21+1 καλλιτέχνιδες, allfemalebands και σχήματα με frontwomenαπό την Ευρώπη & όλο τον κόσμο στο κεντρικό lineupτου 21ου AthensJazz!

Το Athens Jazz επιστρέφει από τις 23 έως τις 29 Μαΐου στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων αλλά και σε ολόκληρη την πόλη, με θέμα Women in Jazz. Ο μακροβιότερος μουσικός θεσμός της πόλης αλλάζει, εξελίσσεται, εμπλουτίζεται και, με βασικό στόχο για φέτος να αναδείξει το ζήτημα της γυναικείας εκπροσώπησης στη μουσική και στη jazzειδικότερα, να προβάλλει τις μουσικές και τις ιστορίες των γυναικών, παρουσιάζει ένα πολύ ξεχωριστό lineup. Στην κεντρική σκηνή της Τεχνόπολης θα ανέβουν συνολικά 21 καλλιτέχνιδες, allfemalebandsκαι σχήματα με frontwomenαπό την Ευρώπη και όλο τον κόσμο, κι εμείς θα έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε ζωντανά καταξιωμένες μουσικούς με διεθνή καριέρα, σημαντικά achievements και εμφανίσεις στα μεγαλύτερα φεστιβάλ αλλά και ό,τι πιο σύγχρονο και φρέσκο έχει να παρουσιάσει η σκηνή σήμερα.

Η πρώτη μέρα του AthensJazz (Δευτέρα 23 Μαΐου) είναι, όπως πάντα, αφιερωμένη στην ελληνική jazz, όπου και θα εμφανιστούν οι τρεις νικήτριες του φετινού διαγωνισμού. Την έναρξη θα κηρύξει και επίσημα η Χριστίνα Ψύχα ως η νέα πρόταση του φεστιβάλ, μια εξαιρετική νέα δημιουργός με ευρείες μουσικές σπουδές, για να αναλάβει τη σκυτάλη η LiaHideμε το σχήμα της, μια περίπτωση που ξεχωρίζει καλλιτεχνικά στην εγχώρια σκηνή, συνδυάζοντας τη σύγχρονη artisticdarkpop με τον ποιητικό λόγο αλλά και τζαζ εκφάνσεις, εκπροσωπώντας για φέτος την κατηγορία Jazz+. Headlinerτης βραδιάς η επίσημη ελληνική συμμετοχή του φεστιβάλ, το TaniaGiannouliTrio με ιθύνουσα την Τάνια Γιαννούλη, μια μουσικό και καλλιτέχνιδα με σημαντικότατη διεθνή παρουσία και μια ακόμα σημαντικότερη σειρά liveεμφανίσεων ανά τον κόσμο που της έχουν χαρίσει μια περίοπτη θέση στο σύγχρονο μουσικό στερέωμα.

Την Τρίτη 24 Μαΐου, το κοινό θα απολαύσει τη BáraZmeková από την Τσεχία, μια καλλιτέχνιδα της οποίας η ευαισθησία και ο λυρισμός δεν γνωρίζουν σύνορα. Για τη συνέχεια, η LuciaFumeroαπό την Ισπανία, και συγκεκριμένα από τη Βαρκελώνη, θα μας παρουσιάσει τον δικό της μοναδικό κόσμο, όπως αυτός εκφράζεται μέσα από μια folkκαι τζαζ διαδρομή, ενώ τη βραδιά θα κλείσει μία από τις πιο δημοφιλείς τζαζ τραγουδίστριες της Ουγγαρίας, η ZitaGereben, με την ιδιαίτερα εκφραστική φωνή αλλά και πολλές δυναμικές soulκαι ροκ νύξεις.

Την επόμενη, Τετάρτη 25 Μαΐου, πρώτη στη σκηνή θα εμφανιστεί η αγγλικής καταγωγής ClaireParsons από το Λουξεμβούργο, η οποία μέσα από το πολυεθνικό της project “InGeometry” καταφέρνει να εμπλουτίζει με νέες ιδέες και ηχοχρώματα την ευρωπαϊκή τζαζ, για να την ακολουθήσει η STAVαπό το Ισραήλ ή – κατά κόσμον – StavAchai. Ένα από τα βασικά ονόματατου φετινού InternationalMusicShowcaseFestival, μια καλλιτέχνιδα με πλούσια παλέτα που μπολιάζει τον μινιμαλισμό, την αφρικανική παράδοση τη ροκ και, φυσικά, τη τζαζ. Τέλος, θα ακούσουμε την ΑVEC από την Αυστρία, η οποία πέρα από την απλότητα και την ευθύτητα της μουσικής της, κατέχει μια ξεχωριστή θέση στην ποπ σκηνή της χώρας της αλλά και μια ισχυρότατη fanbase – όχι άδικα.

Πρώτηεμφάνιση της Πέμπτης 26 Μαΐου είναι οι O.N.E., το μοναδικό αμιγώς γυναικείο τζαζ γκρουπ στην Πολωνία, τέσσερις γυναίκες που αντλούν από την πλούσια παράδοση της χώρας και δεν σταματούν να διακρίνονται σε τοπικό όσο και ευρωπαϊκό επίπεδο. Ακολουθεί η πολυπράγμων σαξοφωνίστρια και συνθέτρια MariaFaustαπό την Εσθονία, μία από τις πιο γνωστές και πολλά υποσχόμενες της χώρας, μαζί με το freejazzσχήμα της JazzCatastrophe. Η βραδιά ολοκληρώνεται με την μία και μοναδική LucyWoodward(ΗΠΑ), τραγουδίστρια των θρυλικών SnarkyPuppyκαι με σπουδαίες συνεργασίες στο ενεργητικό της, ανάμεσα στις οποίες οι RodStewart, BarbraStreisand, CelineDion και PinkMartini.

Ακόμη, την ίδια μέρα, το αθηναϊκό κοινό θα έχει την ευκαιρία απολαύσει ακόμα την MakikoHirabayashi, μια ξεχωριστή καλλιτέχνιδα από την Ιαπωνία – με έδρα της την Κοπεγχάγη, μαζί με το τρίο της, στο οποίο μάλιστα παίζει και η δεξιοτέχνις στα κρουστά MarilynMazur, γνωστή από τη συμμετοχή της στο MilesDavisGroup. Και αυτό σε ένα venue-έκπληξη!

Την Παρασκευή 27 Μαΐου, θα ακούσουμε από την Ολλανδία τηνσαξοφωνίστρια και συνθέτριαKikaSprangersμε το κουιντέτο της, ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα της ολλανδικής τζαζ σήμερα. Τη σκηνή, στη συνέχεια, αναλαμβάνει η Βρετανίδα με καταγωγή από το Μπαχρέιν YazzAhmed. Εξαιρετική τρομπετίστρια, συνθέτρια και παραγωγός, διακρίνεται στις σκηνές των μεγαλύτερων φεστιβάλ και στα αξιολογικά pollsτων jazzmediaως μία από τις σημαντικότερες μουσικούς της σύγχρονης τζαζ σκηνής στο UKαλλά και διεθνώς, συνδυάζοντας με ευφάνταστο τρόπο τη τζαζ με σύγχρονα ηλεκτρονικά τοπία και στοιχεία από τη μικτή της πολιτισμική κληρονομιά. Headlinerτης βραδιάς η διάσημη Ιταλίδα SimonaMolinari, τραγουδίστρια με πλούσια προϊστορία καλλιτεχνικών projects, διακρίσεων σε φεστιβάλ, όπως το φημισμένο Σαν Ρέμο, και συνεργασίες με θρυλικά ονόματα, όπως οι AlJarreau, GilbertoGil,PeterCincotti, AndreaBocelli.

ΤοΣάββατο 28 Μαΐου, το πρόγραμμα του AthensJazzανοίγει η KarinHammar από τη Σουηδία, μαζί με τους Fab 4, το σχήμα που η ίδια δημιούργησε το 2014, ένα από τα πιο δημιουργικά της σουηδικής τζαζ σήμερα. Τη διαδέχεται η LIUN&TheScienceFictionBand, επίσημη συμμετοχή της Γερμανίας. Η ελβετικής καταγωγής τραγουδίστρια LuciaCadosch, με βάση της το πολυμουσικό Βερολίνο, θα μας παρουσιάσει μια urbanμουσική που αντλεί από darkρυθμολογίες, spacejazzεικόνες και ψυχεδελικά electro-popσχήματα, ένα σύμπαν στο οποίο συνυπάρχουν παρελθόν, παρόν και μέλλον. Τη βραδιά θα κλείσει μια καλλιτέχνιδα που δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις: η Αλέξια Βασιλείου από την Κύπρο. Μετά από μια πολύ επιτυχημένη ποπ καριέρα (και στην Ελλάδα), στράφηκε στις πραγματικές μουσικές της αγάπες, τη τζαζ και την αυτοσχεδιαστική μουσική, ενώ τα τελευταία χρόνια ζει στην Αμερική αναπτύσσοντας τη δική της πολυμεταβλητή μουσική τέχνη, έχοντας μάλιστα να επιδείξει πολλές και πολύ μεγάλες συνεργασίες, όπως αυτή με τον ChickCorea.

Η τελευταία μέρα του AthensJazzγια φέτος ξεκινά με τις 3:rma από τη Σλοβενία, ένα ιδιαίτερο ντουέτο που συνδυάζει την ποιητική folkτραγουδοποιίαμε τη σύγχρονη κοινωνική ενσυναίσθηση, μια ουσιώδης προσέγγιση σε ζητήματα γυναικείας υπόστασης και διαπροσωπικών σχέσεων. Ακολουθεί η εκρηκτική μπασίστρια και γεμάτη συναίσθημα ερμηνεύτρια EllenAndreaWangαπό τη Νορβηγία, ισχυρότατη παρουσία στη σύγχρονη τζαζ (plus) και όχι μόνο τοπική σκηνή αλλά και με διεθνείς συνεργασίες (Sting, ManuKatché, MarilynMazur). Την αυλαία του φεστιβάλ κλείνουν οι IdaNielsen&TheFunkbotsαπό τη Δανία. Όχημά τους το εκρηκτικό funkκαι οι υψηλών ενεργειών ηχορυθμοί αλλά και τα coolvibesμαζί με τα soulσυναισθήματα. Το όνομα της Nielsen, άλλωστε, είναι πολύ γνωστό καθώς ήταν η δεξιοτέχνιςμπασίστρια του Princeαπό το 2010 έως το 2016.

Τέλος, παράλληλα με τα 21 liveshows, το AthensJazzπαρουσιάζει μια σειρά νέων δράσεων που θα πλαισιώσουν το φεστιβάλ, από τις 20 έωςτις 29 Μαΐου, για να δημιουργήσουν μια γεμάτη φεστιβαλική εμπειρία που τόσο μας έχει λείψει. Μαζί με την έκθεση φωτογραφίας της ομάδας METApolisκαι τηνομαδική αγορά του MeetMarket, τους βασικούς «συνοδοιπόρους» του φεστιβάλ τα τελευταία χρόνια, θα πραγματοποιηθούν υπαίθριες προβολές, έκθεση φωτογραφίας αφιερωμένη στις γυναίκες της jazz, διεθνές συνέδριο με ομιλίες και workshopsκαι clubprogramσε αγαπημένες μουσικές σκηνές της Αθήνας με liveshowsκαι djsets.

Staytuned! Σύντομα θα ανακοινωθούν πολλά περισσότερα…

*Είσοδος ελεύθερη

 

 

Athens Jazz 2022 | Line-up

Δευτέρα 23.05

21.00 | ChristinaPsycha (GR – νέαμουσικήπρόταση)
22.00 | LiaHide (GR – Jazz+)
23.00 | TaniaGiannouliTrio (GR – επίσημησυμμετοχή)

Τρίτη 24.05

21.00 | BáraZmeková (CZ)
22.00 | Lucia Fumero (ES)
23.00 | Zita Gereben (HU)

Τετάρτη 25.05

21.00 | Claire Parsons (LU)
22.00 | STAV (IL)
23.00 | AVEC (AT)

Πέμπτη 26.05

21.00 | O.N.E. (PL)
22.00 | Maria Faust’s Jazz Catastrophe (EE)
23.00 | Lucy Woodward (US)

**MakikoHirabayashi (DK)

Παρασκευή 27.05

21.00 | Kika Sprangers Quintet (NL)
22.00 | Yazz Ahmed (UK)
23.00 | Simona Molinari (IT)

Σάββατο 28.05

21.00 | Karin Hammar Fab 4 (SE)
22.00 | LIUN & The Science Fiction Band (DE)
23.00 | Alexia Vassiliou (CY)

Κυριακή 29.05

21.00 | 3:rma (SI)
22.00 | Ellen Andrea Wang (NO)
23.00 | Ida Nielsen & The Funkbots (DK)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ