-Κυπριακή Κυβέρνηση: “Δεν έχουμε οποιαδήποτε πληροφόρηση σχετικά με το ενδεχόμενο αυτό και δεν υπήρξε καμία σχετική επικοινωνία με το Βερολίνο”!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, που επικαλείται η ιστοσελίδα του γερμανικού περιοδικού “Der Spiegel online”, η Γερμανία, στον απόηχο της κόντρας με την Τουρκία, για την απαγόρευση εισόδου σε Γερμανούς βουλευτές εξαιτίας της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Αρμενίων, φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο να απομακρύνει τις στρατιωτικές της δυνάμεις, που σταθμεύουν στην τουρκική βάση του Ιντζιρλίκ. Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, η γερμανική Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση μελετά να τις μεταφέρει στην Κύπρο ή στην Ιορδανία.
Στελέχη της γερμανικής Κυβέρνησης εμφανίζονται να θεωρούν, ότι «αποκλείεται πλέον» η ανανέωση της γερμανικής παρουσίας στην βάση, εξετάζοντας μεταφορά των δυνάμεων σε Ιορδανία ή Κύπρο.
Η κυπριακή εφημερίδα «ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ» έθεσε το θέμα αυτό ενώπιον της κυπριακής Κυβέρνησης, η οποία επεσήμανε, πως δεν έχει οποιαδήποτε πληροφόρηση σχετικά με το ενδεχόμενο αυτό και ότι δεν υπήρξε καμία σχετική επικοινωνία του Βερολίνου με την Λευκωσία. Ωστόσο, στην περίπτωση, που επιβεβαιωθεί το σενάριο αυτό, τότε οι γερμανικές δυνάμεις θα εγκατασταθούν, κατά πάσα πιθανότητα, στην στρατιωτική βάση “Ανδρέας Παπανδρέου”, δίπλα στο αεροδρόμιο της Πάφου.

“Εξετάζεται ήδη η μετεγκατάσταση των γερμανικών αεροσκαφών Τornados και των γερμανικών αεροπλανοφόρων από την Τουρκία στην Ιορδανία ή στην Κύπρο, αν και οι εκεί βάσεις παρουσιάζουν πολλά μειονεκτήματα”!

«Εάν δεν καταστεί δυνατή η επίσκεψη, η παράταση της εντολής παραμονής των στρατιωτών μας θα είναι αδύνατη. Η Κυβέρνηση πρέπει να αποφασίσει να βρει άλλες βάσεις για τους Γερμανούς στρατιώτες», δήλωσε στο περιοδικό “Der Spiegel Online”, ο ειδικός για θέματα άμυνας του γερμανικού σοσιαλδημοκρατικού κόμματος SPD, Ράϊνερ Άρνολντ.
Σημειώνεται, ότι ο Τούρκος Πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, μιλώντας σε ξένους δημοσιογράφους, απέκλεισε επισήμως την περασμένη εβδομάδα την επίσκεψη Γερμανών αξιωματούχων του Υπουργείου Άμυνας. Χωρίς την ψήφο του SPD, όμως, δεν είναι δυνατή η παράταση παραμονής στο Ιντσιρλίκ μετά το τέλος του 2016.
Σύμφωνα με πληροφορίες του “Der Spiegel online”, εξετάζεται ήδη η μετεγκατάσταση των γερμανικών αεροσκαφών Τornados και των γερμανικών αεροπλανοφόρων από την Τουρκία στην Ιορδανία ή στην Κύπρο, ώστε να επιχειρούν επάνω από την Συρία και το Ιράκ. Και οι δύο βάσεις παρουσιάζουν πολλά μειονεκτήματα και, επιπλέον, θα πρέπει να διακοπούν οι επιχειρήσεις για δύο τουλάχιστον μήνες, σύμφωνα με τους ειδικούς.

“Το γερμανικό Υπουργείο Άμυνας δεν θέλησε να αποκαλύψει λεπτoμέρειες για τα σχέδια αυτά, αλλά τα επιβεβαίωσε εμμέσως εκπρόσωπος της Υπουργού Άμυνας, Ούρσουλας φον ντερ Λάϊεν”

Για τους στρατιωτικούς η αποχώρηση «θα ήταν εφιάλτης», όπως επισημαίνει το γερμανικό περιοδικό. Οι Γερμανοί θα αποκόβονταν ντε φάκτο από τους Αμερικανούς, τους επικεφαλής της συμμαχίας κατά του Ισλαμικού Κράτους. Μέχρι τώρα οι Γερμανοί μπορούν να διοχετεύουν απευθείας στο σύστημα της συμμαχίας τις αναγνωριστικές εικόνες/φωτογραφίες, κάτι το οποίο δεν θα είναι δυνατόν, ούτε από την Ιορδανία, ούτε από την Κύπρο. Επιπροσθέτως, ο τεχνικός ανεφοδιασμός των Tornados και των στρατιωτών είναι πολύ πιο σύνθετος και πιο ακριβός, από ό,τι στην Τουρκία, τονίζει το δημοσίευμα.
Το γερμανικό Υπουργείο Άμυνας δεν θέλησε να αποκαλύψει λεπτoμέρειες για τα σχέδια αυτά, αλλά τα επιβεβαίωσε εμμέσως: “Θα θέλαμε να συνεχίσουμε την αποστολή μας κατά του Ισλαμικού Κράτους με την συμμαχία, στην Τουρκία”. Κατά το Υπουργείο, υπάρχουν και άλλες εναλλακτικές λύσεις, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Υπουργού Άμυνας, Ούρσουλας φον ντερ Λάϊεν.

“Η κοινοβουλευτική ομάδα του SPD θα καταψηφίσει την γερμανική συμμετοχή στην σχεδιαζόμενη αποστολή αναγνωριστικών αεροπλάνων Awacs στην Τουρκία και χωρίς την συμμετοχή της Γερμανίας, η αποστολή αυτή είναι αδύνατη”

«Δεν υπάρχει κάποια κινητικότητα ως προς την απορριπτική στάση της Τουρκίας στο θέμα της επίσκεψης των Γερμανών βουλευτών». Η γερμανική Κυβέρνηση προσπάθησε σε όλα τα επίπεδα, ώστε να αλλάξει γνώμη η Άγκυρα, αλλά χωρίς αποτέλεσμα, αναφέρει το δημοσίευμα του περιοδικού “Der Spiegel online”.
Ο σοσιαλδημοκράτης ειδικός, Ράϊνερ Άρνολντ, ανακοίνωσε επίσης, ότι η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του θα καταψηφίσει και την συμμετοχή στην σχεδιαζόμενη αποστολή αναγνωριστικών αεροπλάνων Awacs στην Τουρκία. “ΤΟ ΝΑΤΟ δεν πρέπει να θεωρεί σε καμιά περίπτωση δεδομένο, ότι η γερμανική Βουλή θα συναινέσει στην συμμετοχή Γερμανών στρατιωτών στην αποστολή Awacs”, είπε στο γερμανικό περιοδικό “Der Spiegel online”.
Χωρίς την συμμετοχή της Γερμανίας, η αποστολή αυτή είναι αδύνατη, διότι και τα 16 τζετ με τα ραντάρ-μανιτάρια βρίσκονται σταθμευμένα στο Γκελσενκίρχεν και το ένα τρίτο του ιπταμένου προσωπικού είναι Γερμανοί στρατιώτες, καταλήγει το γερμανικό δημοσίευμα.

Spiegel_01

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ