Αντίθετος με την δημιουργία Τμήματος Ισλαμικών Σπουδών στην Θεολογικη Σχολή του ΑΠΘ δηλώνει ο Κοσμήτοράς της, καθηγητής κ. Μιχαήλ Τρίτος.

Την αντίθεσή του στην πολυσυζητημένη, επιχειρούμενη δημιουργία Τμήματος Ισλαμικών Σπουδών μέσα στην Θεολογική Σχολή Θεσσαλονίκης εκφράζει σε συνέντευξή του προς γνωστό διαδικτυακό μπλόκ εθνικών και εκκλησιαστικών θεμάτων ο Κοσμήτοράς της, κ. Μιχαήλ Τρίτος. Ο Κοσμήτορας και γνωστός Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ αναφέρεται παράλληλα στις διώξεις και στα δεινά, που υφίστανται οι Χριστιανοί από τους μουσουλμάνους στην Μέση Ανατολή. tritos

Ο κ. Τρίτος υπογραμμίζει μεταξύ των άλλων:

«Το Τμήμα Ισλαμικών Σπουδών έχει γίνει σημείο αντιλεγόμενο. Από τη μια, υπάρχουν οι τέσσερις Μητροπολίτες της Θράκης, που το θέλουν, οι οποίοι πιστεύουν, ότι πρέπει να εκπαιδεύονται στην Ελλάδα και όχι στην Σαουδική Αραβία, την Άγκυρα ή την Ανδριανούπολη οι θρησκευτικοί λειτουργοί της μουσουλμανικής μειονότητας, ώστε να μπορούμε να ελέγχουμε την κατάσταση. Και από την άλλη, υπάρχει η αντίθετη πλευρά, της οποίας ηγείται ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης στο Τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας, το οποίο, με ομόφωνη απόφαση του, υποστηρίζει, ότι μπορεί να γίνει αλλού, σε ένα άλλο Τμήμα και όχι σε μια Ορθόδοξη Θεολογική Σχολή, γιατί θα προκύψουν τεράστια προβλήματα λειτουργίας.
Και αυτό ακριβώς υποστηρίζω και εγώ. Μια τέτοια συστέγαση στην Θεολογική Σχολή είναι πολύ επικίνδυνη. Αύριο ένας θερμοκέφαλος δικός μας μπορεί να κάψει ένα Κοράνι ή να βρίσει το Μωάμεθ και να μας κάνουν στάκτη! Σαφώς είμαι υπέρ της εκπαιδεύσεως αυτών των ανθρώπων από την ελληνική κυβέρνηση, ώστε να μην έχουμε παρεμβολές από άλλες χώρες, όχι όμως στον χώρο της Θεολογικής Σχολής, αλλά κάπου αλλού, ώστε να αποφευχθούν αυτές οι εκτροπές. Μπορούμε, αν θέλουμε, με σύνεση και διάκριση να λύσουμε και αυτό το πρόβλημα», τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Τρίτος.
Αναφορικά με το άλλο τεράστιο ζήτημα, αυτό των διώξεων των Ορθόδοξων αδελφών μας στη Μέση Ανατολή, ο Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ υπογραμμίζει τα εξής: «Είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα. Εγώ προσωπικά, αλλά και η Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ, γνωρίζουμε πολύ καλά έναν από τους απαχθέντες μητροπολίτες, τον Μητροπολίτη Χαλεπίου Παύλο, αδελφό του σημερινού Πατριάρχου Αντιοχείας, ο οποίος έχει χαθεί εδώ και πολύ καιρό και δεν έχουμε ακόμα σημεία ζωής. Άλλοι λένε ότι ζει, άλλοι ότι τον έχουν «καθαρίσει» οι Τζιχαντιστές. Δεν ξέρω, τι θα γίνει με αυτή την κατάσταση, είναι όντως ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα. Το Ισλάμ είναι πάρα πολύ σκληρό. Έλεγε χαρακτηριστικά κάποιος Ισλαμολόγος, ότι «το σπαθί του Μωάμεθ και το Κοράνι είναι οι ολεθριότεροι εχθροί του ανθρωπίνου πνεύματος και του πολιτισμού».
“Αυτά τα πράγματα είναι απαράδεκτα για τον αιώνα μας, τον αιώνα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τον αιώνα του πολιτισμού, τον αιώνα των «φώτων», να δολοφονούνται άνθρωποι με αυτές τις διαδικασίες… Είναι ό,τι χειρότερο και είμαι σαφώς αντίθετος με όλες αυτές τις διώξεις και τις ταλαιπωρίες, που υφίστανται οι Χριστιανοί στην Μέση Ανατολή. Μάλιστα, τώρα, που είχε έρθει ο Πατριάρχης Αντιοχείας στην Ελλάδα, εξέθεσε την δραματική κατάσταση, που επικρατεί εκεί και ζήτησε τη βοήθεια και την συμπαράστασή μας. Αξίζει να σημειωθεί, ότι πρότεινε να γίνει και ένα γραφείο του Πατριαρχειου Αντιοχείας στην Αθήνα, όπως έχουν και όλα τα υπόλοιπα Πατριαρχεία, το Οικουμενικό, το Αλεξανδρείας, το Ιεροσολύμων κ.ο.κ. Εγώ είμαι της γνώμης, να γίνει άμεσα, γιατί θα προωθήσει πολλά θέματα και κυρίως θα πλησιάσουμε ένα Πατριαρχείο, που έχει χάσει την ελληνική του προοπτική και έχει αραβοποιηθεί. Ειδικά τώρα με τον Πατριάρχη αυτόν, που γνωρίζει ελληνικά, είναι διδάκτωρ του ΑΠΘ και αγαπάει πολύ την Ελλάδα, είναι ευκαιρία να τους πλησιάσουμε και εμείς και να τους ζεστάνουμε με την αγάπη και την στοργή μας”.
(πηγή: pentapostagma.gr)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ