Εικοσιεννέα κράτη στον κόσμο δεν συνεργάζονται με τις ελληνικές φορολογικές Αρχές για την ανταλλαγή πληροφοριών!

-Οι δαπάνες, που γίνονται σε αυτά, δεν εκπίπτουν στην Ελλάδα από τα έσοδα των ελληνικών επιχειρήσεων!
-Τα κράτη αυτά αποτελούν “φορολογικούς παράδεισους” για ορισμένους Έλληνες φορολογουμένους, αφού η δραστηριότητές τους και τα περιουσιακά τους στοιχεία σε αυτά δεν μπορούν να διασταυρωθούν στην Ελλαδα!
Λίστα με 29 κράτη, στα οποία δεν αναγνωρίζονται στην Ελλάδα για έκπτωση οι δαπάνες, που πραγματοποιούνται, έδωσε στην δημοσιότητα το ελληνικό Υπουργείο Οικονομικών, με απόφαση του αρμόδιου Υπουργού, κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου.
Ουσιαστικά, όπως εκτιμούν ειδικοί στα ελληνικά φορολογικά ζητήματα, τα κράτη αυτά αποτελούν “φορολογικούς παράδεισους” για τους Έλληνες, αφού δεν συνεργάζονται με τις ελληνικές φορολογικές Αρχές για την ανταλλαγή πληροφοριών, σχετικά με λογαριασμούς ή άλλα οικονομικά στοιχεία Ελλήνων πολιτών, γι’ αυτό και οι δαπάνες, που πραγματοποιούνται στα συγκεκριμένα κράτη, δεν αναγνωρίζονται για έκπτωση από τα έσοδα των επιχειρήσεων.
Τον Σεπτέμβριο αναμένει το ελληνικό Υπουργείο Οικονομικών τα πρώτα στοιχεία από τα συνεργαζόμενα κράτη για τα περιουσιακά στοιχεία και τις δραστηριότητες Ελλήνων στο εξωτερικό, προκειμένου να τα διασταυρώσει με την φορολογική εικόνα, που εμφανίζουν στην Ελλάδα.   
Τα μη συνεργάσιμα κράτη (κράτη ή περιοχές δικαιοδοσίας ή υπερπόντιες-χώρες ή εδάφη, που τελούν υπό οποιοδήποτε καθεστώς σύνδεσης ή εξάρτησης, κατά την έννοια της παραγράφου 1 του άρθρου 65, του Ν. 4172/2013), για το έτος 2016, είναι τα εξής:
1. Ανδόρα
2. Αντίγκουα και Μπαρμπούντα
3. Μπαχάμες
4. Μπαχρέϊν
5. Μπαρμπάντος
6. Μπρουνέϊ
7. Νήσοι Κουκ
8. Ντομίνικα
9. Γρενάδα
10. Γουατεμάλα
11. Λίβανος
12. Λιβερία
13. Λιχτενστάϊν
14. Μαλαισία
15. Νήσοι Μάρσαλ
16. Μονακό
17. Ναούρου
18. ΠΓΔΜ
19. Νιούε
20. Παναμάς
21. Φιλιππίνες
22. Αγία Λουκία
23. Άγιος Χριστόφορος και Νέβις
24. Άγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες
25. Σαμόα
26. Παρθένοι νήσοι των ΗΠΑ
27. Βανουάτου
28. Ουρουγουάη
29. Χόνγκ-Κόνγκ
Σύμφωνα με την περίπτωση ιγ, του άρθρου 23 του Κ.Φ.Ε., “δεν εκπίπτει από τα ακαθάριστα έσοδα το σύνολο των δαπανών, που καταβάλλονται προς φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα, που είναι φορολογικός κάτοικος σε κράτος μη συνεργάσιμο ή που υπόκειται σε προνομιακό φορολογικό καθεστώς, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 65 του Κ.Φ.Ε., εκτός, εάν ο φορολογούμενος αποδείξει, ότι οι δαπάνες αυτές αφορούν πραγματικές και συνήθεις συναλλαγές και δεν έχουν ως αποτέλεσμα την μεταφορά κερδών ή εισοδημάτων ή κεφαλαίων με σκοπό την φοροαποφυγή ή τη φοροδιαφυγή. Η διάταξη του προηγούμενου εδαφίου δεν αποκλείει την έκπτωση των δαπανών, που καταβάλλονται προς φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα που είναι φορολογικός κάτοικος σε κράτος-μέλος της Ε.Ε. ή του Ε.Ο.Χ., εφ’ όσον υπάρχει η νομική βάση για την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ της Ελλάδας και αυτού του κράτους – μέλους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ