Μια ενδιαφέρουσα και προφητική συζήτηση τον Μάρτιο του 2009 με τον 30 και πλέον χρόνια  διευθυντή της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία», Σεραφείμ Φυντανίδη ο οποίος έφυγε από τη ζωή ανήμερα των Χριστουγέννων. Με τον Φυντανίδη στο τιμόνι της, η εφημερίδα έγραψε λαμπρή ιστορία στον έντυπο Τύπο. Τον Μάρτιο του 2009, βρέθηκε στα Τρίκαλα με αφορμή την εκδήλωση για το «Ύψωμα 731», με τον οποίο συζητήσαμε κυρίως για το μέλλον της δημοσιογραφίας.

Οι γνώσεις…

Στο ερώτημα τι πρέπει να γνωρίζει ένας δημοσιογράφος μας απάντησε πως «η μόρφωση είναι απαραίτητη, δεν υπάρχει θέμα, και κυρίως, πρόσθεσε με έμφαση, λογοτεχνία, ποίηση, καλή μουσική, ιστορία και μια ξένη γλώσσα». Δεν παρέλειψε πάντως, να τονίσει πως «η δημοσιογραφία είναι ένα θαυμάσιο επάγγελμα το οποίο δεν έχει ωράριο» για να προσθέσει με κατηγορηματικό τρόπο:

«Εγώ δεν χάρηκα ποτέ μια Κυριακή ή ένα βράδυ. Ακόμα και όταν κοιμάσαι το μυαλό σου πρέπει να λειτουργεί με βάση τις απαιτήσεις του επαγγέλματος. Αν θέλει να γίνει ένας νέος δημοσιογράφος να το κάνει, είναι ωραίο επάγγελμα».

Πάντως στο ερώτημα αν σήμερα υπάρχουν ήρωες δημοσιογράφοι η απάντηση του Σεραφείμ Φυντανίδη ήταν ξεκάθαρη: «Υπάρχουν στις χώρες όπου καταπατούνται τα ανθρώπινα δικαιώματα, που έχουν φυλακιστεί και διώκονται από το καθεστώς».

Μεγάλη ζημιά

Ωστόσο ο ίδιος στη συνέχεια υπογράμμισε, μιλώντας για τις δωρεάν εφημερίδες, με σαφήνεια, πως «τα δωρεάν φύλλα κάνουν μεγάλη ζημιά», ενώ στάθηκε ιδιαίτερα και στη διανομή των εφημερίδων διευκρινίζοντας:

«Η Ελλάδα έχει 12.500 σημεία πώλησης, γιατί δεν έχουμε καθόλου, μα καθόλου συνδρομές. Μόνο τα οικονομικά φύλλα έχουν, που πηγαίνουν στα γραφεία των εταιριών. Το Λονδίνο, με 10 εκατομμύρια πληθυσμό έχει 400 σημεία πώλησης, η Αθήνα με 3,5 εκατομμύρια έχει 6.500. Γι’ αυτό έχουμε και πολλές επιστροφές. Κάπου το 20-30% επιστρέφεται. Πρέπει να γεμίσεις 12.500 σημεία πώλησης. Αν το κάνεις τζάμπα, δε θα πας πουθενά. Άντε να πας στους σταθμούς του μετρό, στο αεροδρόμιο, εκεί. Ευτυχώς που στη χώρα μας υπάρχουν και οι ισολογισμοί οι οποίοι κρατούν όρθιες αρκετές εφημερίδες».

Σε καλό επίπεδο

Σε αντίθεση με το τι συμβαίνει στις εφημερίδες κεντρικά, ο κ. Φυντανίδης δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για το παρόν και το μέλλον των περιφερειακών εφημερίδων, τονίζοντας ανάμεσα σε άλλα:

«Σε καλύτερη μοίρα βρίσκεται ο περιφερειακός Τύπος γιατί ανέβηκε το βιοτικό και μορφωτικό επίπεδο των ανθρώπων». Παράλληλα διευκρίνισε, ως επέκταση της παραπάνω σκέψης του, πως «αν ένας τόπος δεν έχει πνευματική και οικονομική δραστηριότητα ο τοπικός τύπος δεν μπορεί να ακολουθήσει».

Όσον αφορά τα συμφέροντα και τα ΜΜΕ ο κ. Φυντανίδης ήταν ξεκάθαρος:

«Βγάζει ένας μια εφημερίδα για να υποστηρίξει τα συμφέροντά του. Αν η εφημερίδα δεν είναι καλή, δε θα μπορεί και να την υποστηρίξει. Πρέπει να έχει κυκλοφορία, υπάρχει μια διελκυστίνδα εδώ, από εδώ τα συμφέροντα, από εκεί η αντίδραση. Η αντίδραση είναι και του κοινού πολλές φορές».

Πάντως σε σχετική ερώτηση, για το ποιο είναι το μέλλον του τύπου απάντησε πως το μέλλον είναι η ηλεκτρονική δημοσιογραφία. Άλλωστε, συνέχισε, μια τελευταία έρευνα του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου, έδειξε κάτι το οποίο το ξέραμε, αλλά φάνηκε, ότι το 48% των Ελλήνων δεν έχουν ανοίξει ποτέ τους ένα βιβλίο».

Ανέκδοτο για ευρωεκλογές

Ο ίδιος μιλώντας τέλος, για το πολιτικό τοπίο στη χώρα μας το χαρακτήρισε «σουρεαλιστικό» προσθέτοντας πως από αρχαιοτάτων χρόνων στην Ελλάδα δεν έχουμε μάθει να συνεργαζόμαστε… Και κατέληξε, χαρακτηρίζοντας ο  ίδιος ως «ανέκδοτο» τα σενάρια που τον φέρνουν να ηγείται του ευρωψηφοδελτίου της Νέας Δημοκρατίας, λέγοντας που δεν έχει δεχθεί καμία πρόταση.

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

 Ο  Σεραφείμ Φυντανίδης ο οποίος υπήρξε ο ιστορικός διευθυντής της εφημερίδας Ελευθεροτυπία επί περίπου 30 χρόνια. Με τον Φυντανίδη στο τιμόνι της, η εφημερίδα έγραψε λαμπρή ιστορία στον έντυπο Τύπο.OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Γεννήθηκε στην Αθήνα Μάρτιο του 1937. Το 1960 έλαβε πτυχίο της Ανωτάτης Σχολής Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών (ΑΣΟΕΕ). Αρχικά εργάστηκε στην εφημερίδα Έθνος ως συντάκτης, την περίοδο 1957 – 1968. Στην περίοδο της Χούντας από το 1968 μέχρι το 1974 εργάστηκε στη Απογευματινή, στην αρχή ως υπεύθυνος ύλης και αργότερα ως αρχισυντάκτης. Από το 1974 μέχρι τον Ιούνιο του 1976 υπήρξε διευθυντής σύνταξης στην Ακρόπολη. Από τον Ιούνιο του 1976 μέχρι τις 27 Απριλίου 2007, ήταν διευθυντής της απογευματινής Ελευθεροτυπίας.

Υπήρξε συνεργάτης της κρατικής τηλεόρασης και παρουσιαστής εκπομπής.

Σε σχετική του ανακοίνωση το διοικητικό συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ «ανακοινώνει με θλίψη την απώλεια μίας ιστορικής μορφής για τη δημοσιογραφία», απώλεια «που αφήνει ένα μεγάλο κενό στην ελληνική δημοσιογραφία, καθώς χάνεται ένας από τους τελευταίους της γενιάς των διευθυντών που έγραψαν ιστορία στην έντυπη δημοσιογραφία, ένας άνθρωπος που συνέδεσε τη ζωή του με μία κραταιά εφημερίδα – σημαία για τον Τύπο».

«Έφυγε ένας γνήσιος “εφημεριδάνθρωπος”, όπως αυτοαποκάλεσε τον εαυτό του σε μία από τις τελευταίες του συνεντεύξεις, που έζησε την πλούσια αυτή εμπειρία “… με απέραντη ελευθερία και μακριά από επιχειρηματικά και άλλα συμφέροντα. Με πολύ κέφι, δημιουργία και … τραγούδι…”» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Επιμέλεια: Αποστόλης Ζώης

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ