-“Με την Σύνοδο των μεσογειακών χωρών της.
Ε.Ε. στην Αθήνα, τα μεσογειακά κράτη-μέλη της, για πρώτη φορά στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ένωσαν τις δυνάμεις τους σε μιαν αυτόνομη ομάδα, ζητώντας το τέλος με της πολιτικής της λιτότητας, επενδύσεις και ανάπτυξη”!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.
Με φαινομενική αμφισβήτηση και ειρωνικά σχόλια, αλλά κατά βάθος με ανησυχία και προβληματισμό αντιμετωπίζουν ορισμένοι Γερμανοί πολιτικοί την κίνηση των μεσογειακών κρατών-μελών της Ε.Ε. στην προσπάθειά τους να δημιουργήσουν μια κοινή ομάδα και να αντισταθούν στην πολιτική της αυστηρής λιτότητας, που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση υπό την καθοδήγηση της Γερμανίας. Μετά την Σύνοδο των μεσογειακών χωρών- μελών της Ε.Ε., που πραγματοποιήθκε την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα, οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Μάλτα και Κύπρος εμφανίζονται, πλέον, ως συγκροτημένη ομάδα κρατών, που σκωπτικά αποκαλείται «Club Med».
Όπως επισημαίνουν γερμανικά ΜΜΕ, το «Club Med» ζητά την απομάκρυνση από την πολιτική της αυστηρής λιτότητας, ενώ αναγνωρίζουν, ότι η νέα αυτή ομάδα θα αποκτήσει δύναμη μέσα στους κόλπους της Ε.Ε..
“Μετά την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση το «Club Med» θα διαθέτει την μειοψηφία αρνησικυρίας και θα μπορεί πραγματικά να μπλοκάρει σημαντικές αποφάσεις της. Στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. θα φανεί, πώς θέλουν να την χειριστούν”, γράφει, συγκεκριμένα, η διαδιακτυακή σελίδα του περιοδικού “Der Spiegel”, που αφιερώνει ένα άρθρο στην Σύνοδο των ηγετών των μεσογειακών κρατών-μελών της Ε.Ε., που έγινε στην Αθήνα και στις νέες προοπτικές, που διανοίγονται.

“Το πόσο η κοινή εμφάνιση των ηγετών των μεσογειακών κρατών-μελών της Ε.Ε. θα είναι θέαμα και πόσο πολιτική, την οποία πρέπει να την πάρει κανείς στα σοβαρά, μένει να αποδειχθεί”

Το δημοσίευμα αυτό, μεταξύ άλλων, γράφει:
“Οι ηγέτες των μεσογειακών χωρών έχουν κάνει συχνά προτάσεις, οι οποίες κοστίζουν πολλά χρήματα. Δεν κατάφεραν, όμως, να τις επιβάλουν. Ηταν μεταξύ τους διχασμένοι και επίσης δεν τους έπαιρναν σοβαρά στις Βρυξέλλες. Γι’ αυτό τους χλεύαζαν ως “Club Med”. Tώρα, όμως, τα πράγματα έγιναν, ξαφνικά, διαφορετικά!
Ήδη αυτή την εβδομάδα θα εμφανιστούν στην ευρωπαϊκή σκηνή με νέα αυτοπεποίθηση. Πόσο η κοινή τους εμφάνιση θα είναι θέαμα και πόσο πολιτική, την οποία πρέπει να την πάρει κανείς στα σοβαρά, μένει να αποδειχθεί.
Στην Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στην Μπρατισλάβα, που θα γίνειτην ερχόμενη Παρασκευή, θα διεκδικήσουν συγκεκριμένα πράγματα, γι’ αυτό και στις Βρυξέλλες και το Βερολίνο επικρατεί άγχος και ανησυχία. Μπορεί αποφάσεις να μην ληφθούν στην Μπρατισλάβα, αφού πρόκειται για ανεπίσημη συνάντηση, προκειμένου να εξετασθεί το τι μέλλει γενέσθαι με το Brexit, όμως εκεί θα χαραχθεί η πορεία για το μέλλον της Ευρώπης, θα διερευνηθούν οι πλειοψηφίες για τα διάφορα θέματα και θα εξεταστούν οι δυνατότητες σχηματισμού ομάδων μεταξύ των χωρών”.

“Ο Ελληνας Πρωθυπουργός προσκάλεσε τους ηγέτες της μεσογειακών χωρών της Ευρώπης σε μια, ίσως, ιστορική συνάντηση. Για πρώτη φορά στην ιστορία της Ε.Ε. τα μεσογειακά κράτη-μέλη της ένωσαν τις δυνάμεις τους σε μιαν αυτόνομη ομάδα”

Η διαδικτυακή σελίδα του γερμανικού περιοδικού, “Spiegel online” αναφέρει στην συνέχεια τα εξής: “Ο Γάλλος Πρόεδρος θα πάει να πει «χρειαζόμαστε ένα πρόγραμμα ανάπτυξης».
Ο Ιταλός Πρωθυπουργός έχει, μάλιστα, μιά συγκεκριμένη πρόταση για την δημιουργία ενός Ταμείου 50 δισεκατομμυρίων ευρώ. Γι’ την δημιουργία αυτού του Ταμείου κάθε μέλος της Ε.Ε. θα πρέπει να καταβάλει το 0,5% του ΑΕΠ του, έτσι ώστε χώρες με υψηλή ανεργία ή πολύ χαμηλή ανάπτυξη να δανείζονται από αυτό χρήματα για να αναθερμάνουν την οικονομία τους. Μέχρι τώρα μια τέτοια πρόταση δεν θα είχε ταράξει τον ύπνο κανενός στο Βερολίνο ή τις Βρυξέλλες. «Δεν το κάνουμε, μπάστα», θα έλεγαν και θα συνέχιζαν με το επόμενο θέμα. Τώρα τα πράγματα είναι διαφορετικά.
Για την ακρίβεια είναι διαφορετικά μετά την περασμένη Παρασκευή. Ο Ελληνας Πρωθυπουργός προσκάλεσε τους ηγέτες της μεσογειακών χωρών της Ευρώπης σε μια, ίσως, ιστορική συνάντηση. Για πρώτη φορά στην ιστορία της Ε.Ε. τα μεσογειακά κράτη-μέλη ένωσαν τις δυνάμεις τους σε μιαν αυτόνομη ομάδα.
Δίπλα στον οικοδεσπότη, Αλέξη Τσίπρα κάθισαν ο Ολάντ, ο Ρέντσι και οι ηγέτες της Πορτογαλίας, της Κύπρου και της Μάλτας. Στην Αθήνα ανακάλυψαν ένα νέο αίσθημα κοινής αντίληψης. Ο Ρέντσι και ο Τσίπρας αγκαλιάστηκαν, ο Ολαντ έλαμπε. Ενώ μέχρι τώρα ο Γάλλος Πρόεδρος προτιμούσε να κρατά αποστάσεις από τους μεσογειακούς γείτονές του, τώρα βλέπει τον εαυτό του ως τον «αρχαιότερο ηγέτη» της νέας πολιτικής ομάδας. Αν και η Πορτογαλία δεν είναι κυριολεκτικά μεσογειακή χώρα, νοιώθει άνετα σε αυτόν τον κύκλο πολιτικών.

“Η Ευρώπη χρειάζεται ένα νέο όραμα και μια νέα πολιτική! Τέλος με την βλακώδη πολιτική λιτότητας. Απαιτούνται επενδύσεις και ανάπτυξη”!

Εάν ο Νότος της Ευρώπης παραμείνει μόνιμα ενωμένος, τότε τα πράγματα θα γίνουν ενδιαφέροντα στην Ε.Ε. Μέχρι τώρα τον τόνο στο στιλ και το περιεχόμενο, από συντηρητικό έως παραδοσιακό, τον έδιναν οι Γερμανοί και οι βόρειοι σύμμαχοί τους. Με το Brexit έχασαν έναν ισχυρό σύμμαχο.
Οι ανατολικές χώρες Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία και Ουγγαρία μαζί με την Αυστρία και τη Σλοβενία θέλουν «λιγότερη Ευρώπη».
Ακριβώς το αντίθετο επιδιώκουν οι αριστερές Κυβερνήσεις της Μεσογείου. Η Ευρώπη, λένε, χρειάζεται ένα νέο όραμα και μια νέα πολιτική. Τέλος με την βλακώδη πολιτική λιτότητας, είναι το σύνθημά τους. Έτσι δεν βγαίνεις ποτέ από την κρίση, κατρακυλάς ολοένα και πιο βαθιά. Απαιτούνται επενδύσεις και ανάπτυξη.
Δεν θεωρούν καθόλου σωστό το «φρούριο Ευρώπη» με τείχη και στρατό. Κάτι τέτοιο δεν λειτουργεί, ούτως ή άλλως, χωρίς να εγκαταλειφθούν οι βασικές ευρωπαϊκές αξίες. Θα μπορούσαν να ανοίξουν ελεγχόμενοι νόμιμοι δρόμοι για τους μετανάστες και να βοηθηθούν οι νότιες χώρες να στεγανοποιήσουν τα σύνορά τους.

“Ο ευρωπαϊκός νότος έχει πράγματι προβλήματα, τα οποία δεν μπορούν να λύσουν μόνες τους οι χώρες, που ανήκουν σε αυτόν, αλλά η επίδειξη δυνάμεως της νότιας Ευρώπης ανησυχεί την βόρεια”!

«Εκπροσωπούμε πάνω από το μισό της Ε.Ε», είπε ο Ρέντσι στην Αθήνα, «αυτό έχει ένα βάρος». Πράγματι, μετά την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε., ο νότος διαθέτει την μειοψηφία αρνησικυρίας και μπορεί να μπλοκάρει τα πάντα.
Φυσικά και έχει να κάνει αυτή η συμπεριφορά των Τσίπρα, Ολάντ, Ρέντισ και ΣΙΑ με επικείμενες εκλογές και δημοψηφίσματα, οπότε ο καθένας θέλει να κερδίσει πόντους με το νέο προφίλ και το διεθνές βάρος το οποίο αποκτά . Σε τελευταία ανάλυση, όλοι αντιμετωπίζουν μια δύσκολη κατάσταση στην πατρίδα τους. Αλλά η απόφαση της Καγκελαρίου Μέρκελ να μην διαπραγματευτεί προ των εθνικών εκλογών του 2017 θέματα, όπως η περαιτέρω ελάφρυνση το ελληνικού χρέους, είναι αναλόγως πολιτικός εγωισμός.
Ο ευρωπαϊκός νότος έχει πράγματι προβλήματα, τα οποία δεν μπορούν να λύσουν μόνες τους οι χώρες αυτές. Η επίδειξη δυνάμεως της νότιας Ευρώπης ανησυχεί την βόρεια. Εξ ού και οι δηλητηριώδεις αντιδράσεις του επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των χριστιανοδημοκρατών του Ευρωκοινοβουλίου, Μάνφρεντ Βέμπερ κατά Τσίπρα και Ολάντ.
Ομοίως απαξιωτικά αντέδρασε και ο Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε, λέγοντας, ότι όταν συνέρχονται οι σοσιαλιστές δεν βγαίνουν συνήθως πολλές έξυπνες ιδέες. Ο Σόϊμπλε έχει σφάλει συχνά. Πιθανόν να σφάλλει και τώρα”.

Spiegel_01

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ