Η έξοδος της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ και οι μελλοντικές σχέσεις των δύο πλευρών συζητούνται σήμερα στις Βρυξέλλες. Θετική προοπτική για μια συμφωνία με το Λονδίνο εντός των επόμενων εβδομάδων.Για τις προοπτικές επίτευξης συμφωνίας σε σχέση με την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ ενημερώνει σήμερα τους υπουργούς Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των 27 κρατών μελών ο Ευρωπαίος επικεφαλής διαπραγματευτής Μισέλ Μπαρνιέ.

Μετά την ενημέρωση αναμένεται να ακολουθήσει συζήτηση με τους υπουργούς τόσο για τα θέματα της εξόδου όσο και για τον καθορισμό των μελλοντικών σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών.

Τις τελευταίες ώρες επικρατεί ένα κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας στη βελγική πρωτεύουσα, όπου, όπως τονίζεται, όλοι πλέον και πρωτίστως το Λονδίνο φαίνεται ότι αντιλαμβάνονται την ανάγκη να καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις σε συμφωνία μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Γιούνκερ: Το Brexit από μόνο του τραγωδία για την Ευρώπη

Η τάση αισιοδοξίας ενισχύθηκε αρκετά και από τις χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου της Επιτροπής Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ στη γαλλική τηλεόραση, όπου είπε ότι οι διαπραγματεύσεις βαδίζουν αργά αλλά σταθερά προς μια συμφωνία. Σύμφωνα με τον κ. Γιούνκερ το Βrexit είναι από μόνο του μια τραγωδία για την Ευρώπη, στην οποία δεν θα πρέπει να προσθέσουμε ένα νέο δράμα, αυτό μιας μη συντεταγμένης εξόδου.

Αυτό που αναμένουν οι Ευρωπαίοι από την Πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι είναι μια εγγύηση για την αποφυγή δημιουργίας «σκληρών» συνόρων μεταξύ της Ιρλανδίας και της Βόρειας Ιρλανδίας μετά το Βrexit και αυτό θα πρέπει να γίνει εγκαίρως ώστε να επικυρωθεί η συμφωνία πριν από την ημερομηνία αποχώρησης, δηλαδή την 29η Μαρτίου 2019.

Σε ό,τι αφορά τη μελλοντική σχέση, ο σχεδιασμός που γίνεται προβλέπει πως η συμφωνία αποχώρησης θα συνοδεύεται από πολιτική δήλωση όπου θα αναπτύσσεται το περίγραμμα αυτής της σχέσης, το οποίο θα προσδιοριστεί επακριβώς όταν το Ηνωμένο Βασίλειο καταστεί τρίτη χώρα.

Νίκος Μπέλλος, Βρυξέλλες

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ