-Κάποιοι παραδέχονται, ότι ήσαν μέλος του ISIS, της «Τζαμπχάτ αλ Νούσρα» ή της «Αλ Κάϊντα» και ότι στην συνέχεια αποφάσισαν να φύγουν, είτε μόνοι, είτε με την οικογένειά τους.
-«Επικίνδυνοι είναι εκείνοι, που δεν δηλώνουν, ότι ήταν μέρος των ισλαμιστικών στρατιωτικών δομών και κινούνται, όπως οι πρόσφυγες, αλλά με ψευδώνυμα και ενδέχεται να συνεχίσουν τις τρομοκρατικές τους δραστηριότητες στον τόπο προορισμού τους».

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Από τους 87.000 πρόσφυγες, που διακινήθηκαν μέσω του νοτιοσλαβικού κράτους των Σκοπίων, μόνον 29 από αυτούς ζήτησαν άσυλο στην χώρα αυτή.
Αυτά είναι στατιστικά στοιχεία, που ήρθαν σήμερα στην δημοσιότητα από τις Αρχές των Σκοπίων κατά τους δύο πρώτους μήνες του 2016.SKOPIA
Οι περισσότεροι από τους πρόσφυγες είναι, είτε άνδρες, είτε παιδιά, ενώ οι γυναίκες είναι σχεδόν δύο φορές λιγότερες από ό, τι οι άνδρες. Αλλά αυτό αποτελεί ένα δείγμα από ένα μέρος του συνόλου.
Πηγές ασφαλείας των Σκοπίων ανέφεραν, ότι μεταξύ των προσφύγων υπάρχουν πρώην μέλη εξτρεμιστικών στρατιωτικών σχηματισμών, που μάχονται στην Συρία και το Ιράκ.

Κάποιοι παραδέχονται, ότι ήσαν μέλος του ISIS, της «Τζαμπχάτ αλ Νούσρα» ή της «Αλ Κάϊντα» και ότι στην συνέχεια αποφάσισαν να φύγουν, είτε μόνοι, είτε με την οικογένειά τους

Σύμφωνα με τις πηγές αυτές, οι πρόσφυγες, που φθάνουν από την Ελλάδα, συμπληρώνουν ένα ερωτηματολόγιο, στο οποίο πρέπει να αναφέρουν, από πού προέρχονται.
Εάν έρχονται από περιοχές, όπου υπάρχει εμπόλεμη κατάσταση, το επόμενο ερώτημα είναι, εάν έχουν πολεμήσει σε κάποια ανταρτική ομάδα.
Κάποιοι παραδέχονται, ότι ήσαν μέλος του ISIS, της «Τζαμπχάτ αλ Νούσρα» ή της «Αλ Κάϊντα» και ότι στην συνέχεια αποφάσισαν να φύγουν, είτε μόνοι, είτε με την οικογένειά τους.
Όταν εντοπισθεί ένα πρώην μέλος των παραστρατιωτικών δομών της Μέσης Ανατολής, το ερωτηματολόγιο συνεχίζεται από εμπειρογνώμονα σε θέματα ασφάλειας.
Στις συνομιλίες με πρώην μέλη των εξτρεμιστικών ομάδων αποκαλύπτονται πολλές λεπτομέρειες σχετικά με την υπόσταση των ισλαμικών αυτών ομάδων.

«Επικίνδυνοι είναι εκείνοι, που δεν δηλώνουν, ότι ήταν μέρος των ισλαμιστικών στρατιωτικών δομών και κινούνται, όπως οι πρόσφυγες, αλλά με ψευδώνυμα και ενδέχεται να συνεχίσουν τις τρομοκρατικές δραστηριότητές τους στον τόπο προορισμού τους»

Πολλοί από αυτούς δηλώνουν, ότι ήταν διοικητές και αποφάσισαν να δραπετεύσουν.
Οι εμπειρογνώμονες πιστεύουν, ότι οι πρώην μαχητές έχουν χάσει την ιδεολογική σχέση τους και τώρα ως πρόσφυγες προσπαθούν να φθάσουν στην Δύση.
Οι ειδικοί σημειώνουν, όμως, ότι επικίνδυνοι είναι εκείνοι, που δεν δηλώνουν, ότι ήταν μέρος των ισλαμιστικών στρατιωτικών δομών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ