Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Το παιχνίδι του “καλού μπάτσου και του κακού μπάτσου” παίζει η ελληνική Κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με τον γνωστό Γερμανό οικονομολόγο και διευθυντή του γερμανικού οικονομικού ινστιτούτου ifo Χανς-Βέρνερ Ζιν. european_parliamentΣυγκεκριμένα, κατά τον κ. Ζιν, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είναι ο “καλός”, που δουλεύει καλόπιστα για την συμφωνία και ο Γιάννης Βαρουφάκης υποδύεται τον “κακό”, που προετοιμάζει την ρήξη.
Όπως γράφει ο Ζιν σε ανάλυσή του στο “Project Syndicate”, τo πλάνο Βαρουφάκη έχει δύο κύρια μέρη: Το πρώτο είναι η φόρτιση του λαϊκού αισθήματος απέναντι στις αδικίες των δανειστών, ενώ το δεύτερο είναι πιο περίπλοκο και… πονηρό: Η ελληνική Κυβέρνηση εκτοξεύει το κόστος, που θα έχουν οι δανειστές σε μία ενδεχόμενη χρεωκοπία, με το να μην περιορίσει την εκροή των καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες και να αφήνει να βγάζουν τα χρήματά τους οι Έλληνες στο εξωτερικό. Έτσι, η απομείωση των αποθεματικών των ελληνικών τραπεζών μεταφράζεται σε αυξημένη ανάγκη χρηματοδότησης από την ΕΚΤ και βέβαια από τις Κεντρικές τράπεζες των μελών της Ευρωζώνης.

Πως εξηγεί ο Χανς-Βέρνερ Ζιν την επιλογή των Τσίπρα – Βαρουφάκη, να μην καταθέτουν σοβαρές προτάσεις για μεταρρυθμίσεις ή να επιβάλλουν capital controls

Οπότε, σε περίπτωση χρεωκοπίας, οι εγγυήτριες χώρες θα έχαναν τα δάνειά τους – ενώ οι Έλληνες θα έφερναν κατόπιν εορτής ξανά τα λεφτά τους στην χώρα – προς μεγάλη χαρά της χρεωκοπημένης Κυβέρνησης!
“Όλα αυτά ενισχύουν σημαντικά την διαπραγματευτική θέση της ελληνικής Κυβέρνησης. Γι’ αυτό δεν αποτελεί έκπληξη η επιλογή των Τσίπρα – Βαρουφάκη, να συνεχίσουν το παιχνίδι, χωρίς να καταθέτουν σοβαρές προτάσεις για μεταρρυθμίσεις ή να επιβάλλουν capital controls…”.
“Πολλοί άνθρωποι στην Ευρώπη πιστεύουν, πως ο Γιάννης Βαρουφάκης – ένας έμπειρος γνώστης της θεωρίας των παιγνίων, αλλά ένας άπειρος πολιτικός – δεν γνωρίζει, πως να παίξει τα χαρτιά, που έχει η Ελλάδα στα χέρια της. Θα έπρεπε να αλλάξουν γρήγορα γνώμη και να βάλουν μυαλό, πριν η Ελλάδα φύγει από το τραπέζι της διαπραγμάτευσης με την μερίδα του λέοντος” καταλήγει με νόημα ο Ζιν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ