-Και νέα άνοδο σημείωσαν τον Ιανουάριο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την Εφορία, που διαμορφώθηκαν συνολικά σε 93,4 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ τα χρέη «πνίγουν», πλέον, έναν στους δύο φορολογούμενους, που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου

Από το “κακό στο χειρότερο” βαδίζει η εισπραξιμότητα των φόρων στην χώρα μας, καθώς τον Ιανουάριο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την Εφορία σημείωσαν και νέα άνοδο, αφού μέσα σε έναν μήνα τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις δεν πλήρωσαν φόρους και άλλες υποχρεώσεις προς το Δημόσιο, συνολικού ύψους 1,63 δισεκατομμυρίων ευρώ!

Το ποσό αυτό είναι από τα μεγαλύτερα, που έχουν καταγραφεί τα τελευταία χρόνια, ενώ τον ίδιο μήνα ακόμη 26.723 φορολογούμενοι προστέθηκαν στην τεράστια λίστα των οφειλετών.

Τα χρέη «πνίγουν», πλέον, έναν στους δυο φορολογούμενους, που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις μετά τα απανωτά φορολογικά χτυπήματα, που έχουν δεχθεί τα εισοδήματά τους.

Εφέτος οι ληξιπρόθεσμες οφειλές, τόσο προς το Δημόσιο, όσο και προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία, θα ξεπεράσουν κάθε προηγούμενο, εξαιτίας, όχι μόνον των αυξημένων φόρων, αλλά και των υψηλών ασφαλιστικών εισφορών!

Συνολικά, σύμφωνα με τους πιό πρόσφατους υπολογισμούς, χρωστούν στην Εφορία πάνω από το 50% του ΑΕΠ και ήδη εκφράζονται φόβοι, ότι εφέτος οι ληξιπρόθεσμες οφειλές, τόσο προς το Δημόσιο, όσο και προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία, θα ξεπεράσουν κάθε προηγούμενο! Και αυτό εξαιτίας, όχι μόνον των αυξημένων φόρων, αλλά και των υψηλών ασφαλιστικών εισφορών, που καλούνται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι.

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές «απειλούν» την πορεία των εσόδων του Προϋπολογισμού, τα οποία μπορεί στο πρώτο δίμηνο του έτους να κινήθηκαν πάνω από τον στόχο, αλλά εμφανίζουν σημάδια κόπωσης.

Στο τέλος Ιανουαρίου οι συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές διαμορφώθηκαν σε 93,4 δισεκατομμύρια ευρώ, καθώς η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), μέσω του μπαράζ των κατασχέσεων, που έχει εξαπολύσει σε τραπεζικές καταθέσεις και εισοδήματα οφειλετών, κατάφερε πέρυσι να εισπράξει από ληξιπρόθεσμες οφειλές το ποσό των 5,157 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Τι δείχνουν αναλυτικά τα στοιχεία της ΑΑΔΕ

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ:

– Σχεδόν ένας στους δυο φορολογούμενους ή 4.173.206 άτομα έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στην Εφορία. Στο τέλος Ιανουαρίου ο αριθμός των οφειλετών αυξήθηκε κατά 26.723 άτομα.

– Δύο στους δέκα φορολογούμενους είναι εκτεθειμένοι σε κατασχέσεις.

– Για 851.818 οφειλέτες, η ΑΑΔΕ έχει ήδη λάβει αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, προχωρώντας σε δεσμεύσεις και κατασχέσεις τραπεζικών καταθέσεων, εισοδημάτων και άλλων περιουσιακών στοιχείων.

– Με κατασχέσεις απειλούνται ακόμη 1.672.771 οφειλέτες.

– Τον Ιανουάριο επιβλήθηκαν 12.764 νέες κατασχέσεις, πράγμα που σημαίνει, ότι ο ρυθμός, με τον οποίο επιβάλλονται οι κατασχέσεις σε περιουσίες, καταθέσεις και εισοδήματα οφειλετών του Δημοσίου, φθάνει, κατά μέσον όρο, τις 500 ανά εργάσιμη ημέρα.

– Από τα νέα χρέη του Ιανουαρίου, ύψους 1,63 δισεκατομμυρίων ευρώ, τα 730 εκατομμύρια ευρώ είναι απλήρωτα φόροι. Η Εφορία έχει εισπράξει από τα φρέσκα χρέη 48 εκατομμύρια ευρώ ενώ από τα παλαιά ληξιπρόθεσμα εισπράχθηκαν τον πρώτο μήνα του 2017, 332 εκατομμύρια ευρώ.

 

Σε 91,77 δισεκατομμύρια ευρώ ανέρχονται τα παλαιά ληξιπρόθεσμα χρέη

 

– Τα παλαιά ληξιπρόθεσμα χρέη διαμορφώθηκαν στα 91,77 δισεκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων:

  • Περισσότερα από 9 δισεκατομμύρια ευρώ χρωστούν οι δημόσιες επιχειρήσεις κοινή ωφελείας και οι δημοτικές επιχειρήσεις.
  • Περίπου 13 δισεκατομμύρια ευρώ οφείλουν πτωχευμένες επιχειρήσεις, το οποίο δεν πρόκειται να εισπραχθεί από το ελληνικό δημόσιο.
  • Περισσότερα από 69,5 δισεκατομμύρια ευρώ οφείλουν φυσικά και νομικά πρόσωπα.
  • Περί τα 157 εκατομμύρια ευρώ οφείλονται από «μαϊμού» εταιρείες και πλασματικούς ΑΦΜ.

Ταυτόχρονα, αντιμέτωποι με ποινικές διώξεις και ποινές φυλάκισης για μη εμπρόθεσμη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο, αλλά και με κατηγορίες για ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος, κινδυνεύουν να βρεθούν 2.473 φορολογούμενοι, που εντοπίστηκαν το προηγούμενο έτος να χρωστούν συνολικά ληξιπρόθεσμα χρέη 3,799 δισεκατομμυρίων ευρώ στο Δημόσιο.

 

Τα 3,9 δισεκατομμύρια ευρώ των οφειλών των φορολογουμένων από πρόστιμα του ΚΒΣ αφορούν στην περίοδο 1976-2005!

 

Μεγάλο τμήμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τις ΔΟΥ καλύπτεται από πρόστιμα, τα οποία επιβλήθηκαν σε χιλιάδες επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και φυσικά πρόσωπα, για έκδοση ή λήψη πλαστών και εικονικών φορολογικών στοιχείων, για μη έκδοση ή για ανακριβή έκδοση φορολογικών στοιχείων και πλήθος άλλων παραβάσεων του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, ο οποίος ίσχυε μέχρι το 2013. Τα ποσά αυτά υπερβαίνουν τα 31,5 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή καλύπτουν περίπου το 1/3 των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο.

Σύμφωνα, μάλιστα, με στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για την παλαιότητα των οφειλών προς το Δημόσιο από πρόστιμα του ΚΒΣ και την ταυτότητα των οφειλετών των ποσών αυτών, τα 3,9 δισεκατομμύρια ευρώ των οφειλών των φορολογουμένων από πρόστιμα του ΚΒΣ αφορούν στην περίοδο 1976-2005, δηλαδή έχουν παλαιότητα από 11 έως και 40 έτη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ