-“Οι πολίτες δημιουργούν την Πολιτεία, αλλά η Εκκλησία «γεννάει» τους πολίτες – Εδώ υπάρχει μητρική σχέση! Δεν είναι μέσα στην αποστολή της Εκκλησίας ο χωρισμός – Ποτέ η μάνα δεν θα διώξει το παιδί της”!
«Η Εκκλησία δεν κάνει λόγο για χωρισμό» τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος από τον Ιερό Ναό του Αγίου Αρτεμίου, πολιούχου της Μυκόνου, απαντώντας εμμέσως στις δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Φίλη περί χωρισμού Κράτους-Εκκλησίας. Ο κ. Ιερώνυμος χοροστάτησε σε πανηγυρική Αρχιερατική Θ. Λειτουργία για την εορτή της μνήμης του Αγίου, συλλειτουργούντος του Μητροπολίτου Σύρου και Μυκόνου κ. Δωροθέου, παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλοπουλου, Υπουργών, Βουλευτών, τοπικών αρχόντων, εκπροσώπων της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, κληρικών και λαϊκών.ieronimos
Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στην ομιλία του στον Άγιο Αρτέμιο και στο παράδειγμα του μαρτυρικού του βίου, τονίζοντας στην συνέχεια, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Ζώντας σε μία εποχή περίεργη και δύσκολη, όλοι αναρωτιόμαστε, πού πηγαίνουμε και τι θα φέρουν οι αυριανές ημέρες; Θα συνεχίσει η ανασφάλεια και η φτώχεια; Όλοι μας αγωνιζόμαστε και προσπαθούμε, ο καθένας με τον δικό του τρόπο και την δύναμη, που διαθέτει. Ξεχνάμε, όμως, έναν χώρο, που βοήθησε δια μέσου των αιώνων αυτόν τον τόπο. Τον χώρο της πίστης και της Εκκλησίας, με τις δυσκολίες και τις αδυναμίες της, γιατί και αυτή αποτελείται από ανθρώπους, και την βάζουμε στην άκρη, για να μην πούμε, ότι την διώκουμε και την ταλαιπωρούμε».

“Οι πολίτες δημιουργούν την Πολιτεία, αλλά η Εκκλησία «γεννάει» τους πολίτες. Εδώ υπάρχει μητρική σχέση! Δεν είναι μέσα στην αποστολή της Εκκλησίας ο χωρισμός. Ποτέ η μάνα δεν θα διώξει το παιδί της”!

Ο Αρχιεπίσκοπος επεσήμανε ακόμη, πως «οι πολίτες δημιουργούν την Πολιτεία, αλλά η Εκκλησία «γεννάει» τους πολίτες. Είναι πολύ σπουδαίο αυτό! Διότι εδώ υπάρχει μητρική σχέση. Δεν μπορούμε να βάλουμε ανώτερη σχέση από αυτή μέσα στο ανθρώπινο γένος. Γι’ αυτό η Εκκλησία βροντοφωνάζει! Δεν συμμορφώνεται με τις ανθρώπινες θεωρίες, αλλά έχει τον δικό της τρόπο να απαντά. Η μητρική σχέση δεν διώχνει, δεν χωρίζει τον άνθρωπο, αλλά τον περιμένει. Όποιος θέλει από την Εκκλησία να αποχωρήσει, να χωριστεί, είναι ελεύθερος. Δεν τον εμποδίζει κανείς. Δεν χρειάζονται νόμοι. Μπορεί να φύγει! Και όταν θέλει να ξαναγυρίσει στην μάνα του, είναι πάλι ελεύθερος. Διότι αυτός είναι ο σκοπός της μάνας. Κι’ αν φύγει το παιδί από κοντά της, δεν το ξεχνά. Το περιμένει να γυρίσει! Έτσι για εμάς την Εκκλησία, -Εκκλησία, βέβαια, είμαστε όλοι, αλλά για εκείνους, που έχουν το λειτούργημα της ιερωσύνης-, αυτός είναι σκοπός, ο οποίος δεν αλλάζει. Δεν χωρίζει τα παιδιά της. Δεν κάνει λόγο για χωρισμό. Δεν είναι μέσα στην αποστολή της Εκκλησίας ο χωρισμός. Ποτέ η μάνα δεν θα διώξει το παιδί».

“Μήπως αλλιώς τα υπολογίζουμε ή βάζουμε παραδείγματα του παρελθόντος, που έχουν ξοφληθεί και έχουν παραγραφεί, να γίνουν παράδειγμα στην εποχή μας”;

Ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε ακόμη, πως «μέσα σε τέτοια δύσκολη εποχή είναι τραγικό αυτό το μεγάλο κεφάλαιο να παραμερίζεται και να υποβαθμίζεται. Ήρθαμε, όλοι μαζί σήμερα, για να αποτίσουμε φόρο τιμής προς τον άγιο Αρτέμιο. Είναι, όμως, και μία ευκαιρία να προβληματιστούμε, μήπως έχουμε πάρει στραβό δρόμο; Μήπως αλλιώς τα υπολογίζουμε ή βάζουμε παραδείγματα του παρελθόντος, που έχουν ξοφληθεί και έχουν παραγραφεί να γίνουν παράδειγμα στην εποχή μας; Είναι κάτι, που πρέπει να μας απασχολήσει. Η Εκκλησία αγωνιά και κάθε φορά, που είμαστε σε τέτοιες εκδηλώσεις και είναι τα παιδιά της κοντά, έχει υποχρέωση, όχι να τα κατηχεί, αλλά να τα βοηθάει, να τα αναπαύει, να τους πει, πως και αυτό το κακό θα περάσει και πως δεν χρειάζεται να μας πιάνει πανικός. Το μυστικό είναι η ενότητα όλων μας. Να φύγουμε σήμερα από αυτόν τον ευλογημένο χώρο με την ικανοποίηση, ότι αποδώσαμε τις τιμές και τις ευχαριστίες στον Άγιο Αρτέμιο, αλλά και με τον προβληματισμό, αν μέσα σε αυτές τις δυσκολίες μπορεί να μας βοηθήσει ο Άγιος Αρτέμιος και η Εκκλησία ή αν θα έρθει ο καιρός, που θα πούμε, μερικοί από εμάς πρωταγωνιστές ή και άλλοι, «Χριστέ νενίκηκάς με»;».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ