Έναντι του δολαρίου ΗΠΑ  και άλλων νομισμάτων!
-Το ισχυρό ευρώ επηρεάζει αρνητικά τις ελληνικές εξαγωγές, ιδίως προς την Αμερικανική ήπειρο, που παρουσιάζουν κάμψη!
-Ο κυριότερος ανταγωνισμός, που δέχεται η Ελλάδα, ειδικά στα πρωτογενή προϊόντα, είναι από την Τουρκία, που επιδοτεί τους εξαγωγείς της!

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα “Καθημερινή”, προβληματισμό προκαλεί στους Έλληνες εξαγωγείς η σημαντική ενίσχυση του ευρώ έναντι του αμερικανικού δολαρίου και άλλων νομισμάτων, καθώς αυτή επηρεάζει αρνητικά τις εξαγωγές, κυρίως προς τις χώρες εκτός της Ε.Ε..
Τα πρόσφατα αναλυτικά στοιχεία για τις εξαγωγικές επιδόσεις της Ελλάδας προς όλες τις γεωγραφικές περιοχές, που αφορούν το α΄ τρίμηνο του 2017, αποτυπώνουν την κατάσταση αυτή και δημιουργούν ανησυχία σε πολλούς εξαγωγείς.
Συγκεκριμένα, βάσει των στοιχείων αυτών, μπορεί οι εξαγωγές μας προς το Ηνωμένο Βασίλειο να κατέγραψαν αύξηση κατά το πρώτο τρίμηνο του 2017, όμως είναι αμφίβολο, εάν η τάση αυτή θα συνεχισθεί, ενώ στο ίδιο διάστημα οι ελληνικές εξαγωγές προς την Βόρεια Αμερική υποχώρησαν κατά 1,4%, με τις εξαγωγές προς ΗΠΑ να παραμένουν στάσιμες, ενώ να υποχωρούν προς τον Καναδά κατά 5,1% και προς το Μεξικό κατά 6,2%.

Εάν συνεχισθεί επί μακρόν η ισχυροποίηση του ευρώ, τότε τα ελληνικά προϊόντα κινδυνεύουν να χάσουν αγορές, που κατέκτησαν με μεγάλη προσπάθεια!

Πάντως, όπως επισημαίνουν οι εκπρόσωποι των εξαγωγέων, το θετικό είναι, ότι πάνω από το ήμισυ της αξίας των ελληνικών εξαγωγών γίνεται εντός Ευρωζώνης και προς χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώ ειδικά προς τις χώρες της Ευρωζώνης πραγματοποιείται περίπου το 38% της αξίας των ελληνικών εξαγωγών.
Βεβαια, εάν συνεχισθεί επί μακρόν η ισχυροποίηση του ευρώ, τότε τα ελληνικά προϊόντα κινδυνεύουν να χάσουν αγορές, που κατέκτησαν με μεγάλη προσπάθεια
Από την ανάλυση της αξίας των εξαγωγών της Ελλάδας προκύπτει ότι το 2016 το 56,25% της αξίας των ελληνικών εξαγωγών κατευθυνόταν προς χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και το υπόλοιπο 43,75% προς τρίτες χώρες. Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2017, πάντως, το ποσοστό των εξαγωγών προς τρίτες χώρες έχει αυξηθεί, καθώς διαμορφώθηκε στο 45,44%, ενώ το ποσοστό εξαγωγών (με βάση την αξία εξαγωγών) προς τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης υποχώρησε σε 54,56%.
«Εχουμε αντιμετωπίσει και στο παρελθόν ανάλογες καταστάσεις. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις. Εκτιμούμε, όμως, ότι, εάν συνεχισθεί η ισχυροποίηση του ευρώ, θα υπάρξουν παρεμβάσεις από πολύ ισχυρές, με μεγάλο όγκο και αξία εξαγωγών χώρες της Ευρωζώνης, όπως είναι, για παράδειγμα, η Γερμανία», δήλωσε η κ. Χριστίνα Σακελλαρίδη, πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ), στην εφημερίδα ” Καθημερινή”.

Ο κυριότερος ανταγωνισμός, που δέχεται η Ελλάδα, ειδικά στα πρωτογενή προϊόντα, είναι από την Τουρκία, που επιδοτεί τους εξαγωγείς της!

Αναφορικά με την εικόνα των εξαγωγών μας το προηγούμενο έτος, με βάση τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, η συνολική αξία των ελληνικών εξαγωγών προς τις τρίτες χώρες ανήλθε το 2016 σε 11,13 δισ. ευρώ, εκ των οποίων συναλλαγές εξαγωγών αξίας 6,58 δισ. ευρώ, δηλαδή το 59,1% πραγματοποιήθηκε με νόμισμα τιμολογίου το δολάριο ΗΠΑ (το τιμολόγιο της εμπορικής συναλλαγής καταρτίστηκε σε δολάρια ΗΠΑ).
Εξαγωγές αξίας 4,49 δισ. ευρώ (δηλαδή το 40,4%) πραγματοποιήθηκαν με νόμισμα τιμολογίου ευρώ, εξαγωγές 54 εκατ. ευρώ πραγματοποιήθηκαν με άλλο εθνικό νόμισμα.
Το 72,5% των εξαγωγών, που πραγματοποιήθηκε το 2016 σε δολάριο ΗΠΑ, αφορούσε πετρελαιοειδή, το 16,2% βιομηχανικά προϊόντα και το 11,3% τα λεγόμενα πρωτογενή (ζώντα ζώα, τρόφιμα, ποτά, καπνός, πρώτες ύλες και λοιπά προϊόντα ενέργειας).
Ο κυριότερος ανταγωνισμός, που δέχεται η Ελλάδα, ειδικά στα πρωτογενή προϊόντα, είναι από την Τουρκία. Οπως επισημαίνουν οι εξαγωγείς, η περαιτέρω ανατίμηση του ευρώ έναντι των άλλων νομισμάτων, σε συνδυασμό με την επιδότηση, που δίνει η Τουρκία στα αγροτικά της προϊόντα, μπορεί να αυξήσει τις πιέσεις για τα αντίστοιχα ελληνικά προϊόντα. Τούτο έχει φανεί ιδιαιτέρως στην περίπτωση των εξαγωγών ψαριών, που προέρχονται από ιχθυοκαλλιέργειες, με την τουρκική Κυβέρνηση να επιδοτεί, για παράδειγμα, το κόστος μεταφοράς των προϊόντων στις ΗΠΑ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ