Οι δύο δημοσιογράφοι της εφημερίδα κατηγορούνται, επειδή είχαν αποκαλύψει, πως κατασχέθηκαν φορτηγά των τουρκικών Μυστικών Υπηρεσιών Πληροφοριών, γεμάτα όπλα, που προορίζονταν για τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτος στην Συρία!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Ευθείες απειλές εκτόξευσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά των ξένων διπλωματών, επειδή παραβρέθηκαν στην δίκη των δύο δημοσιογράφων της εφημερίδας «Τζουμχουριέτ», που κατηγορούνται για κατασκοπεία και πραξικόπημα.
Σε τηλεοπτική του ομιλία στην Κωνσταντινούπολη, ο Ερντογάν κατηγόρησε τους διπλωμάτες για απόπειρα «επίδειξης δύναμης», λέγοντας φανερά ενοχλημένος «Ποιοί είστε; Τι κάνετε εκεί;».
«Εδώ δεν είναι χώρα σας, εδώ είναι Τουρκία», πρόσθεσε, σημειώνοντας, πως έχουν την δυνατότητα να ενεργήσουν μόνον στο πλαίσιο των προξενείων τους. «Αλλού χρειάζεται άδεια», συμπλήρωσε.
Στο δικαστικό μέγαρο στην Κωνσταντινούπολη, όπου θα διεξαγόταν η δίκη του Τζαν Ντουντάρ, διευθυντή της εφημερίδας «Cumhuriyet», και του Ερντέμ Γκιουλ, επικεφαλής του γραφείου της εφημερίδας στην Άγκυρα, παραβρέθηκαν πολλοί δημοσιογράφοι, βουλευτές της αντιπολίτευσης και αρκετοί Ευρωπαίοι διπλωμάτες, μεταξύ των οποίων η Γενική Πρόξενος της Γαλλίας και ο Πρέσβης της Γερμανίας στην Άγκυρα.

Η εφημερίδα αποκάλυψε, πως κατασχέθηκαν φορτηγά των τουρκικών Μυστικών Υπηρεσιών Πληροφοριών, γεμάτα όπλα, που προορίζονταν για τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτος στην Συρία

Οι δύο δημοσιογράφοι δημοσίευσαν τον Ιανουάριο του 2014 ένα μεγάλο άρθρο, συνοδευόμενο από φωτογραφίες και ένα βίντεο, για την κατάσχεση φορτηγών των τουρκικών Μυστικών Υπηρεσιών Πληροφοριών (MIT), γεμάτων όπλα, που προορίζονταν για τους τζιχαντιστές στην Συρία.
Το άρθρο αυτό προκάλεσε την οργή του Ερντογάν, ο οποίος δεσμεύτηκε, λέγοντας,πως «εκείνος, που δημοσίευσε αυτή την πληροφορία, θα πληρώσει βαρύ τίμημα, δεν θα τον αφήσω έτσι»!
Λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης της περασμένης Παρασκευής, το δικαστήριο αποφάσισε, μετά από αίτημα του εισαγγελέα, να συνεχιστεί η δίκη κεκλεισμένων των θυρών για λόγους «εθνικής ασφάλειας», προκαλώντας την οργή του κοινού.
Τελικά, η άρνηση πολλών βουλευτών της αντιπολίτευσης να αποχωρήσουν από την αίθουσα, ανάγκασε τον Πρόεδρο του δικαστηρίου να αναβάλει τη δίκη για την 1η Απριλίου.TOURKIA

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ