Τελετή Απονομής Λογοτεχνικών Βραβείων περιόδου 2013-2014 στη μνήμη της Καίτης Λασκαρίδη.

Ήταν Κυριακή, 30 Νοεμβρίου  2014, ώρα 11:45 όταν άρχισαν να προσέρχονται στο «Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη» οι βραβευμένοι νέοι, οι γονείς τους, οι φίλοι τους, οι καθηγητές τους. Ένα μεγάλο γεγονός θα ακολουθούσε, η τελετή απονομής των βραβείων του 2ου Πανελλήνιου Λογοτεχνικού Διαγωνισμού της περιόδου 2013-2014 στη μνήμη της Καίτης Λασκαρίδη.
O διαγωνισμός πρωτόλειου διηγήματος, που διανύει επιτυχώς την δέκατη τέταρτη χρονιά, εγκρίνεται από το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και αθλοθετείται από το «Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη». Δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όλων των σχολείων της Ελλάδας. Ανάμεσα σε αυτούς που διαγωνίστηκαν ήταν και ο δικός μας μαθητής ο Χαράλαμπος Κουτσιούμπας, νέος με ήθος, με νιάτα, με λεβεντιά και με ένα ξεχωριστό ταλέντο. Ο Χαράλαμπος όπως δείχνουν τα στοιχεία που ακολουθούν κέρδισε το 2ο βραβείο, ξεχωριστή θέση για ένα μαθητή μόλις δεκατεσσάρων χρονών. Έκανε έτσι υπερήφανους τους γονείς του και τους δασκάλους του.OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Η Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής, Επίκουρη Καθηγήτρια τμ. Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας Α.Π.Θ. και Κριτικός Λογοτεχνίας, κ. Τιτίκα Δημητρούλια παρουσίασε το σκεπτικό των βραβεύσεων της Επιτροπής. Τα διηγήματα των παιδιών τα προηγούμενα χρόνια επεσήμαναν τα προβλήματα φέτος δίνουν λύσεις στα υπαρκτά προβλήματα που δημιούργησε η οικονομική κρίση με συμπεριφορές αλληλλεγγύης, συμπαράστασης, συλλογικότητας.
Τα βραβεία απονεμήθηκαν ομόφωνα ως εξής

ΒΡΑΒΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ

1ο Βραβείο απονέμεται εξ ημισείας, ομόφωνα στη Χριστίνα – Γεωργία Βλαχοπούλου, μαθήτρια της Α΄ τάξης του Πρότυπου Πειραματικού Γυμνασίου Αναβρύτων για το διήγημα «Το γλυκό πικρίζει, βάλτου ζάχαρη» και στον Κωνσταντίνο Θεοφιλόπουλο, μαθητή της Β΄ τάξης του 2ου Γυμνασίου Πειραιά για το διήγημα «Η συμφωνία της σιωπής»
2ο Βραβείο απονέμεται ομόφωνα στον Χαράλαμπο Κουτσιούμπα, μαθητή της Β΄ τάξης του 1ου  Γυμνασίου Τρικάλων, για το διήγημα «Ο προδότης»
3ο Βραβείο απονέμεται ομόφωνα στη Νεφέλη Σταθάκη, μαθήτρια της Α΄ τάξης του Γυμνασίου Ελαφονήσου, για το διήγημα «Μια αληθινή φιλία»

ΒΡΑΒΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΥΚΕΙΟ

1ο Βραβείο απονέμεται ομόφωνα στην Αγγελική Αποστολάκη, μαθήτρια της Β΄ τάξης του Γενικού Λυκείου Σκάλας Ωρωπού «Μίκης Θεοδωράκης»,  για το διήγημα «Ποστάρω την ψυχή μου στο χτυποκάρδι μιας σελίδας»
2ο Βραβείο απονέμεται  ομόφωνα στον Σωτήρη Νιάρχο, μαθητή της Γ΄ τάξης του Ζάννειου Πρότυπου Πειραματικού Γενικού Λυκείου Πειραιά, για το διήγημα «Ο κλειδωμένος»
3ο Βραβείο απονέμεται ομόφωνα στη Δήμητρα Ασημακοπούλου, μαθήτρια της Γ΄ τάξης του 3ου Γενικού Λυκείου Αγίας Παρασκευής, για το διήγημα «Το μπαλόνι» Κείμενα των βραβευθέντων μαθητών διάβασαν οι ηθοποιοί Γιούλικα Σκαφιδά και Νίκος Πουρσανίδης.
Στην τελετή απονομής του 2ου Πανελλήνιου Λογοτεχνικού Διαγωνισμού παρευρέθηκαν ο τέως Υπουργός Παιδείας κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, βουλευτής Α΄ Πειραιώς & Νήσων, ο Πρόεδρος του Μανιατακείου Ιδρύματος κ. Δημήτρης Μανιατάκης, ο τέως Πρέσβης Ιωάννης Μπουρλογιάννης –Τσαγγαρίδης, πρόεδρος του συλλόγου Φίλων της Γενναδείου Βιβλιοθήκης καθώς και άλλοι εκπρόσωποι από το χώρο της Εκπαίδευσης, της Πολιτικής και του Πολιτισμού.
Δίπλα στον Χαράλαμπο ήταν οι γονείς του, η αδελφή του οι συγγενείς του. Στη μεγάλη αυτή στιγμή ήμουν εκεί δίπλα στο Χαράλαμπο για να τον συγχαρώ που μας έκανε υπερήφανους και να του ψιθυρίσω άλλη μια φορά τα εξής :
«Στη ζωή σου, Μπάμπη, θα συναντήσεις προδότες και ανθρωπάκια που μετρούν λέξεις, ώρες, χρήματα, πόντους, χιλιόμετρα, λάθη, κ.ά., αλλά θα γνωρίσεις και κάποιους ανθρώπους που απλά μετρούν οι ίδιοι. Εκεί να μείνεις».

Διευθύντρια του 1ου Γυμνασίου Τρικάλων
Αποστόλου Μαριάννα, MSc

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ