Του Φάνη Ζουρόπουλου*.

Ακόμα μία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έρχεται να ανακόψει κάθε προσπάθεια αισιοδοξίας, που προσπαθεί η κυβέρνηση να περάσει επικοινωνιακά προς τα έξω, καλλιεργώντας ελπίδες. Η έκθεση αυτή μας κατατάσσει στην πρώτη θέση μεταξύ των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης όσον αφορά την γήρανση του πληθυσμού (ποσοστό αύξησης 21,4 % μεταξύ των ετών 2001-2006), έναντι μέσο όρου 17,2% της Ε.Ε.zourop1
Ταυτόχρονα Ελλάδα και Ιταλία καταγράφουν τον τρίτο χαμηλότερο δείκτη γεννήσεων (9 %) στην Ε.Ε. μετά την Πορτογαλία (8,5 %) και την Γερμανία (8,4 %), με το αξιοσημείωτο να είναι ότι στην Ελλάδα το 14 % του πληθυσμού είναι ήδη άνω των 65 ετών και κάθε πέντε χρόνια προστίθενται σε αυτή την ηλικιακή κατηγορία 100.000 άτομα, με τελικό αποτέλεσμα το 2020 οι Ελληνες άνω των 65 ετών θα είναι πάνω από το 20 % του πληθυσμού και το 2030 περίπου το 30 %…!
Σχεδόν ταυτόχρονα με την έκθεση της Ε.Ε. ήλθε και η πρώτη ανάλυση του νέου Ενιαίου Συστήματος Ελέγχου Πληρωμών Συντάξεων, που έχει ονομαστεί «Ηλιος», που μας πληροφορεί ότι το 2013 εργάζονταν μόνο 3,6 εκατ. Ελληνες, ενώ στην Ελλάδα υπάρχουν 2,7 εκατ. συνταξιούχοι και 4,7 εκατ. μη εργαζόμενοι. Δηλαδή ακόμα και αν μηδενιστεί η ανεργία (και πέρα από τους μη εργαζόμενους) η αναλογία εργαζομένων – συνταξιούχων είναι 1/7…
Παρ’ όλα αυτά τα συγκλονιστικά στοιχεία, η κυβέρνηση παραμυθιάζει τον λαό ότι δεν θα ληφθούν νέα μέτρα, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ σαν αξιωματική αντιπολίτευση υπόσχεται ότι αν έλθει στην εξουσία όχι μόνο δεν θα περικόψει άλλο τις συντάξεις και δεν θα αυξήσει τα όρια ηλικίας, αλλά θα δώσει και κάτι παραπάνω (τζάμπα είναι οι υποσχέσεις, ότι θέλει λέει…).
Και τα δύο κόμματα εξουσίας λένε ψέματα και κανένα δεν έχει πει μέχρι τώρα -στα 5χρόνια κρίσης- πως λειτουργεί ακόμα το ασφαλιστικό… που αν δεν χρηματοδοτούσε τα 93 ασφαλιστικά ταμεία (!) που μετρήθηκαν, ο κρατικός προϋπολογισμός θα είχε καταρρεύσει εδώ και χρόνια. Ποια είναι η αλήθεια;
Η αλήθεια είναι ότι όταν μπήκαμε στην ΟΝΕ η στήριξη του προϋπολογισμού στο ασφαλιστικό ήταν σε ετήσια βάση της τάξεως των 3,4 δις περίπου. Το 2009 είχε φθάσει στα 14,3 δις. Αν είχαμε σταθεροποιήσει την εισφορά του προϋπολογισμού στο επίπεδο του 2001 (όπως προσπάθησε να κάνει ο Γιαννίτσης και τον πήραν με τις …πέτρες κόμματα και συνδικαλιστές) η χώρα θα είχε τουλάχιστον 75 δις λιγότερο χρέος από αυτό που έφθασε το 2009…
Με λίγα λόγια, 1 στα 4 ευρώ περίπου που χρωστούσε η χώρα το 2009 οφειλόταν στο γεγονός ότι την δεκαετία του 2000 (και νωρίτερα) κανείς δεν προνόησε να ανακόψει αυτή την ανησυχητική πορεία αύξησης της χρηματοδότησης των ταμείων από τον προϋπολογισμό. Γι’ αυτό το 72,5 % του Ελληνικού λαού πιστεύει (όπως απέδειξε έρευνα των Πανεπιστημίων Μακεδονίας και Οξφόρδης) πιστεύει ότι η κρίση της Ελληνικής Οικονομίας ήταν …προσχεδιασμένη από διάφορα εξωθεσμικά κέντρα και άλλες τέτοιες συνωμοσιολογικές μπούρδες που δυστυχώς αναπαράγουν και τα αντιμνημονιακά κόμματα (π.χ. ΑΝ.ΕΛ.). Κανένα κόμμα δεν είπε την αλήθεια και δυστυχώς εξακολουθούν να λένε ψέματα ακόμα και τώρα. Και φανταστείτε τι θα λένε μόλις περάσουμε σε προεκλογική περίοδο… Δυστυχώς με τα ψέματα δεν πρόκειται να ορθοποδήσει ούτε το ασφαλιστικό, ούτε το κράτος…
* Ο Φάνης Ζουρόπουλος είναι τ. πρόεδρος της Ε.Ι.Ε.Τ. και εκτελεστικός πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων (Ε.Ε.Δ.)

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ