Μεταδίδεται στον άνθρωπο κυρίως από ανθρώπους, τσιμπούρια ή ζώα, μπορεί να είναι θανατηφόρος και απειλεί να φθάσει και στην Ελλάδα!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Ανησυχία προκαλεί η είδηση, ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα εμφανίστηκαν σε μερικές χώρες της Δ. Ευρώπης κρούσματα του αιμορραγικού πυρετού, που προκαλεί ένας άγνωστος στο ευρωπαϊκό κοινό ιός, που έπληξε και την ήπειρό μας. Πρόκειται για τον ιό με την ονομασία «αιμορραγικός πυρετός Κριμαίας – Κογκό», για τον οποίο μέχρι τώρα δεν υπάρχει εμβόλιο. Πρώτα ήταν ο ιός Ζίκα και τώρα έρχεται ο ιός «αιμορραγικός πυρετός Κριμαίας – Κογκό» (CCHF), που είναι, σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, ένας ιός, ο οποίος μεταδίδεται κυρίως από ανθρώπους, τσιμπούρια ή ζώα. Αν και ο ιός αυτός δεν έχει ακουστεί πολύ μέχρι στιγμής, μελέτες δείχνουν, ότι παρουσιάζει σημαντικό ποσοστό θνησιμότητας, που φθάνει σε ποσοστό έως και το 40%.
Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός, ότι ο ιός μεταδίδεται κυρίως με ανθρώπους από τσιμπούρια και κτηνοτροφικά ζώα, ενώ από άνθρωπο σε άνθρωπο η μετάδοση μπορεί να συμβεί μέσω του αίματος ή σωματικών εκκρίσεων και υγρών από μολυσμένα άτομα (σάλ.
Ο πανικός γύρω από CCHF εξαπλώνεται γρήγορα, καθώς, χθες ένας 62χρονος άνδρας έχασε την ζωή του από την νόσο, στην επαρχία του Κάθερες στην Ισπανία, ενώ κυκλοφόρησε και χάρτης στο διαδίκτυο, στον οποίο εμφανίζονται οι χώρες, όπου υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος εξάπλωσης της νόσου.

Η ύπαρξή του ιού χρονολογείται από το 2010, ενώ τα πρώτα συμπτώματα της νόσου περιλαμβάνουν πονοκέφαλο, υψηλό πυρετό, πόνο στην πλάτη, στις αρθρώσεις, στο στομάχι, και εμετό, ενώ μπορούν, επίσης, να εμφανιστούν κοκκίνισμα στα μάτια, στο πρόσωπο, στον λαιμό, και στην οροφή του στόματος

Στις χώρες αυτές περιλαμβάνεται και η Ελλάδα, όπου μέχρι τώρα δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα η εμφάνιση κάποιου κρούσματος.
Η ισπανική εφημερίδα “El Espanol” ανέδειξε το θέμα, ενώ και το ισπανικό Υπουργείο Υγείας δημοσίευσε μια έκθεση σχετικά με τον ιό, αναφέροντας, ότι η ύπαρξή του χρονολογείται από το 2010, όταν διαπιστώθηκε η μετάδοσή του από τσιμπούρια. Η συγκεκριμένη εφημερίδα προειδοποίησε, μάλιστα, ότι πρέπει να υπάρξει ενημέρωση σε ολόκληρη την χώρα.
Οι αρχικές ενδείξεις και τα πρώτα συμπτώματα της νόσου περιλαμβάνουν πονοκέφαλο, υψηλό πυρετό, πόνο στην πλάτη, πόνο στις αρθρώσεις, πόνο στο στομάχι, και εμετό. Μπορούν, επίσης, να εμφανιστούν κοκκίνισμα στα μάτια, ερύθημα προσώπου, κοκκίνισμα στον λαιμό, και κόκκινες κηλίδες στην οροφή του στόματος.
Τα συμπτώματα μπορούν ακόμη να περιλαμβάνουν ίκτερο, και σε σοβαρές περιπτώσεις, αλλαγές στην διάθεση και περιορισμένη αντίληψη. Κατά την εξέλιξη της ασθένειας παρουσιάζονται επίσης σοβαροί μώλωπες, ρινορραγίες και ανεξέλεγκτη αιμορραγία, αρχής γενομένης από την τέταρτη ημέρα της ασθένειας, που διαρκούν για περίπου δύο εβδομάδες. Μέχρι τώρα η αντιμετώπιση της νόσου γίνεται σε νοσοκομειακές μονάδες λοιμωδών νόσων με την χρήση ισχυρών αντιβιοτικών.

aac86-europe-map

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ