«Στην ιστορία εμφανίζονται άνθρωποι που βάζουν αθόρυβα την ανεξίτηλη σφραγίδα τους στα δρώμενα, καθορίζοντας όχι μόνον το παρόν αλλά και το μέλλον. Το έργο τους γίνεται, συνήθως, αντιληπτό στο μέγεθος της μεγαλοσύνης του μετά από πολλά χρόνια ή και δεκαετίες. Ένας τέτοιος άνθρωπος πιστεύω ότι είναι και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Πρόκειται για μια σπάνια προσωπικότητα, που φέρει τα ωραιότερα προτερήματα του γένους μας, και επί τρεις δεκαετίες διανοίγει, εντός ενός αντίξοου περιβάλλοντος, νέους δρόμους ελπίδας και φωτός». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος κατά την ομιλία του στην Εκδήλωση-Παρουσίαση του βιβλίου «Συνάντηση με το Μυστήριο» του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, που διοργάνωσε η ενορία του Ι. Ν. Αγ. Βασιλείου Αλεξανδρουπόλεως στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Μνήμες …Ελπίδες».

Ο κ. Χαρακόπουλος αφού ευχαρίστησε τον π. Χαρίτωνα για την πρόσκληση «να μοιραστεί τις εμπειρίες από τα προσκυνήματά μας με τον Οικουμενικό Πατριάρχη στις αλησμόνητες πατρίδες της Ανατολής», υπογράμμισε ότι ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος «είναι άξιος διάδοχος των μεγάλων πατριαρχών που βρέθηκαν στην ύψιστη αυτή θέση σε χρόνους ενδοξότερους των σημερινών για το γένος μας και την Ορθοδοξία. Η σοφή του ποιμαντορία έχει αναμφίβολα καταστήσει εκ νέου το Φανάρι οικουμενικό κέντρο, δρώντα παράγοντα της διεθνούς σκηνής». 

Ο καταγόμενος από την Καππαδοκία βουλευτής συνέχισε λέγοντας ότι «ιδιαιτέρως, όσοι από εμάς καταγόμαστε από τα άγια χώματα των αλησμόνητων πατρίδων της καθ’ ημάς Ανατολής αισθανόμαστε βαθύτατη ευγνωμοσύνη για τις αναλαμπές των εκκλησιών μας έπειτα από πολλές δεκαετίες σιωπής και αδιαφορίας. Προσωπικά είχα τη τύχη να παραβρεθώ στο πλευρό του Πατριάρχη μας, σε πολλές περιοχές της μικρασιατικής γης. Είναι νομίζω αδύνατο να περιγράψω επακριβώς το ρίγος της συγκίνησης που κάθε φορά μας διαπερνά όταν συμμετέχουμε σε Λειτουργίες στις παλιές εκκλησιές μας».

Αναμνήσεις Σημειωματάριου…

Ο κ. Χαρακόπουλος διάβασε εκτενή αποσπάσματα από το προσωπικό του σημειωματάριο με αναμνήσεις από τις προσκυνηματικές επισκέψεις, στο πλευρό του Οικουμενικού Πατριάρχη, στην Παναγία Σουμελά, στην πρώτη Λειτουργία μετά από 88 χρόνια στην Τραπεζούντα, στη Σινασό και στη Τζαλέλα της Καππαδοκίας, αλλά και στην Έφεσο της Ιωνίας.

Ο Θεσσαλός πολιτικός και ιστορικός ερευνητής, ολοκληρώνοντας την ομιλία του ανέφερε ότι «αν επιμένουμε, στην ανάγκη της ιστορικής γνώσης δεν είναι γιατί είμαστε προγονόπληκτοι, αλλά γιατί πάνω από όλα, αυτό που χρειαζόμαστε είναι το φως των σπουδαίων ανθρώπων, που έγιναν πρότυπα πίστης, αγάπης, ηρωισμού, αλτρουισμού, αλληλεγγύης, προσφοράς και μαρτυρίας. Γιατί με τα δικά τους παραδείγματα θα βρούμε κι εμείς τον δικό μας δρόμο, τον ατομικό, τον εθνικό, τον οικουμενικό, μέσα σε συνθήκες κρίσης, κυρίως κρίσης αξιών και αρχών. Και τέτοιο πρότυπο πίστης, αγάπης και μαρτυρίας είναι ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, τον οποίο όλοι μας καλούμαστε να μιμηθούμε και να συνδράμουμε στο δύσκολο αγώνα που διεξάγει, ο καθένας στο μέτρο των δυνάμεών του».

Μαζί με τον Μάξιμο Χαρακόπουλο ομιλητές στην εκδήλωση ήταν οι καθηγητές της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ κ. Συμεών Πασχαλίδης και π. Χρυσόστομος Νάσσης.

Νωρίτερα, ο κ. Χαρακοπουλος παραβρέθηκε στα εγκαίνια του Μουσείου των Καραθεοδωρή στη Νέα Βύσσα, που τέλεσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης παρουσία του π. πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά.

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Βουλευτής Λαρίσης-ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ