Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η γερμανική εφημερίδα “Bild”, η Κυβέρνηση της Βουλγαρίας σχεδιάζει να ανοίξει τάφρους και να υψώσει φράκτες στα σύνορά της με την Ελλάδα και την Τουρκία, προκειμένου να εμποδίσει πρόσφυγες και μετανάστες, που διαφεύγουν από τις πολεμικές συγκρούσεις στην Μέση Ανατολή, να εισέλθουν στο έδαφός της.
Σύμφωνα με σχετική έκθεση του “Κέντρου Kοινής Aνάλυσης και Στρατηγικής της Παράτυπης Μετανάστευσης” (GASIM), που αναφέρει η γερμανική εφημερίδα, «εξαιτίας των μέτρων, τα οποία έχουν ληφθεί στο Αιγαίο, οι παράνομοι διακινητές μεταναστών εστιάζουν περισσότερο στον διάδρομο από την Τουρκία προς την Βουλγαρία και προς την Δυτική Ευρώπη». Η έκθεση αναφέρει ακομη, ότι εκεί «δραστηριοποιούνται ενεργά ανάλογα δίκτυα διακίνησης, εδώ και χρόνια».

Τα κενά ελέγχου κατά την είσοδο στην Βουλγαρία, οι έντονες δραστηριότητες διακινητών και οι ελλείψεις της βουλγαρικής Αστυνομίας σε προσωπικό και υλικά μέσα, μπορεί να ωθήσουν την παράνομη είσοδο προσφύγων και μεταναστών στην Βουλγαρία

Οι αριθμοί των προσφύγων και μεταναστών προς την Βουλγαρία παραπέμπουν σε σημαντικά «κενά ελέγχου κατά την είσοδο» στην χώρα και σε έντονες «δραστηριότητες διακινητών», όπως επισημαίνει η έκθεση, στην οποία επίσης τονίζεται, ότι, ιδίως λόγω της οικονομικής αδυναμίας της χώρας, υφίσταται ο βραχυπρόθεσμος κίνδυνος «να επιβαρυνθεί υπέρμετρα» η βουλγαρική Αστυνομία, η οποία έχει ήδη ελλείψεις σε προσωπικό και υλικά μέσα.
Η βουλγαρική Κυβέρνηση εξετάζει, σύμφωνα με την έκθεση του GASIM, «την κατασκευή ενός φράκτη στα ελληνο-βουλγαρικά σύνορα», έστω και τμηματικά. Επιπλέον, υπάρχει η σκέψη να κατασκευαστούν και άλλοι φράκτες στα βουλγαροτουρκικά σύνορα έως το καλοκαίρι του 2016. Πρόκειται για μια επέκταση, σε συνολικό μήκος μεθοριακής γραμμής 160 χιλιομέτρων.
Τα σχεδιαζόμενα αυτά μέτρα θεωρούνται κατά την εφημερίδα “Bild” αποτέλεσμα των έντονων αντιδράσεων Βουλγάρων πολιτών στα σύνορα.

bild

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ