Στο δάσος του Χάμπαχ στη Β. Ρηνανία Βεστφαλία δίνεται μάχη για το μέλλον της περιοχής. Θα επικρατήσουν οι ακτιβιστές και η προστασία του περιβάλλοντος ή η ισχυρή βιομηχανία του λιγνίτη;Μοιάζει με μια μάχη Δαυίδ εναντίον Γολιάθ αυτή που εξελίσσεται εδώ και μέρες στο δάσος Χάμπαχ στη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία: ακτιβιστές που ανησυχούν για το περιβάλλον και το κλίμα εναντίον του ενεργειακού κολοσσού RWE που επιδιώκει ακόμη μεγαλύτερα κέρδη από την εξόρυξη λιγνίτη. Για να το πετύχει αυτό προγραμματίζει μεταξύ άλλων την αποψίλωση του δάσους στο Χάμπαχ. Ωστόσο ακτιβιστές έχουν «καταλάβει» το δάσος εδώ και χρόνια προκειμένου να εμποδίσουν την εξαφάνισή του και αρκετοί μάλιστα ζουν μόνιμα εκεί σε αυτοσχέδια δεντρόσπιτα.

Νέα επιχείρηση της αστυνομίας που ξεκίνησε την Πέμπτη προσπαθεί τώρα να τους διώξει από εκεί. Μέχρι και το Σάββατο είχαν εκκενωθεί 13 από τα συνολικά 50 δεντρόσπιτα, με την αστυνομία να προχωρά σε 34 συλλήψεις. Η τοπική κυβέρνηση της Β. Ρηνανίας Βεστφαλίας που έχει δώσει την εντολή εκκένωσης επιχειρηματολογεί τονίζοτας ότι πρόκειται για αυθαίρετα «κατασκευαστικά συγκροτήματα» που δεν πληρούν τις «προϋποθέσεις πυρασφάλειας», με συνέπεια να υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για τη ζωή και την ασφάλεια των ανθρώπων. Περιβαλλοντικές οργανώσεις και κάτοικοι του δάσους χαρακτηρίζουν το επιχείρημα της κυβέρνησης «γελοία πρόφαση» που σκοπό έχει να διώξει τους ανθρώπους από την περιοχή.

Όπως σχολιάζουν αναλυτές, έχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι όλα αυτά γίνονται την ώρα που η Γερμανία υποτίθεται πως καταβάλλει προσπάθειες να απεξαρτηθεί από τον λιγνίτη. Η κυβέρνηση έχει αναθέσει σε ειδική επιτροπή την ανάπτυξη σχεδίου εξόδου της χώρας από τη συγκεκριμένη βιομηχανία.

Θεωρητική… απεξάρτηση από τον λιγνίτη

Και όσο αυτά συμβαίνουν στο Βερολίνο, στο Χάμπαχ η RWE προγραμματίζει την αποψίλωση του δάσους για τα μέσα Οκτώβρη. Η περιφερειακή κυβέρνηση είχε δώσει το σχετικό πράσινο φως τον περασμένο Μάρτιο. Έρευνες της DW εγείρουν αμφιβολίες αναφορικά με το πόσο απαραίτητη είναι η αποψίλωση του δάσους τη δεδομένη χρονική στιγμή, όπως αξιώνεται από την RWE. Ωστόσο η τοπική κυβέρνηση, που συγκροτείται από Χριστιανοδημοκράτες (CDU) και Φιλελεύθερους (FDP), καθώς και αντιπολιτευόμενοι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) υποστηρίζουν την ισχυρή RWE.

Η αποστολή της αστυνομίας είναι να απομακρύνουν τα περίπου 50 δεντρόσπιτα στα οποία ζουν γύρω στους 100 ακτιβιστές. «Το πρόβλημα είναι ότι υπάρχουν άνθρωποι εδώ», λέει ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Πάουλ Κέμεν. «Δεν γνωρίζουμε, μήπως έχουν αλυσοδεθεί; Εμείς δεν θέλουμε να τραυματίσουμε ανθρώπους και θέλουμε όλα να γίνουν όσο το δυνατόν χωρίς τη χρήση βίας. Αρχικά θα προσπαθήσουμε να τους πείσουμε να φύγουν. Εάν δεν το κάνουν όμως θα τους κατεβάσουμε με τη βία».

Υποστήριξη από τους πολίτες

Η Γκέσε Γιούργκενς από την Greenpeace εκτιμά ότι η επιχείρηση εκκένωσης της αστυνομίας είναι επικίνδυνη και καθόλου απαραίτητη. Υποστήριξη υπάρχει και από τους πολίτες της περιοχής. Αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων έχουν κατατεθεί στα Διοικητικό Δικαστήρια της Κολωνίας και του Άαχεν προκειμένου να εμποδιστεί η επιχείρηση της αστυνομίας.

Η RWE κατέστησε σαφές ότι θα περιμένει την απόφαση του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου του Μίνστερ το πολύ μέχρι τις 14 Οκτωβρίου. Το αργότερο τότε θα ξεκινήσει με την αποψίλωση. Την ημέρα εκείνη περιβαλλοντικές οργανώσεις προγραμματίζουν διαδηλώσεις στις οποίες θα συμμετάσχει και η Γκέσε Γιούργκενς. «Πρέπει να τραβήξουμε την προσοχή του κόσμου αλλά και της πολιτικής», τονίζει με έμφαση.

Αλεξάνδρα Κοσμά

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ