Μπλόκο έθεσαν οι Θεσμοί στις πρωθυπουργικές εξαγγελίες για τον ειδικό ακατάσχετο λογαριασμό των επιχειρήσεων, και το «φρένο» στο «πάγωμα» των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τον ΟΑΕΕ-ΕΤΑΑ!
-Στον αέρα παραμένουν ακόμη η μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα, το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, το “Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης” και η στελέχωση του Εποπτικού Συμβουλίου του Υπερταμείου Αποκρατικοποιήσεων!

«Η διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς συνεχίζεται» αναφέρουν στελέχη της ελληνικής Κυβέρνησης, καθώς απέμειναν λίγες μόνον ημέρες για να κλείσουν τα προαπαιτούμενα, πριν από την συνεδρίαση του επόμενου Euro Working Group.
Όπως εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές, η τακτική της ελληνικής Κυβέρνησης στην διαπραγμάτευση δείχνει να αλλάζει, καθώς στο παρελθόν έμπαινε με υψηλό ηθικό στις διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς και στο τέλος υποχωρούσε ατάκτως, ενώ τώρα ομολογεί από την αρχή, πως ξεκινά με πολύ χαμηλές προσδοκίες για να μπορέσει να παρουσιαστεί χαρούμενη και αισιόδοξη στην συνέχεια, επειδή απέφυγε τα χειρότερα
«Την Παρασκευή, μετά τον κύκλο συναντήσεων με τους εκπροσώπους των Θεσμών, ήμουν πολύ πιο ευχαριστημένος, από ό,τι ήμουν όταν ξεκίνησαν οι συναντήσεις αυτές, την Δευτέρα, αφού είχα αρκετές αμφιβολίες, αν θα έχουμε συμφωνία σε κάποια προαπαιτούμενα» έλεγε αξιωματούχος της Κυβέρνησης, μόλις τέλειωσαν οι πρώτες διαπραγματεύσεις και έφευγαν οι επικεφαλής των Θεσμών από την Αθήνα.

Απορρίπτονται οι δύο εξαγγελίες του Πρωθυπουργού, για τον ειδικό ακατάσχετο λογαριασμό των επιχειρήσεων, στον οποίο θα κατετίθεντο τα χρήματα από ηλεκτρονικές συναλλαγές, και το «φρένο» στο «πάγωμα» των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τον ΟΑΕΕ-ΕΤΑΑ

Στην Κυβέρνηση δηλώνουν ευχαριστημένοι, παρά το γεγονός, ότι οι Θεσμοί έβαλαν μπλόκο στις εξαγγελίες, που έκανε ο Πρωθυπουργός στην ΔΕΘ το περασμένο Σαββατοκύριακο. «Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται» λένε, ώστε να φαντάζει «νίκη» από εδώ και εμπρός, αν και εφ’ όσον αλλάξει κάτι στην τελική διαπραγμάτευση, μέχρι να εγκριθεί η δόση και επιστρέψουν ξανά σε έναν μήνα οι απεσταλμένοι των δανειστών.
Σύμφωνα με τους ίδιους αναλυτές, με τα ως τώρα δεδομένα όμως, οι τεχνοκράτες της Τρόϊκας:
1) Aπέρριψαν δύο εξαγγελίες, που είχε κάνει ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, για τον ειδικό ακατάσχετο λογαριασμό των επιχειρήσεων, στον οποίο θα κατετίθεντο τα χρήματα από ηλεκτρονικές συναλλαγές, και το «φρένο» στο «πάγωμα» των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς ΟΑΕΕ-ΕΤΑΑ. Το Υπουργείο Εργασίας παραδέχθηκε, ότι το Κουαρτέτο των δανειστών ζητάει συνολικό σχέδιο για την αντιμετώπιση των ασφαλιστικών οφειλών, «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων και ακατάσχετου λογαριασμού, κάτι που η Κυβέρνηση δεν διαθέτει και θα σπεύσει τώρα να ετοιμάσει.

Οι Θεσμοί φάνηκαν ανένδοτοι στις προτάσεις του Υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, για τους Έλληνες, που προτάθηκαν να μετάσχουν στο Εποπτικό Συμβούλιο του Υπερταμείου Αποκρατικοποιήσεων

Για τον ακατάσχετο λογαριασμό, η Κυβέρνηση σκέφτεται ήδη να αντικαταστήσει την εξαγγελία, υποσχόμενη άλλα κίνητρα στις επιχειρήσεις για να δεχθούν πληρωμές με κάρτες και τραπεζικά εμβάσματα, αντί μετρητών. Αλλωστε, αμέσως μετά την αυλαία των συνομιλιών με τους ξένους τεχνοκράτες στο “Χίλτον”, υψηλόβαθμο στέλεχος της Κυβέρνησης παραδέχθηκε, πως ο ακατάσχετος λογαριασμός «μπορεί να μη γίνει».
2) Ήταν ανένδοτοι στις προτάσεις του Υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, για τους Έλληνες, που θα μετάσχουν στο Εποπτικό Συμβούλιο του Υπερταμείου Αποκρατικοποιήσεων, τους οποίους απέρριψαν, λόγω κομματικών εξαρτήσεων και χαμηλών προσόντων. Στην Κυβέρνηση πιστεύουν, πάντως, ότι το θέμα θα λυθεί σύντομα, αφού θα προτείνουν νέα ονόματα, που θα «αρέσουν» στους δανειστές.

Οι εκπρόσωποι της τρόϊκας δεν πείσθηκαν από την ανάλυση της Κυβέρνησης για την εξεύρεση 700-900 εκατομμυρίων ευρώ για την καταβολή του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), το 2017

3) Δεν δέχθηκαν να ακούσουν κουβέντα περί μείωσης των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα, που ζητά η Κυβέρνηση, παρ’ ότι το οικονομικό επιτελείο επείγεται να καταθέσει στις 3 Οκτωβρίου προσχέδιο του νέου κρατικού προϋπολογισμού και νέο Μεσοπρόθεσμο 2016-2020.
4) Δεν πείσθηκαν από την ανάλυση της Κυβέρνησης για την εξεύρεση περίπου 700-900 εκατομμυρίων ευρώ, που απαιτούνται για την καταβολή του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) το 2017
5) Διατύπωσαν ενστάσεις στην μετεξέλιξη του “Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης” (ΕΤΕΑΝ) σε αναπτυξιακό ταμείο, με το επιχείρημα, ότι υπάρχει κίνδυνος αυτό να λειτουργεί ανταγωνιστικά προς το υπάρχον χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Πεδίον συνεννόησης βρέθηκε πάντως για την νέα περαίωση για το «μαύρο χρήμα», για τις ρυθμίσεις αναφορικά με τις υπερχρεωμένες και υπό πτώχευση επιχειρήσεις, αλλά και για την μεταφορά ολόκληρου του φοροεισπρακτικού μηχανισμού του Κράτους, από το Υπουργείο Οικονομικών στην υπό σύσταση νέα Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Οι τεχνοκράτες της Ευρωζώνης (EWG) θα συνεδριάσουν στις 29 Σεπτεμβρίου και η ελληνική Κυβέρνηση διατείνεται, ότι μέχρι τότε θα έχει διευθετήσει τα ανοιχτά μέτωπα, ώστε να δρομολογηθεί η εκταμίευση των 2,8 δισεκατομμυρίων ευρώ!

Πάντως, η Κυβέρνηση καλείται να υλοποιήσει την δέσμευσή της, ότι μέσα σε λίγες ημέρες θα καταθέσει στην Βουλή πολυνομοσχέδιο με τα εκκρεμή μέτρα, που χρειάζονται νομοθετική ρύθμιση, όπως οι επαχθείς αλλαγές στο ασφαλιστικό των αγροτών, των νέων επαγγελματιών κλπ.
Συνολικά, η Κυβέρνηση έχει χρόνο μερικών ημερών στην διάθεσή της, για να κλείσει τα προαπαιτούμενα μέτρα πριν από το επόμενο Euro Working Group (EWG), αν θέλει να προλάβει τις ημερομηνίες ορόσημα.
Οι τεχνοκράτες της Ευρωζώνης (EWG) θα συνεδριάσουν στις 29 Σεπτεμβρίου και η Κυβέρνηση διατείνεται, ότι μέχρι τότε θα έχει διευθετήσει τα ανοιχτά μέτωπα, ώστε το Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου να μπορέσει να δρομολογήσει την εκταμίευση των 2,8 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Οι εκπρόσωποι των Θεσμών αναχώρησαν από την Αθήνα, εκτός από την αποστολή του ΔΝΤ, που παραμένει στην Αθήνα και αυτή την εβδομάδα, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης για την ελληνική οικονομία, βάσει του άρθρου 4, που δεν αφορά μεν την διαδικασία αξιολόγησης στο πλαίσιο του προγράμματος του ESM, αλλά συνδέεται με την έκθεση βιωσιμότητος, που θα κρίνει πολλά, όταν ξεκινήσουν οι συζητήσεις για το ελληνικό χρέος.

OAEE

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ