Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Την δυνατότητα να ενταχθεί το Μαυροβούνιο στο ΝΑΤΟ έδωσαν οι Υπουργοί Εξωτερικών των κρατών-μελών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας κατά την τελευταία ημέρα της Συνόδου τους στις Βρυξέλες.
Η κίνηση αυτή είναι βέβαιο, ότι θα προκαλέσει την αντίδραση της Μόσχας, ενώ έρχεται σε μία στιγμή, που οι σχέσεις της Μόσχας με τη Βορειοατλαντική Συμμαχία δεν είναι οι καλύτερες, λόγω της κρίσης με την Τουρκία.
Αν οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη ευοδωθούν, τότε το Μαυροβούνιο θα γίνει το 29ο μέλος του ΝΑΤΟ.

Αυτό σημαίνει, ότι το ΝΑΤΟ θα καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της Μεσογείου, από την Πορτογαλία μέχρι την Τουρκία, με την εξαίρεση των εδαφών, που ανήκουν στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη. Το Μαυροβούνιο, που βομβαρδίστηκε από το ΝΑΤΟ στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας, ελπίζει ότι θα επιτύχει και την ένταξή του στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έχοντας λάβει τον χαρακτηρισμό της υποψήφιας προς ένταξη χώρας από το 2010, μόλις τέσσερα χρόνια αφ’ ότου αποσχίστηκε από την Σερβία.Over 10 NATO members oppose Syria war
Το Σεπτέμβριο ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέϊ Λαβρώφ είχε δηλώσει, ότι πιθανή διεύρυνση, που θα περιλαμβάνει το Μαυροβούνιο, τα Σκόπια και την Βοσνία, είναι μία ανεύθυνη πολιτική.
Την Ελλάδα στην Υπουργική Σύνοδο του ΝΑΤΟ εκπροσώπησε ο Υπουργός Εξωτερικών, κ. Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος στο περιθώριο της Συνόδου συναντήθηκεμε τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ