-“Η Κομισιόν προτίθεται να εισηγηθεί την κατάργηση της βίζας για Τούρκους πολίτες, που ταξιδεύουν στην Ε.Ε.”!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Δεκτό φαίνεται, ότι γίνεται, ένα από τα κύρια αιτήματα της Τουρκίας, προκειμένου να συναινέσει στην συμφωνία με την ΕΕ για το προσφυγικό.
Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό “Der Spiegel”, την προσεχή Τετάρτη, η Κομισιόν προτίθεται να εισηγηθεί τελικα την κατάργηση της βίζας για Τούρκους πολίτες, που ταξιδεύουν στην ΕΕ.
Εφ ‘όσον η χώρα εκπληρώσει τις επόμενες ημέρες όσο το δυνατόν περισσότερες από τις 72 αναγκαίες προϋποθέσεις, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να ανοίξει τον δρόμο για την κατάργηση της υποχρέωσης της βίζας για την Τουρκία, σημειώνει το περιοδικό “Der Spiegel”, το οποίο προσθέτει, πως οι Eυρωπαίοι Επίτροποι έχουν συμφωνήσει επί της συγκεκριμένης διαδικασίας.
Προϋπόθεση για μια θετική εισήγηση της Κομισιόν είναι, σύμφωνα με πληροφορίες του “Der Spiegel” από το περιβάλλον της Κομισιόν, ο αριθμός των ανοικτών σημείων να είναι μονοψήφιος. Σημειώνεται, ότι η Τουρκία έχει υλοποιήσει έως τώρα περί τα 50 σημεία, που απαιτούνται από την συμφωνία.
Όπως επισημαίνεται, είναι σαφές, ότι η Κομισιόν δεν θέλει να στερήσει την θετική εισήγηση υπέρ της Τουρκίας, εξαιτίας «τεχνικών εμποδίων» όπως, για παράδειγμα, του γεγονότος, ότι η Άγκυρα δεν είναι αυτή την στιγμή σε θέση να εκδώσει βιομετρικά διαβατήρια.

“Το ζήτημα της τουρκικής βίζας συνιστά «τεστ αξιοπιστίας για τους Ευρωπαίους”

Ωστόσο, βασικό εμπόδιο για μια θετική εισήγηση στο θέμα της βίζας θεωρούνται οι τουρκικοί αντιτρομοκρατικοί νόμοι. Όπως σημειώνει το “Der Spiegel”, στην Κομισιόν γίνεται λόγος για «λευκή επιταγή για τις τουρκικές Αρχές ασφαλείας». Γεγονός είναι, πάντως, ότι το ζήτημα της τουρκικής βίζας συνιστά «τεστ αξιοπιστίας για τους Ευρωπαίους», υπογραμμίζει ο ανταποκριτής του γερμανικού περιοδικού “Der Spiegel”.
Όπως σημειώνει, «από την μία πλευρά ο επικεφαλής της Κομισιόν, Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ θέλει να κάνει τα πάντα, προκειμένου να μην αποτύχει η συμφωνία με την Τουρκία για το προσφυγικό». Εξάλλου, όπως σημειώνεται, «η κατάργηση της υποχρέωσης της βίζας για Τούρκους, που ταξιδεύουν στην Ζώνη Σένγκεν, αποτελεί τμήμα της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας.
Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει επενδύσει στην συγκεκριμένη συμφωνία «εξίσου μεγάλο πολιτικό κεφάλαιο με την Γερμανίδα Καγκελάριο», παρατηρεί ο αρθρογράφος, αντιπαραβάλλοντας, ωστόσο, ότι «από την άλλη πλευρά δεν πρέπει να φανεί σαν να επιτρέπει η Κομισιόν να άγεται να και να φέρεται από την Τουρκία».

“Η Τουρκία έχει απειλήσει επανειλημμένα, ότι σε περίπτωση, που δεν καταργηθεί η υποχρέωση της βίζας εκ μέρους της ΕΕ έως τον προσεχή Ιούνιο, τότε η Άγκυρα δεν θα διστάσει να ακυρώσει την ευρωτουρκική συμφωνίας για την διαχείριση της προσφυγικής κρίσης”

Επικριτική στάση τηρεί η Κομισιόν απέναντι στην ολοένα πιο αυταρχική συμπεριφορά του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Αυτός καλείται να «διαπραγματευθεί, όχι να απειλεί», διεμήνυσε στο “Der Spiegel” ο Γιοχάνες Χαν, αρμόδιος Επίτροπος για την Διεύρυνση της ΕΕ. Είναι γεγονός, ότι η Τουρκία έχει απειλήσει επανειλημμένα, ότι σε περίπτωση, που δεν καταργηθεί η υποχρέωση της βίζας εκ μέρους της ΕΕ έως τον προσεχή Ιούνιο, όπως έχει συμφωνηθεί στο πλαίσιο της ευρωτουρκικής συμφωνίας για την διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, τότε η Άγκυρα δεν θα διστάσει να ακυρώσει την εν λόγω συμφωνία.
Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, προκειμένου να αξιολογείται αποτελεσματικότερα η πρόοδος της Τουρκίας μέχρι να δώσει η Κομισιόν την εισήγησή της στις 4 Μαΐου, πραγματοποιείται σε καθημερινή βάση τηλεδιάσκεψη ανάμεσα σε εκπροσώπους της Κομισιόν και εξειδικευμένους υπαλλήλους της τουρκικής Κυβέρνησης. Σε κάθε περίπτωση, «η κατά 100% εκπλήρωση των κριτηρίων από την Τουρκία δεν είναι δυνατή και αυτό το γνωρίζουμε», δήλωσε στο γερμανικό περιοδικό Γερμανός υπάλληλος της Κομισιόν με γνώση των σχετικών διαπραγματεύσεων.

Spiegel_01

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ