-“Η προδιαγραφόμενη λύση του Κυπριακού δύσκολα θα εγκριθεί σε δημοψήφισμα, αλλά αν εγκριθεί, είναι βέβαιο, ότι θα καταρρεύσει, με αποτέλεσμα οι δύο συνιστώσες πολιτείες, πλέον, να επιδιώξουν και να εξασφαλίσουν την διεθνή αναγνώριση”!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Σε ένα ενδιαφέρον και κατατοπιστικό άρθρο του, που δημοσιεύεται στον κυπριακό και στον ελληνικό Τύπο, ο πρώην βουλευτής του κυπριακού Κοινοβουλίου, πρώην μέλος του Εθνικού Συμβουλίου και πρώην μέλος της Διαπραγματευτικής Ομάδας για το Κυπριακό, Χρήστος Κληρίδης, αναλύει τις πτυχές και τις προοπτικές του προτεινόμενου σχεδίου λύσης του Κυπριακού, που κάποιοι υποστηρίζουν, ότι θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2016. Επειδή, λοιπόν, φημολογείται, ότι είμαστε κοντά σε λύση του Κυπριακού και, μάλιστα, οτι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης κ. Ακιντζή, μίλησε για δημοψήφισμα μέχρι την Άνοιξη του 2017, ο κ. Κληρίδης παρουσιαζει τις απόψεις του επάνω στο ζήτημα, εκφράζοντας τις έντονες ανησυχίες του για τις προδιαγραφόμενες εξελίξεις, που, όπως, υποστηρίζει, “οδηγούν στην διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και στην δημιουργία δύο ανεξάρτητων κρατών, με την Ελληνοκυπριακή συνιστώσα πολιτεία, πλήρως «φινλανδοποιημένη» και όμηρο της Τουρκίας”!
Στο άρθρο του, ο κ.Κληρίδης αναφέρει, ως προς το εδαφικό, τα εξής:
“Στο απορριφθέν σχέδιο Annan του 2004, η τουρκοκυπριακή συνιστώσα πολιτεία θα διατηρούσε το 28,5% του εδάφους, αντί του 40% περίπου, των κατεχομένων εδαφών στο βόρειο τμήμα της Κύπρου. Η τουρκοκυπριακή πλευρά εμμένει, ότι το εδαφικό θα πρέπει να συζητηθεί στο τέλος των διαπραγματεύσεων και υποστηρίζει, ότι το ποσοστό πρέπει να είναι μεγαλύτερο του 28,5%, γιατί τα δεδομένα έχουν διαφοροποιηθεί από το 2004, υπονοώντας, ότι ο εποικισμός και η ανάπτυξη των κατεχομένων έκτοτε διαφοροποιούν προς όφελός της τα δεδομένα.

“Ο Ελληνοκύπριος Πρόεδρος, Ν. Αναστασίαδης, υπέβαλε πρόταση, χωρίς την έγκριση όλων των υπολοίπων πολιτικών δυνάμεων, για αποχώρηση του 75% των τουρκικών στρατευμάτων, με την λύση, και του υπόλοιπου 25%, όπως εικάζεται, σε 18 μήνες”!

Ο Πρόεδρος, Ν. Αναστασιάδης ομιλεί για σοβαρές και σημαντικές αναπροσαρμογές. Ο Τούρκος Πρόεδρος, Recep Tayyip Erdoğan, δημόσια δήλωσε, ότι η Μόρφου, μεγάλη κωμόπολη στα δυτικά της κατεχόμενης Κύπρου, δεν θα επιστραφεί. Την θέση αυτή υιοθέτησε προσφάτως, τον Αυγούστου του 2016, το Ψευδοκράτος. Χωρίς την επιστροφή της Μόρφου, δεν είναι δυνατή η έγκριση οποιουδήποτε σχεδίου σε δημοψήφισμα. Τυχόν δε θετικό αποτέλεσμα θα είναι η απαρχή νέων προστριβών. Το ίδια και για την ευρύτερη περιοχή και την πόλη της Αμμοχώστου. Είναι προφανές, ότι η τουρκική πλευρά παιζει με το εδαφικό έναντι άλλων σημαντικών παραχωρήσεων που εμμένει, ότι θα λάβει σαν αντάλλαγμα, π.χ. εγγυήσεις, φυσικό αέριο, εκ περιτροπής προεδρία κλπ.”.
Αναφορικά με το θέμα των εγγυήσεων, στο άρθρο αναφέρονται τα εξής: “Η Τουρκία και το Ψευδοκράτος πρότειναν, όπως η Τουρκία εγγυηθεί για τους Τουρκοκυπρίους, κάτι που σημαίνει καθεστώς χειρότερο και από την Συνθήκη Εγγυήσεως του 1960, όπου οι εγγυήτριες ήταν τρεις, δηλαδή η Ελλάδα, η Αγγλία και η Τουρκία. Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, εμμένει στην κατάργηση των εγγυήσεων και στην απομάκρυνση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων. Όμως, δεν επεξηγεί, πότε και πώς θα γίνει αυτό και αν ενα άλλο σύστημα ασφάλειας είναι δεκτό. Τούτο επέτρεψε στον Κύπριο Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, ένθερμο υποστηρικτή του σχεδίου Annan του 2004, το οποίο απερρίφθη με το ηχηρό ΟΧΙ του 76% των Ελληνοκυπρίων, να υποβάλει πρόταση, χωρίς την έγκριση όλων των υπολοίπων πολιτικών δυνάμεων, για αποχώρηση του 75% των τουρκικών στρατευμάτων, με την λύση και του υπόλοιπου 25%, όπως εικάζεται, σε 18 μήνες.

“Η νομοθετική εξουσία θα απαρτίζεται από την Άνω Βουλή (Γερουσία) και την Βουλή των Αντιπροσώπων. Στην πρωτη, η αναλογία Ελληνοκυπρίων-Τουρκοκυπρίων είναι 40:20 και στην δεύτερη, που θα έχει 48 μέλη, το 75%, δηλαδή 36 μέλη, θα είναι Ελληνοκύπριοι και 25%, δηλαδή 12 μέλη, θα είναι Τουρκοκύπριοι”!

Παράλληλα, φαίνεται να έγινε πρόταση της Ελληνοκυπριακής πλευράς για μια πολυεθνική αστυνομική δύναμη, αποτελούμενη από 2.500 μέλη για την ασφάλεια της εφαρμογής της λύσης, ως εγγυητή της και για περίοδο 5 ετών, με την εμπλοκή του Συμβουλίου Ασφαλείας. Παράλληλα, παραμένει ο ρόλος της Ελλάδας – Τουρκίας σαν συμβουλευτικός. Η πρόταση φαίνεται να απορρίφθηκε από την τουρκική πλευρά. Προφανώς, από την στιγμή, που η πλευρά μας μπήκε με πρόταση κάποιου είδους παραλλαγής εγγυήσεων, αναμένεται, ότι κάποιου είδους σύστημα ασφάλειας/εγγυήσεων θα διατηρηθεί με την εμπλοκή της Τουρκίας. Η παραμονή των τουρκικών στρατευμάτων μετά την λύση, φαίνεται, όπως εξελίσσονται τα πράγματα, πολύ πιθανή. Εξάλλου, ουδέν μονιμότερο του προσωρινού”!
Όσον αφορά το ζήτημα της διακυβέρνησης του νέου κρατικού μορφώματος, που αναμένεται να προκύψει, ο κ. Κληρίδης επισημαίνει τα ακόλουθα:
“Η τουρκική πλευρά εμμένει στην εκ περιτροπής προεδρία (εναλλάξ Ελληνοκυπριακή και Τουρκοκυπριακή προεδρία). Για τις αρμοδιότητες της ομοσπονδιακής Κυβέρνησης έχει καταρτιστεί κατάλογος με 27 κατηγορίες εξουσιών, για τις 19 εκ των οποίων υπάρχει συναντίληψη, για 5 διαφορές ήσσονος σημασίας κατά τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και για 3 διαφωνίες.
Η νομοθετική εξουσία θα απαρτίζεται από την Άνω Βουλή (Γερουσία) και την Βουλή των Αντιπροσώπων. Η αναλογία είναι 40:20 μέλη και η Βουλή των Αντιπροσώπων θα έχει 48 μέλη, με το 75%, δηλαδή 36 μέλη, να είναι Ελληνοκύπριοι και 25%, δηλαδή 12 μέλη, να είναι Τουρκοκύπριοι. Με το προτεινόμενο σχέδιο ουσιαστικά θα πρέπει να εγκρίνουν οι Τουρκοκύπριοι τους Νόμους για να περάσουν.

“Σε όλο το φάσμα διακυβέρνησης φαίνεται, ότι τίποτα δεν θα θεσπίζεται χωρίς την έγκριση των Τουρκοκυπρίων Πρόκειται στην ουσία, όχι για ομοσπονδία, αλλά συνομοσπονδία, η οποία γεννάται μέσα από παρθενογένεση”

Σε περίπτωση αδιεξόδου, είχε προταθεί /ή συμφωνηθεί η επίλυση δια κλήρου, πρόταση η οποία έτυχε θυελλωδών αντιδράσεων στην Ελληνοκυπριακή πλευρά και φαίνεται να έχει αποσυρθεί από την πλευρά μας και να έχει αντικατασταθεί με πρόταση επιδιαιτησίας Ευρωπαίων. Στην δικαστική εξουσία ο διαχωρισμός είναι 50:50, με συμμετοχή ξένων Δικαστών για επίλυση αδιεξόδου.
Η σύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου συναρτάται με την εκκρεμότητα του θέματος της εκ περιτροπής προεδρίας. Προφανώς, με βάση και τις παλαιότερες συγκλίσεις του Δημήτρη Χριστόφια (τέως Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας) με τον Mehmet Ali Talat (πρώην Προέδρου του Ψευδοκράτους), η έγκριση νομοσχεδίων/αποφάσεων προϋποθέτει και μια τουρκική ψήφο, οπότε τίθεται εκ νέου θέμα επίλυσης αδιεξόδου. Σε όλο το φάσμα διακυβέρνησης φαίνεται, ότι τίποτα δεν θα θεσπίζεται χωρίς την έγκριση των Τουρκοκυπρίων Πρόκειται στην ουσία, όχι για ομοσπονδία, αλλά συνομοσπονδία, η οποία γεννάται μέσα από παρθενογένεση”.
Σχετικά με το ζήτημα της επιστροφής των περιουσιών, ο πρώην βουλευτής του κυπριακού Κοινοβουλίου, πρώην μέλος του Εθνικού Συμβουλίου και πρώην μέλος της Διαπραγματευτικής Ομάδας για το Κυπριακό, τονίζει:
“Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι αυτό της επιστροφής των εκτοπισμένων στις περιουσίες τους. Η τουρκική πλευρά εμμένει στο περιορισμό της επιστροφής, αλλά και του ιδιοκτησιακού δικαιώματος, αναβαθμίζοντας τα δικαιώματα των παρανόμων χρηστών.

“Η προσπάθεια, η οποία, δυστυχώς, καταβάλλεται, είναι το περιουσιακό να επιλυθεί με αποζημιώσεις και ανταλλαγή περιουσιών, μια λύση αντίθετη με το Διεθνές Δίκαιο και τις Αρχές «Πινέϊρο», που κατοχυρώνουν το δικαίωμα αποκατάστασης”

Δυστυχώς, το προβλεπόμενο σχέδιο λύσης προνοεί για την δημιουργία κατηγοριών κατεχομένων περιουσιών και την επίλυση διαφορών από Επιτροπή περιουσιών και δικαστήριο. Αναμένονται αδιέξοδα στις αποφάσεις. Αναβαθμίζεται ο χρήστης έναντι των ιδιοκτητών και προβάλλεται για περιορισμό της επιστροφής η θέση, ότι μόνον άτομα, που είχαν ζήσει μέχρι τα 10 χρόνια τους, πριν το 1974, στα κατεχόμενα θα έχουν δικαίωμα διεκδίκησης επιστροφής!
Η προσπάθεια, η οποία, δυστυχώς, καταβάλλεται, είναι το περιουσιακό να επιλυθεί με αποζημιώσεις και ανταλλαγή περιουσιών, μια λύση αντίθετη με το Διεθνές Δίκαιο και τις Αρχές «Πινέϊρο», που κατοχυρώνουν το δικαίωμα αποκατάστασης. Οι αποζημιώσεις ουδέποτε θα καταβληθούν, γιατί είναι ασήκωτες. Τα αδιέξοδα θα είναι παρατεταμένα και η λύση ξένων δικαστών ή του κλήρου, μάλλον προστριβές θα επιφέρει”.
Ο κ. Κληρίδης εκτιμά, επίσης, ότι “στο θέμα ενιαία Οικονομία και Ευρωπαϊκή Ένωση, προβλήματα και δυσλειτουργίες θα υπάρξουν σε όλους τους τομείς, όπως και στο θέμα του Φυσικού Αερίου. Πάντοτε πρέπει να συμφωνούν και οι Τούρκοι για να παρθούν αποφάσεις. Η λύση βασίζεται στην θεωρία της συναπόφασης εφ’ όλης της ύλης και στην παρεμβολή είτε «κλήρου» ή «ξένων επιδιαιτητών» για επίλυση των διαφορών”.

“Η προδιαγραφόμενη λύση του Κυπριακού δύσκολα θα εγκριθεί σε δημοψήφισμα, αλλά αν εγκριθεί, είναι βέβαιο, ότι θα καταρρεύσει, με αποτέλεσμα οι δύο συνιστώσες πολιτείες, πλέον, να επιδιώξουν και να εξασφαλίσουν την διεθνή αναγνώριση”

Συμπερασματικά, ο Κύπριος πολιτικός καταλήγει στο άρθρο του, ότι “η προδιαγραφόμενη λύση του Κυπριακού δύσκολα θα εγκριθεί σε δημοψήφισμα, αλλά αν εγκριθεί, είναι βέβαιο, ότι θα καταρρεύσει, με αποτέλεσμα οι δύο συνιστώσες πολιτείες, πλέον, να επιδιώξουν και να εξασφαλίσουν την διεθνή αναγνώριση.
Η τουρκική πλευρά εμμένει σε περιουσιακή και πληθυσμιακή κάθαρση στην Τουρκοκυπριακή συνιστώσα πολιτεία και σε συναπόφαση επί παντός θέματος, συμπεριλαμβανομένου και του φυσικού αερίου. Το προδιαγραφόμενο σχέδιο λύσης φαίνεται να προσεγγίζει τις τουρκικές θέσεις. Δυστυχώς, οι Ελληνοκύπριοι μπαίνουν σε νέες περιπέτειες στην μακραίωνη και πολυτάραχη ιστορία τους. Μαζί τους, όμως, και ολόκληρος ο Ελληνισμός, εκτός αν επικρατήσουν, έστω και την ύστατη στιγμή, σοφότερες σκέψεις.
Μέσα από το πέρασμα του χρόνου εγκληματικοί χειρισμοί της ελληνικής πλευράς, αλλά και η στήριξη από τον διεθνή παράγοντα της τουρκικής πολιτικής εξασφάλισαν την αναβάθμιση της Τουρκοκυπριακής μειονότητας του 18% σε «κοινότητα» (Ζυρίχη, Σύνταγμα του ’60) σε «Τουρκοκυπριακή συνιστώσα, ισότιμη πολιτεία» (κοινά ανακοινωθέντα των Δημήτρη Χριστόφια – Mehmet Ali Talat, του Μαΐου 2008, και των Νίκου Αναστασιάδη – Derviş Eroğlu -τέως Πρόεδρος του Ψευδοκράτους-του Φεβρουαριου 2014) και οδηγούν στην διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και στην δημιουργία δύο ανεξάρτητων κρατών, με την Ελληνοκυπριακή συνιστώσα πολιτεία πλήρως «φινλανδοποιημένη» και όμηρο της Τουρκίας”!

KIPROS

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ