-Χαρακτήρισαν ντροπιαστική την συμφωνία του Σέρβου Προέδρου Nikolic με το ΝΑΤΟ και πρότειναν να τεθεί το θέμα αυτό σε δημοψήφισμα!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Χιλιάδες Σέρβοι κατέβηκαν στους δρόμους του Βελιγραδίου, το Σάββατο 20 Φεβρουαρίου, για να διαμαρτυρηθούν κατά της Κυβέρνησής τους, λόγω της υπογραφής, στις 19 Φεβρουαρίου 2016, ενός νόμου από τον Πρόεδρο της χώρας, Tomislav Nikolic, που επικυρώνει την συμφωνία συνεργασίας της Σερβίας με το ΝΑΤΟ.
​Οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν μια μεγαλειώδη πορεία έως την ρωσική πρεσβεία, ενώ κάποιοι από αυτούς έφεραν ρωσικές σημαίες και πορτραίτα του Ρώσου Προέδρου, Vladimir Putin.Οι διαδηλωτές χαρακτήρισαν ντροπιαστική την συμφωνία του Προέδρου Nikolic με το ΝΑΤΟ και πρότειναν να τεθεί σε δημοψήφισμα το θέμα της συνεργασίας με την Βορειοατλαντική Συμμαχία. Επίσης, οι Σέρβοι διαδηλωτές δηλώνουν έτοιμοι να οργανώσουν δράσεις διαμαρτυρίας, όσο ο Πρόεδρος της χώρας δεν ακυρώνει την απόφασή του, που αφορά την ένταξη της Σερβίας στο ΝΑΤΟ.Over 10 NATO members oppose Syria war

Σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις, που εγιναν στην Σερβία, οι Σέρβοι πολίτες αντιτίθενται,μσε ποσοστό από 66% έως 85%, στην ένταξη της χώρας τους στο ΝΑΤΟ

Σημειώνεται, ότι, σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις, που εγιναν στην Σερβία, οι Σέρβοι πολίτες αντιτίθενται, σε ποσοστό από 66% έως 85%, στην ένταξη της χώρας τους στο ΝΑΤΟ.
Ο Σέρβος Πρωθυπουργός, Aleksandar Vucic, επιχείρησε να χαμηλώσει τους τόνους, διαβεβαιώνοντας, ότι το Βελιγράδι προτίθεται απλώς να συνεργαστεί με το ΝΑΤΟ και όχι να ενταχθεί σε αυτό. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Σερβία κρατάει μια ανεξάρτητη πολιτική και έχει την πρόθεση να παραμείνει εταίρος της Μόσχας. ​
Υπενθυμίζεται, ότι οι εντατικοί βομβαρδισμοί, που πραγματοποίησε το ΝΑΤΟ στην Γιουγκοσλαβία, στο διάστημα μεταξύ Φεβρουαρίου και Ιούνίου του 1999, για να εξαναγκάσει το Βελιγράδι να σταματήσει την καταπίεση κατά των αποσχιστών Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, επέφερε τον θάνατο τουλάχιστον 2.500 ατόμων, κατά πλειοψηφία άμαχων πολιτών.

“Το 2007 το σερβικό Κοινοβούλιο υιοθέτησε μια απόφαση, βάσει της οποίας το Βελιγράδι οφείλει να τηρεί στάση ουδετερότητας απέναντι σε στρατιωτικές συμμαχίες”

Μάλιστα, όπως επισημαίνουν Σέρβοι αναλυτές, που εναντιώνονται σε οποιαδήποτε μορφή συνεργασίας της χώρας τους με το ΝΑΤΟ, αυτή η επιχείρηση εξαπολύθηκε από μια στρατιωτική συμμαχία, που διατείνεται, ότι έχει καθαρά αμυντικούς σκοπούς και δη, κατά παράβαση των ίδιων της των κανονισμών, που απαγορεύουν την επέμβασή του εκτός της στρατιωτικής του ζώνης .
Οι ίδιοι αναφέρουν, ότι το 2007 το σερβικό Κοινοβούλιο υιοθέτησε μια απόφαση, βάσει της οποίας το Βελιγράδι οφείλει να τηρεί στάση ουδετερότητας απέναντι σε στρατιωτικές συμμαχίες.
Όμως, στις 16 Ιανουαρίου του 2015, όπως αναφέρει παλαιότερο δημοσίευμα της ρωσικής ενημερωτικής ιστοσελίδας sputnik.ru, η Σερβία και το ΝΑΤΟ υπέγραψαν ένα σχέδιο δράσης για την συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών (IPAP), που δομεί την τελευταία φάση, πριν την οριστική ένταξη της Σερβίας στο ΝΑΤΟ. Το IPAP διασφαλίζει, κυρίως, την χρήση του σερβικού εδάφους για ασκήσεις και προβλέπει εγκατάσταση στρατιωτικών βάσεων του ΝΑΤΟ επί του σερβικού εδάφους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ