδωρία του. Μέλημά του υπήρξε η Ελληνοχριστιανική ανατροφή των παιδιών του.
Προ ετών, εγεύθη τον πόνο της απώλειας της λατρευτής σου συζύγου, Βαλεντίνας. Απεβίωσε το έτος 2004.

Κατά το δείπνο, ο π. Αιμιλιανός μίλησε με θερμά και επαινετικά,λόγια για την πολυετή ” διακονία” του ´Αγγελου και ιδιαίτερα για την ανελλιπή παρουσία του στην εκκλησία και την βαθειά του πίστη που την εκφράζει και με την σκέψη και στην πράξη. Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Ταμίας της Εκκλησίας, Νεοκλής Παπαϊωάννου, ένας από τους ιδρυτές και συνοδοιπόρους του, στα Κοινοτικά δρώμενα, από το 1964. Ο Ανδρέας Νικολάου, από το Guildford, επίτροπος της εκκλησίας, απήγγειλε ποίημα που έγγραψε ειδικά για αυτή την περίπτωση. Ποίημα, επίσης, απήγγειλε και η Ειρήνη Μουσκουντή.Angelos 100th

Η εγγονή του ´Αγγελου, Μαρία, κόρη της Ελίτσας, μίλησε εκ μέρους των οικογενειών με θερμά λόγια για τον πατέρα, τον παππού, κσι τον πάππο τους. Η εκδήλωση έκλεισε με το κόψιμο του κέϊκ των γενεθλίων το οποίον ετοίμαςε η κόρη του Ανδρούλλα Δημητρίου, και με συγκινητικά λόγια από τον Νικολαΐδη προς τα παιδιά του και τους συνεργάτες του, τονίζοντας, ιδιαίτερα, πως η πιό όμορφη ανάμνησή του από τη ζωή όλων αυτών των χρόνων είναι η αγάπη και η σύμπνοια που επικρατεί στην Κοινότητα. Βαθειά δε συγκινημένος, αλλά νέος στην ψυχή, ηγέρθη σπό το κάθισμά του και έσυρε τον χορό με τα μέλη της οικογένειας του.

Την εκδήλωση εκάλυψε ο κ. Δώρος Παρτασίδης.

Ο πρώην Πρόεδρος της Κοινότητας, Σάββας Καραγιάννης, φίλος και συνεργάτης του ´Αγγελου Νικολσΐδη από το 1964, απηύθυνε χαιρετισμό και ανεφέρθη στον χαρακτήρα και την προσφορά του τιμωμένου. *

* Επισυνάπτεται ο χαιρετισμούς του Σάββα Καραγιάννη

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

ΑΓΓΕΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΐΔΗΣ
Εκατονταχρονα
——————–
Ποίημα από τον Ανδρέα Νικολάου
………………..

Στην εκκλησιάν τον γνώρισα
Τ’ Αγίου Γεωργίου
Η πίστη του εις τον Θεόν
Για νοστιμιά του βίου
Επίτροπος στην εκκλησιά
Ν´ανάβει τα καντήλια
Το λάδι τους νάν αρκετόν
Ν´αλλαζει τα φιτίλια
Κυριακές εν τακτικός
Όρθιος στο παγκάρι
Να υπηρετεί τους χριστιανούς
Ν´άχει Θεού την χάρη
Σήμερα γιορτάζει εκατόν
Πρέπει να του ευχηθούμεν
Νάχει υγείαν και χαράν
Χρόνια Πολλά να πούμεν

30.8..2015

……………………………………………………………………………………………………………………………………….

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ 100στή ΕΠΕΤEIO ΤΩΝ ΓΕΝΕΘΛΙΩΝ ΤΟΥ ΑΓΓΕΛΟΥ ΝΙΚΟΛΑΐΔΗ
Κυριακή 30 Αυγούστου 2015
Στην Κοινοτική Αίθουσα του Αγίου Γεωργίου – Kingston-upon-Thames
Χαιρετισμός του Σάββα Καραγιάννη
………………………………………….

Σήμερα θαυμάζουμε ένα γνήσιο πορτραίτο πρότυπο του Κύπριου μετανάστη στο πρόσωπο του ´Αγγελου Νικολαΐδη.

Είνai μιά διαμαντόπετρα από το πλούσιο έμψυχο ορυχείο της πατρικής γής. Είναι μιά εικόνα, μιά αναπαράσταση της πάλης αυτών που “πέταξαν” σ´ άλλους τόπους, φορτωμένοι με όνειρα για ένα καλύτερο μέλλον αλλά και με ελπίδες για τον περιπόθητο γυρισμό ´Ομως, σιγά σιγά, ριζώνουν στα ΠΕΡΑ.
Φτιάχνουν τις οικογένειές τους και, έτσι, έστω και άθελά τους, στείνουν τη δική τους παγίδα, που, στα “γρικέλια” της,τους “γαντζώνει” για πάντα στη ξένη γή.

Ο ´Αγγελος Νικολαΐδης, ένας αγνός λαϊκός βιοπαλαιστής, γεννήθηκε στον Μαραθόβουνο. Κατέληξε στο Καϊμακλί όπου παντρεύτηκε την Βαλεντίνα, το γένος Χατζηγεωργίου και απέκτησαν επτά παιδιά. Το έτος 1960 όταν το μικρότερό τους παιδί ήτο μόλις τεσσάρων χρονών και το μεγαλύτερο 17 χρονών, ξεριζώνεται οικογενειακως από τη Κύπρο και εγκαθίσταται στο Twickenham, με τη βοήθεια του Ανδρέα Μουσκουντή, θείου της συζύγου του που ήτο ήδη ένας πετυχημένος εστειάτωρας στο Richmond ιδιοκτήτης του “Rendezvous”. Σε απόσταση, όπως λέμε “μιάς σιεπεθκιάς” από τον χώρο που θεμελιώσαμε το σπίτι του Αγίου Γεωργίου τέσσερα χρόνια πιό ύστερα – Είναι, μήπως, και τούτο ένα σημάδι για το πως μας φανερώνεται το Θέλημα του Θεού;

……………………………….

Σήμερα επτά οικογένειες μας ξεναγούν σ’ αυτό τον χώρο δίπλα από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου – τα επτά παιδιά του´Αγγέλου Νικολαίδη – Ελίτσα, Ανδρούλλα, Χαράλαμπος, Νίκος, Μιχαήλ, Μαρία και Χριστόφορος, που του χάρισαν 19 εγγόνια, 19 δισέγγονα και 3 τρισαγγονα. Τους ευχαριστούμε ιδιαίτερα γιατί μας έδωσαν την ευκαιρία να είμαστε κοινωνοί αυτής της ευλογημένης οικογενειακής χαράς και ευτυχίας.

…………………………………

Οταν ιδρύθηκε η Κοινότητά μας το έτος 1964 ο ´Άγγελος, με την οικογένειά του, περπάτησαν ήδη τέσσερα χρόνια ζωής του μετανάστη.
´Εδειξε ιδιαίτερο και ενεργό ενδιαφέρο για το Ελληνικό Σχολείο, γιατί ήθελε στον χαρακτήρα και τη ζωή των παιδιών του να διατηρηθούν οι χριστιανικές αρετές και τα ήθη και έθιμά μας που κουβάλησαν μαζί τους από την Κύπρο. Παράλληλα επρόσφερε εθελοντική εργασία και βοήθεια για την πρακτική εκτέλεση του λειτουργικόυ προγράμματος της εκκλησίας μας.
´Εκτοτε, η συμμετοχή του και η προσφορά του στην Εκκλησιαστική και την Κοινωτική μας δραστηριότητα υπήρξε συνεχής, όχι μόνο σαν επίτροπος, αλλά και σαν συνδρομητής για τον εξωραϊσμό της εκκλησίας και των περί αυτής χώρων και είναι ένας από τους αναδόχους στην τέλεση των εγκαινίων. Τον χαρακτηρίζω σαν ένα από τους εργατικούς και “νούσιμους συγκηπουρούς ” σ’ αυτό το περιβόλι του Αγίου Γεωργίου στο Κingston. Τιμητικά, κρατάει, μέχρι σήμερα την πρώτη θέση στα στασίδια των επιτρόπων, πίσω από το παγκάρι, και απολάμβανε, μέχρι πρότινος, το προνόμιο να έχει το δικό του κλειδί σε ένα από τα συρταράκια, όπου φύλαγε προσωπικά του σημειώματα γύρω από τα “σύρτα – φέρτα” της ιδιαίτερης “διακονίας” του και της επιπρόσθετης φροντίδας του να εξυπηρετεί υο εκκλησίασμα.

…………………………………..

Και έναι σ’ αυτό το χώρο, και από αυτό το χώρο, που σήμερα αντλώ λίγες σκέψεις για τον τιμούμενο ´Αγγελο, σαν επιπρόσθετες πινελιές στο πορτραίτο της ζωής του. Μιάς ζωής που δεν υπήρξε, για τον ίδιο, άγευστος ψυχικού πόνου. Απώλεσε την λατρευτή του σύζυγο Βαλεντίνα, η οποία απεβίωσε το έτος 2004 σε ηλικία 84 χρονών. Η βαθειά του όμως πίστις και η οικογενειακή σύμπνοια τον εκράτησαν όρθιο και συνεχιστή της διπλής πορείας που διάλεξε, να είναι ο καλός καραβοκύρης για την οικογενειακή του ζωή και ένας καλός Σαμαρίτης και “διάκονος”.

…………………………………….

Εδιάβασα ένα βιογραφικό σημείωμα του αείμνηστου Κωνσταντίνου Χατζηπατέρα, της γνωστής μεγάλης οικογένειας των Χατζηπατεράδων. Στα δειλινά της ζωής του ευχαριστεί τον Θεό γιατί τον αξίωσε να μπορεί ακόμα να εκτελεί τα εκκλησιαστικά του καθήκοντα.

ΚΑΙ ΑΥΤ´Η ΕΙΝΑΙ. Η ΑΞΙΑ. ΤΗΣ. ΖΩΗΣ

Να είσαι δώροδέκτης ενός πολύχρονου βίου, από τον ´Αγιο Θεό, και να μπορεις να εξασκείς τα εκκλησιαστικά σου καθήκοντα, και, στην προκειμένη περίπτωση, στο σπίτι του Μεγαλομάρτυρα Γεωργίου του Τροπσιοφόρου.
Σε συγχαίρουμε, λοιπόν, αιωνόβιε και φίλτατέ μας ¨Άγγελε γι’αυτή σου την αξιωσύνη και την αξιωσύνη που εκληροδότησες στα παιδιά σου.

………………………………………

Τώρα για την δική μου προσωπική ευχή:-

´Οταν ο Γλαύκος Κληρίδης επισκέφθηκε κάποιο ασθενή που ήτο 95 χρόνών του ευχήθηκε υγεία και “να τα εκατοστήσει”.
Και η ανταπόκριση από τον γέροντα:- “´Ε τζιαί άν πάω τζιέ νάκκον παραπάνω πειράζει τον γιόκκα μου; ”
Αγαπητέ μου ´ Άγγελε, Να έχεις υγεία και να απολαμβάνεις αυτό το “νάκκον παραπάνω” το οποίον εύχομαι να είναι μακρύ και ανώδυνο.

………………………………………..

MICHAEL NICOLAIDES FRSA

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. XΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΤΟΝ κ. ΝΙΚΟΛΑΪΔΗ ΚΑΙ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ, ΠΟΥ ΟΡΓΑΝΩΣΑΝ ΤΗ ΘΑΥΜΑΣΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ 100ή ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΩΝ ΓΕΝΕΘΛΙΩΝ ΤΟΥ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ