Από τον Φεβρουάριο του 2013 η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΝΩΜΗ, είχε κάνει συνέντευξη με τον νέο Υπουργό Οικονομίας Δημήτρη Παπαδημητρίου. Στη συνέχεια παραθέτουμε το κείμενο της συνέντευξης.

Μιλά σήμερα στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΝΩΜΗ ο Δημήτρης Β. Παπαδημητρίου ο οποίος είναι Πρόεδρος  του Ινστιτούτου Οικονομικών Λίβυ του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου Bard στη Νέα Υόρκη.

“Τα μνημόνια της Τρόικας έχουν αποδειχθεί μια τεράστια αποτυχία με πολύ σοβαρές επιπτώσεις στην Ελληνική οικονομία όπως όλοι μας το ξέρουμε από την πολύ υψηλή ανεργία, φτώχεια, και κατάρρευση της κοινωνικής συνοχής. Η κλασική συνταγή έχει αποτύχει στις περισσότερες χώρες που εφαρμόστηκε, όπως στην Λατινική Αμερική, Αφρική, κ.α. Στην περίπτωση της Ελλάδας το ΔΝΤ μας ανακοινώνει τώρα ότι η συνταγή που συμφωνήθηκε ήταν ακατάλληλη”.

Αυτά δηλώνει σήμερα στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΝΩΜΗ, ο πανεπιστημιακός κ. Δημήτρης Παπαδημητρίου, σχολιάζοντας τις τρέχουσες οικονομικές εξελίξεις.

Ο Δημήτρης Β. Παπαδημητρίου είναι Πρόεδρος  του Ινστιτούτου Οικονομικών Λίβυ του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου Bard στη Νέα Υόρκη. Επίσης είναι εκτελεστικός αντιπρόεδρος και καθηγητής Οικονομικών στην  έδρα Jerome Levy του Bard College. Έχει δημοσιεύσει πολλές δεκάδες επιστημονικών άρθρων και μελέτες και πάνω απο 15 βιβλία και έχει διατελέσει αντιπρόεδρος της επιτροπής επιθεώρησης εμπορικών ελλειμμάτων
για το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών. Έχει διατελέσει αντιπρόεδρος επιτροπών του Κογκρέσου Αμερικής και διακεκριμένος επισκέπτης καθηγητής της Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών στην Σαγκάη, Κίνας. Είναι απόφοιτος του τμήματος Οικονομικών του Πανεπιστημίου Columbia και κάτοχος MA και PhD στις Οικονομικές Επιστήμες από το Πανεπιστήμιο New School for Social Research, ΗΠΑ.

Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα είναι η πολιτική απασχόλησης, η δημοσιονομική και νομισματική πολιτική, όπως και η διεθνής εμπορική πολιτική, και κοινοτική ανάπτυξη.  Στην ερώτηση αν πέρασαν τα χειρότερα για την ελληνική οικονομία και τη χώρα ο ίδιος σημειώνει:

“Δυστυχώς δεν είμαι αισιόδοξος ότι τα χειρότερα πέρασαν. Το μνημόνιο ΙΙΙ, θα φέρει μεγαλύτερη ανεργία, φτώχεια και αλλά πιο δυσχερής κοινωνικές διαταραχές. Το ότι η κυβέρνηση θα επιτύχει να έχει πρωτογενές πλεόνασμα εξής αιτίας της δημοσιονομικής πολιτικής που ακολουθεί δεν πρέπει να θεωρηθεί επίτευγμα με τόσο τεράστιο κόστος ανεργίας, φτώχειας και απόγνωσης”.

Η απελευθέρωση της αγοράς και οι περικοπές μισθών πιστεύετε ότι έχουν επίπτωση στη μείωση του ελλείμματος; Ποια η άποψή σας;

“Η απελευθέρωση της αγοράς και η μείωση μισθών δεν έχει να κάνει τίποτα με την μείωση του ελλείμματος. Το δημοσιονομικό έλλειμα μειώνεται από αυξήσεις εσόδων η περικοπές εξόδων η ένα μείγμα από τα δυο. Οι περικοπές μισθών βασίζεται σε μια λανθασμένη θεωρία που έχει αποδειχθεί λανθασμένη ότι η οικονομία γίνεται πιο ανταγωνιστική και έτσι αυξάνεται η ανάπτυξη της και με το τελικό αποτέλεσμα να αυξήσει τα έσοδα της. Αυτό μπορεί να πετύχει σε εξαιρετικές περιπτώσεις σαν την οικονομία της Κίνας που η κυβέρνηση έχει κάνει τεράστιες επενδύσεις για την απασχόληση. Αυτό το σχέδιο είναι καταδικασμένο σε οικονομίες όπως αυτή της χώρας μας”.

Εκτιμάτε ότι τα μνημόνια της τρόικας είχαν αποτυχία; Και αν ναι πως αυτό διαπιστώνεται;  Πώς σχολιάζετε την κλασσική πλέον συνταγή του ΔΝΤ;

“Τα μνημόνια της Τρόικας έχουν αποδειχθεί μια τεράστια αποτυχία με πολύ σοβαρες επιπτώσεις στην Ελληνική οικονομία όπως όλοι μας το ξέρουμε από την πολύ υψηλή ανεργία, φτώχεια, και κατάρρευση της κοινωνικής συνοχής. Η κλασική συνταγή έχει αποτύχει στις περισσότερες χώρες που εφαρμόστηκε, όπως στην Λατινική Αμερική, Αφρική, κ.α. Στην περίπτωση της Ελλάδας το ΔΝΤ μας ανακοινώνει τώρα ότι η συνταγή που συμφωνήθηκε ήταν ακατάλληλη”.

Είναι γεγονός ότι η νομισματική πολιτική απέφερε νομισματική σύγκλιση… Ωστόσο πιστεύετε ότι δόθηκε ελάχιστη προσοχή στη σύγκλιση των πραγματικών οικονομικών μεταβλητών, όπως είναι το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος, αποδόσεις κεφαλαίου και οικονομική ανάπτυξη;

“Αυτό ακριβώς και έγινε. Το αποτέλεσμα της ελάχιστης προσοχής των πραγματικών μεταβλητων συνάμα με τα μικρά επιτόκια και οι χαλαροί κανόνες του Maastricht έδωσαν στις αγορές την λανθασμένη αξία του ρίσκου δανειοδότησης σε χώρες σαν την Ελλάδα, Πορτογαλία και Ισπσνια. Αυτές οι χώρες δεν έχουν την δομή της παραγωγικότητας της Γερμανίας, Γαλλίας, Ολλανδίας, κ.α για να δανείζονται με μικρά επιτόκια. Οχι ότι οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα δεν δουλεύουν σκληρά αλά επιδη το επίπεδο της τεχνολογίας υστερεί αυτό των χωρών την Βόρειας Ευρώπης, το κόστος εργασίας είναι υψηλότερο”.

Πώς θα πρέπει να συμπεριφερθούν οικονομικά η Γερμανία και οι άλλες χώρες στην ευρωζώνη με πλεόνασμα;

“Η Γερμανία και τα αλλα κράτη της ευρωζώνης δεν μπορούν να πιστεύουν ότι όλα τα κράτη μπορούν να έχουν πλεόνασματα. Κάποια κράτη θα έχουν αναγκαία ελλείμματα. Για να υπάρχει ισοζύγιο πληρωμών πρέπει οι οικονομίες των χωρών με πλεόνασμα να αυξήσουν την ζήτηση προϊόντων από τις χώρες με έλλειμμα. Οπως γνωρίζουμε η Ελλάδα ήταν ο πιο καλύτερος πελάτης της Γερμανίας, Γαλλίας και Ολλανδίας”.

Πέρασαν κ. Παπαδημητρίου τα χειρότερα για την ελληνική οικονομία; Συνιστά οικονομικό επίτευγμα η μεγαλύτερη φτώχεια και ανέχεια του ελληνικού λαού;

“Δυστυχώς δεν είμαι αισιόδοξος ότι τα χειρότερα πέρασαν. Το μνημόνιο ΙΙΙ, θα φέρει μεγαλύτερη ανεργία, φτώχεια και αλλά πιο δυσχερής κοινωνικές διαταραχές. Το ότι η κυβέρνηση θα επιτύχει να έχει πρωτογενές πλεόνασμα εξής αιτίας της δημοσιονομικής πολιτικής που ακολουθεί δεν πρέπει να θεωρηθεί επίτευγμα με τόσο τεράστιο κόστος ανεργίας, φτώχειας και απόγνωσης”.

Τι απαιτείται για να επανέλθει η χώρα μας σε τροχιά ανάπτυξης; Και η κρίση στην ευρωζώνη; Έχει τελειώσει;

“Αυτό που απαιτείται είναι ένα προγραμμα ανάπτυξης που δυστυχώς μόνο ο δημόσιος τομέας η από πόρους της Ευροζωνης μπορεί να γίνει. Οι χρηματικοι πόροι των προγραμμάτων ΕΣΠΑ πρέπει να είναι πολύ μεγαλύτεροι απο αυτούς που συζητιούνται. Χρειάζονται τουλάχιστον 40 δις για να ξεκίνησει η μηχανή της ανάπτυξης της χώρας και να δημιουργηθεί απασχόληση για το περισσότερο απο ένα εκατομμύριο άνεργο εργατικό δυναμικό. Οσο για την κρίση της ευρωζώνης φοβάμαι ότι δεν έχουμε δει το τέλος της ακόμη. Ισως μετά τις Γερμανικές εκλογές”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ