-«Υπάρχει το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί μια τεχνητή ένταση από πλευράς Τουρκίας, με σκοπό την αλλαγή του status quo στο Αιγαίο»!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Την μεγάλη του ανησυχία για τις τελευταίες εξελίξεις, που παρατηρούνται στην γειτονική μας Τουρκία, όσον αφορά τις συνεχιζόμενες προκλήσεις σε βάρος της χώρας μας, όπως αυτές εκφράσθηκαν από τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, τον δήμαρχο της Άγκυρας αλλά και άλλους αξιωματούχους, που αμφισβητούν την ελληνική εδαφική κυριαρχία ελληνικών νησιών του Αιγαίου και την Συνθήκη της Λωζάννης, εξέφρασε σε τηλεοπτική εκπομπή ο γνωστός καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής, του Παντείου Πανεπιστημίου, κ. Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης. Μιλώντας στην πρωϊνή εκπομπή «LIVE U» του τηλεοπτικού σταθμού “STAR”, που παρουσιάζει η δημοσιογράφος, κ. Πόπη Τσαπανίδου, ο κ. Γιαλλουρίδης κατέθεσε την δική του άποψη για τις ελληνοτουρκικές εξελίξεις, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι η Ελλάδα θα «πληρώσει» τις εδαφικές απώλειες της Τουρκίας στην Μέση Ανατολή, εξαιτίας του Κουρδικού. Ο διακεκριμένος καθηγητής και αναλυτής ανέφερε, μάλιστα, ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί μια τεχνητή ένταση από πλευράς Τουρκίας, με σκοπό την αλλαγή του status quo στο Αιγαίο.

«Είμαστε, πλέον, “με την πλάτη στον τοίχο” και σε περίπτωση, που ο Ερντογάν αποφασίσει θερμό επεισόδιο, θα αναγκαστούμε, ή να παραχωρήσουμε εκτάσεις που επιθυμεί, ή να πάμε σε πόλεμο»!

«Πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να συμβεί κάτι στο Αιγαίο. Μπορεί να επιδιώξουν θερμό επεισόδιο τύπου Ίμια, χειρότερης μορφής αυτή την φορά, και να υπάρξει ένταση αεροπορικών δυνάμεων, να παραβιάσουν τα χωρικά μας ύδατα και να μπουν σε περιοχές δικές μας, χωρίς να μπορούμε να τους αποτρέψουμε ή, αν τους αποτρέψουμε, θα πρέπει να γίνει θερμό επεισόδιο. Ένα τέτοιο ελληνοτουρκικό επεισόδιο, που θα είναι υπέρ της Τουρκίας, θα μας υποχρεώσει να συρθούμε υπό την πίεση των εξελίξεων, σε διαπραγματεύσεις για αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάννης», επεσήμανε ο ίδιος.
Υπογράμμισε ακόμη, ότι το ΝΑΤΟ δεν θα αναμειχθεί σε περίπτωση ελληνοτουρκικής αντιπαράθεσης και ότι η Τουρκία διεκδικεί, πλέον, και εδάφη από την Ελλάδα.
Επίσης, τόνισε, ότι πρέπει να επιδιώξουμε συμμαχία με την Ρωσία και ότι η συμμαχία Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου και Ισραήλ θα πρέπει να προχωρήσει και σε επίπεδο αμυντικής συμφωνίας.
Σύμφωνα με τον κ. Γιαλλουρίδη, η περιοχή, η οποία έχει στοχοποιηθεί από την Τουρκία, είναι το Ανατολικό Αιγαίο(Χίος, Μυτιλήνη, Σάμος, όλο το νησιωτικό σύμπλεγμα του Ανατολικού Αιγαίου, από βραχονησίδες έως και μεγάλα κατοικήσιμα νησιά).
Και όπως σχολίασε η παρουσιάστρια της εκπομπής, κ. Πόπη Τσαπανίδου, είμαστε, πλέον, «με την πλάτη στον τοίχο» και θα αναγκαστούμε, σε περίπτωση που ο Ερντογάν αποφασίσει θερμό επεισόδιο, ή να παραχωρήσουμε εκτάσεις που επιθυμεί, ή να πάμε σε πόλεμο!

tourkia

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ