Τη συμπαράστασή του στους πληγέντες από τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Αττική τον Ιούλιο του 2018, εκφράζει με ψήφισμά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Το ψήφισμα υιοθετήθηκε με ανάταση χειρός.

Πρόκειται για κοινό ψήφισμα όλων των πολιτικών ομάδων με το οποίο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση,  εκφράζει τα συλλυπητήρια του στις οικογένειες των θυμάτων και αποτίει φόρο τιμής στους πυροσβέστες, λιμενικούς και όλους όσους πάλεψαν για την κατάσβεση των πυρκαγιών και τη διάσωση των συμπολιτών τους. Υπενθυμίζει δε τη δυνατότητα να αξιοποιηθούν τα κονδύλια της ΕΕ για την αποκατάσταση των καταστροφών.

Το ψήφισμα σημειώνει ότι 99 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και εκατοντάδες άλλοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, σπίτια καταστράφηκαν, ενώ σοβαρές ήταν και οι καταστροφές στις υποδομές με σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον και την οικονομική δραστηριότητα της περιοχής.

Τονίζει παράλληλα το ρόλο που έπαιξε ο Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ ενισχύοντας την Ελλάδα με αεροσκάφη, οχήματα, ιατρικό προσωπικό και πυροσβέστες από όλη την Ευρώπη.

Το ψήφισμα σημειώνει τη δυνατότητα να αξιοποιήσει η Ελλάδα τα κοινοτικά κονδύλια που παρέχονται στο πλαίσιο των ταμείων συνοχής για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και την πρόληψη πυρκαγιών, ενώ αναφέρεται και στη δυνατότητα κινητοποίησης του Ταμείου Αλληλεγγύης για την αποκατάσταση ζημιών ζωτικής σημασίας.

Υπογραμμίζεται, τέλος η ανάγκη να ληφθούν μέτρα που θα διασφαλίσουν ότι τις πυρκαγιές δε θα διαδεχθούν στις περιοχές που επλήγησαν οι πλημμύρες καθώς και ο γενικότερος κίνδυνος τέτοιων καταστροφών λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Τέλος, καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μαζί με το Κοινοβούλιο να ολοκληρώσουν τη διαδικασία προκειμένου να προχωρήσει ο ευρωπαϊκός μηχανισμός πολιτικής προστασίας και να συσταθεί μέχρι το τέλος του 2018 η κοινή εφεδρεία μέσων αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών (από πυροσβεστικά αεροσκάφη μέχρι κινητά νοσοκομεία) «rescEU», έως το τέλος του 2018.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

Γενική Διεύθυνση Επικοινωνίας

Γραφείο στην Ελλάδα

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ