-“Αν στις ΗΠΑ δεν αλλάξουμε πορεία, το τεράστιο και αυξανόμενο χρέος μας θα υπονομεύσει την οικονομική μας ανάπτυξη, την στρατιωτική μας δύναμη, και την παγκόσμια ηγεσία μας”!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Σύμφωνα με ένα βαρυσήμαντο άρθρο του Αμερικανού, Dan Caldwell, που είναι αντιπρόεδρος της Ένωσης Πολιτικής και Επικοινωνιών των Βετεράνων των ΗΠΑ, που δημοσιεύτηκε σε αμερικανικά ΜΜΕ, η Ελλάδα απαξιώνει με την «συμπεριφορά της» τις Ένοπλες Δυνάμεις της, ενώ στην περιοχή οι κίνδυνοι πολλαπλασιάζονται επικίνδυνα!
Ο αρθρογράφος προβάλλει την σημερινή κατάσταση στον ελληνικό στρατό, ως παράδειγμα προς αποφυγή για την νέα αμερικανική Κυβέρνηση και τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας του!
Συγκεκριμένα, στο άρθρο του ο Dan Caldwell αναφέρει:
«Η ελληνική στρατιωτική ηγεσία από την Άνοιξη είναι σε πλήρη δράση για την αντιμετώπιση μιας μεγάλης (τουρκικής) απειλής. Δυστυχώς, η ελληνική Κυβέρνηση μόλις και μετά βίας υλοποιεί μια υποτυπώδη χρηματοδότηση για να πληρώνει τα μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων.
Πολεμικά αεροσκάφη παραμένουν καθηλωμένα στο έδαφος και τα άρματα μάχης βρίσκονται σε αδράνεια, λόγω της υψηλής τιμής των καυσίμων. Η ουσία, όμως, είναι ότι στάση αυτή των αξιωματούχων απειλεί καταφανέστατα την ελληνική εθνική ασφάλεια.

“Η κρίση του χρέους στην Ελλάδα έχει θέσει σε κίνδυνο την οικονομία της, ενώ το δημόσιο χρέος της Αμερικής απειλεί την ίδια την ύπαρξη των ΗΠΑ”!

Αυτό δεν είναι μυθοπλασία. Οι στρατιωτικοί στην Ελλάδα πληρώνουν το τίμημα μιας συνεχιζόμενης κρίσης χρέους της χώρας. Και αν δεν πιστεύετε, ότι θα μπορούσε να συμβεί αυτό και στις Ηνωμένες Πολιτείες, κάνετε πολύ μεγάλο λάθος» , επισημαίνει ο ίδιος, επιχειρώντας στην συνέχεια να κάνει σύγκριση μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, αναφορικά με τα στοιχεία αυτά.
«Η κρίση του χρέους στην Ελλάδα έχει θέσει σε κίνδυνο την οικονομία της, ενώ το δημόσιο χρέος της Αμερικής απειλεί την ίδια την ύπαρξη των ΗΠΑ. Το χρέος της Ελλάδας είναι σήμερα 177% του ΑΕΠ της, ενώ, σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου, το αμερικανικό χρέος προβλέπεται να ανέλθει σε 141%του ΑΕΠ σε μόλις 30 χρόνια.
Περαιτέρω ανάλυση δείχνει, ότι ο αριθμός αυτός θα μπορούσε πραγματικά να αυξηθεί σε ποσοστό 171%, αρχής γενομένης από το 2016.
Αυτό αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο στην ιστορία των ΗΠΑ, αποτελώντας μεγαλύτερο ποσοστό, ακόμη και κατά την διάρκεια του Β “Παγκοσμίου Πολέμου. Ενώ αποτελεί το αποτέλεσμα μιας μακροχρόνιας κατασπατάλησης αμερικανικών κονδυλίων για πράγματα, που δεν χρειαζόμαστε», τονίζει ο αρθρογράφος .

“Από το 2009, το αμερικανικό χρέος έχει αυξηθεί περισσότερο από 80% και τώρα ανέρχεται, τουλάχιστον, σε 19 τρισεκατομμύρια δολάρια, δημιουργώντας προβλήματα και σε άλλους τομείς των δημοσίων δαπανών”

«Είναι στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων των γερουσιαστών μας, να βάλουν φρένο στην εν λόγω κατάσταση και να αντιστρέψουν αυτήν την επικίνδυνη τάση, αλλά δυστυχώς πολλοί από αυτούς έχουν δείξει μικρό ενδιαφέρον.
Στην πραγματικότητα, η Ουάσιγκτον έχει αποτύχει να περάσει το νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό, για πρώτη φορά εδώ και 20 χρόνια.
Και αντί να αναζητούν λύσεις, οι Αμερικανοί πολιτικοί διαπραγματεύονται τακτικά ευκαιρίες της τελευταίας στιγμής, οι οποίες αποτυγχάνουν να χαλιναγωγήσουν, όμως, τις υπερβολικές δαπάνες των ΗΠΑ . Τα αποτελέσματα είναι συνεχώς υψηλότερες δαπάνες, περισσότερο χρέος, και αποτυχημένα οικονομικά προγράμματα.
Από το 2009, το αμερικανικό χρέος έχει αυξηθεί περισσότερο από 80% και τώρα ανέρχεται, τουλάχιστον, σε 19 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Δεδομένου, ότι αυτό το χρέος μεγαλώνει συνεχώς, έχει την τάση να «πιέζει» την οικονομία προς τα κάτω, δημιουργώντας προβλήματα και σε άλλους τομείς των δημοσίων δαπανών.

“Αν δεν αλλάξουμε πορεία, το τεράστιο και αυξανόμενο χρέος μας θα υπονομεύσει την οικονομική μας ανάπτυξη, την στρατιωτική μας δύναμη, και την παγκόσμια ηγεσία των ΗΠΑ”

Σύμφωνα με Αμερικανούς ειδικούς, αναμένεται, ότι μέχρι το 2024, οι πληρωμές τόκων θα υπερβούν το συνολικό κόστος των αμυντικών δαπανών. Αυτό απειλεί την ίδια την ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών», τονίζει το δημοσίευμα.
«Οι ισχυρές οικονομίες κάνουν ασφαλέστερες τις χώρες, αλλά όσο μεγαλύτερο γίνεται το χρέος, που αναλαμβάνουμε, τόσο πιο ευάλωτοι γινόμαστε.
Η δικομματική Συμμαχία για την φορολογική και εθνική Ασφάλεια, που αποτελείται από πρώην στρατιωτικούς αξιωματούχους, Υφυπουργούς και Γραμματείς στον τομέα της Άμυνας, μας προειδοποιεί εδώ και καιρό, ότι, «αν δεν αλλάξουμε πορεία, το τεράστιο και αυξανόμενο χρέος μας θα υπονομεύσει την οικονομική μας ανάπτυξη, την στρατιωτική μας δύναμη, και την παγκόσμια ηγεσία των ΗΠΑ», υπογραμμίζει ο αρθρογράφος και αντιπρόεδρος της Ένωσης Πολιτικής και Επικοινωνιών των Βετεράνων των ΗΠΑ, Dan Caldwell.
«Εφέτος, τα δύο τρίτα των κρατικών δαπανών περιλαμβάνουν αποκλειστικά προγράμματα Συνταξιοδότησης, Κοινωνικής Ασφάλισης και Περίθαλψης .

“Ήρθε η ώρα για τους εκλεγμένους Αμερικανούς αξιωματούχους να αντιστρέψουν πραγματικά την πορεία, πριν το αμερικανικό έθνος ακολουθήσει την οδό της Ελλάδας”!

Σε αντίθεση με τον αμυντικό προϋπολογισμό, που θεωρείται διακριτός και υπόκειται σε ετήσια έγκριση, τα προγράμματα αυτά χρηματοδοτούνται αυτόματα και οι υποχρεώσεις εκτιμάται, ότι θα ανέλθουν στο ιλιγγιώδες ποσό των 140 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, των μη χρηματοδοτούμενων υποχρεώσεων.
Ωστόσο, παρά το ότι οι Γερουσιαστές άλλαξαν τον τρόπο λειτουργίας τους, οι τομείς της Κοινωνικής Ασφάλισης και της Περίθαλψης αναμένεται να χρεωκοπήσουν μέσα σε 15 χρόνια, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο το χρέος.
«Ήρθε η ώρα για τους εκλεγμένους Αμερικανούς αξιωματούχους να αντιστρέψουν πραγματικά την πορεία, πριν το αμερικανικό έθνος ακολουθήσει την οδό της Ελλάδας. Υπάρχουν καλύτεροι τρόποι χρηματοδότησης από την Κυβέρνησή μας, μέθοδοι, που περιλαμβάνουν μια προσεκτική και πειθαρχημένη αντιμετώπιση των ζητημάτων αυτών και όχι, σίγουρα, λύσεις της τελευταίας στιγμής στο θέμα των δαπανών κάθε χρόνο», συνεχίζει ο ίδιος.
Το γεγονός είναι, ότι αυτή η χώρα (ΗΠΑ) μπορεί να δαπανά με σύνεση για την Άμυνα και να εξακολουθεί να είναι ασφαλής. Αλλά αυτό δεν μπορεί να συμβαίνει εσαεί », καταλήγει το άρθρο.

tanks

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ