“Στον Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε δεν αρκεί πλέον να ορίζει την οικονομική πολιτική, αλλά θεωρεί, ότι οι ικανότητές του είναι πιο διευρυμένες, για αυτό και αναμιγνύεται σε όλα τα θέματα”.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού «Der Spiegel», ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε, είναι έτοιμος να διαδεχθεί την ‘Ανγκελα Μέρκελ στην Καγκελαρία. Όμως, αυτό θα γίνει, μόνον εφ’ όσον εκείνη αποχωρήσει από την κούρσα για την Καγκελαρία. Όπως αναφέρει το περιοδικό, ο κ. Σόϊμπλε, πιο ισχυρός από ποτέ, θα μπορούσε, αν ήθελε, να ταρακουνήσει την εξουσία της κυρίας Μέρκελ.
«Ο Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε στέλνει διπλό μήνυμα προς την Καγκελάριο: Θα την βοηθήσει στον προεκλογικό αγώνα, αλλά είναι σε ετοιμότητα, εάν εκείνη αποχωρήσει», αναφέρει το «Der Spiegel» και επισημαίνει, ότι ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών αναδείχθηκε σε εναλλακτική λύση, από την στιγμή που κατέστη σαφές, ότι η Καγκελάριος δεν είναι πια «χωρίς εναλλακτική».
«Ο Σόϊμπλε είναι σήμερα πιο ισχυρός από ποτέ. Εδώ και καιρό έχει αναχθεί σε “συναρχηγό” της Κυβέρνησης. Εάν ήθελε, θα μπορούσε να ταρακουνήσει την Καγκελαρία της Μέρκελ. Αλλά δεν θέλει. Απέρριψε όλους τους αντιπάλους της Μέρκελ, που ήθελαν να τον πείσουν για ένα “πραξικόπημα”. Πρώτον, επειδή το θεωρεί χωρίς πιθανότητες επιτυχίας και δεύτερον, επειδή με την Μέρκελ τον συνδέει μια συμφωνία ανταποδοτικότητας.

“Στον Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε δεν αρκεί πλέον να ορίζει την οικονομική πολιτική, αλλά θεωρεί, ότι οι ικανότητές του είναι πιο διευρυμένες, για αυτό και αναμιγνύεται σε όλα τα θέματα, όπως το προσφυγικό, η πολιτική στην Αφρική, ακόμη και η μεταρρύθμιση των Μυστικών Υπηρεσιών της χώρας”

Εκείνος την καλύπτει στο κόμμα και σε αντάλλαγμα εκείνη θα τον φροντίσει μετά τις εκλογές “με αυτή την κορυφαία θέση” στην κυβερνητική εξουσία, χωρίς την οποία δεν μπορεί πλέον να φανταστεί τη ζωή του. Αυτό, σύμφωνα με το «Der Spiegel» , είναι ταυτόχρονα και το τραγικό. «Νούμερο 1 θα γίνει, μόνον εάν εκείνη τα παρατήσει».
Στο δημοσίευμα αναφέρεται ακόμη, ότι στην πραγματικότητα είναι η αδυναμία της Μέρκελ, που τροφοδοτεί την δική του δύναμη, αλλά και ότι στην Καγκελαρία υπάρχει μεγάλη ανακούφιση για το γεγονός, ότι ο κ. Σόϊμπλε σκοπεύει να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για την Βουλή. Την ίδια ώρα όμως, στον Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε «δεν αρκεί πλέον να ορίζει την οικονομική πολιτική», αλλά θεωρεί, ότι οι ικανότητές του είναι πιο διευρυμένες, για αυτό και αναμιγνύεται σε όλα τα θέματα, όπως το προσφυγικό, η πολιτική στην Αφρική, ακόμη και η μεταρρύθμιση των Μυστικών Υπηρεσιών της χώρας.
«Για τους φίλους του, ο Σόϊμπλε είναι κάτι σαν κρυφός επικεφαλής του Εποπτικού Συμβουλίου της “CDU AE”, που στέκεται πιστός δίπλα στην επικεφαλής του Διοικητικού Συμβουλίου, αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει να διασφαλίσει και ότι το επιχειρηματικό μοντέλο εξακολουθεί να είναι σωστό», καταλήγει το δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού.

Spiegel_01

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ