Ο Λέοντας της Χαιρώνειας, Πολυάνδριο των Θηβαίων Ιερολοχιτών © Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού/Εφορεία Αρχαιοτήτων Βοιωτίας/Ο.Δ.Α.Π.

Νέα περιοδική αρχαιολογική έκθεση

Δεκέμβριος 2023-Μάρτιος 2024

Με τίτλο «Ιστορίες ανθρώπων»,  το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης ξεκινά το 2023 μια νέα σειρά αρχαιολογικών εκθέσεων που θα επικεντρώνονται στην αφήγηση σημαντικών γεγονότων της ανθρώπινης ιστορίας. Η νέα σειρά εγκαινιάζεται με την έκθεση«Χαιρώνεια, 2 Αυγούστου 338 π.Χ.: Μια μέρα που άλλαξε τον κόσμο»,υπό την επιμέλεια των Δρων Παναγιώτη Ιωσήφ και Ιωάννη Φάππα, επιμελητών του Μουσείου και θα διαρκέσει απότις αρχές Δεκεμβρίου 2023 έως τα τέλη Μαρτίου 2024.

Σκοπός της έκθεσης είναι να αναδείξει τη  μεγάλη ιστορική σημασία της μάχης της Χαιρώνειας, η οποία έφερε αντιμέτωπους τον στρατό των Μακεδόνων με αυτόν των συμμαχικών ελληνικών πόλεων. Η μάχη άλλαξε τον ρου της ιστορίας τοποθετώντας για πρώτη φορά στο προσκήνιο τον Αλέξανδρο ως επικεφαλής του μακεδονικού ιππικού.

Μέσα από περίπου 160 αντικείμενα, τα οποία θα προέρχονται από 22 ελληνικά μουσεία, 2 μουσεία του εξωτερικού και 4 ιδιωτικές συλλογές, η έκθεση θα εξετάσει τους δύο κόσμους που συγκρούστηκαν, δημιουργώντας τη μαγιά για τον νέο ελληνιστικό κόσμο που γεννήθηκε την επαύριον της μάχης: αυτόν της Μακεδονίας του Φιλίππου Β’ και αυτόν της νότιας Ελλάδας, με ιδιαίτερη έμφαση στον Ιερό Λόχο και την Αθήνα. 

Η νέα σειρά αρχαιολογικών εκθέσεων «Ιστορίες Ανθρώπων»του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνηςθα εστιάζει στην αφήγηση σημαντικών γεγονότων της ανθρώπινης ιστορίας μέσα από αντικείμενα που δεν θα επιλέγονται τόσο για την αισθητική τους αξία όσο για τη σημασία τους στην εξιστόρηση ενός συγκεκριμένου ιστορικού γεγονότος που σημάδεψε τον Άνθρωπο. Οι νέες εκθέσεις δεν  θα περιορίζεται στον χώρο και τον χρόνο, αλλά θα εντάσσονται στη διαχρονία.  Μέσα από γεγονότα όπως η μάχη της Χαιρώνειας,θα προσεγγίζουν τον Άνθρωπο, τον ρόλο του στα ιστορικά γεγονότα και τα συναισθήματά του. Όπως όλες οι περιοδικές εκθέσεις του Μουσείου, οι νέες εκθέσειςθα συνοδεύονται από πλήρως τεκμηριωμένο επιστημονικό κατάλογο και εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ