Επ ευκαιρία της επικείμενης συνόδου κορυφής της ΕΕ, G7 και του ΝΑΤΟ, ο Γερμανοελληνικός Επιχειρηματικός Σύνδεσμος DHW απέστειλε επιστολή προς τον Καγκελάριο Όλαφ Σολτς καλώντας τον να αναλάβει σημαντική και ηγετική θέση εντός των παραπάνω οργανισμών ώστε να αποφευχθούν άμεσα περαιτέρω τουρκικές προκλήσεις και να αποφανθούν επί τέλους ότι δεν θα δεχθούν ποτέ την παραβίαση των συνόρων κανενός κράτους μέλους.

Το κείμενο που υπογράφουν ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Φαίδων Κοτσαμπόπουλος και ο Γενικός Γραμματέας Φώτιος Παπαδόπουλος και το οποίο έχει ως αποδέκτες εκτός του Καγκελαρίου, τις υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας της Γερμανίας, Μπέρμποκ και Λάμπρεχτ, τα Προεδρεία όλων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων και των Επιτροπών Εξωτερικών, ‘Αμυνας και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων καθώς και της Όμαδας Γερμανοελληνικής Φιλίας της Γερμανικής Βουλής, έχει ως εξής:

«Αγαπητέ Καγκελάριε κ. Scholz,

o Γερμανοελληνικός Επιχειρηματικός Σύνδεσμος DHW παρακολουθεί με ιδιαίτερη ανησυχία τα δημοσιεύματα στα γερμανικά, ελληνικά και τουρκικά μέσα ενημέρωσης σχετικά με την εξέλιξη της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο, και ιδιαίτερα τις ατελείωτες προκλήσεις της τουρκικής πλευράς. Προκλήσεις που ήρθαν σε ακατάλληλη στιγμή λόγω της τρέχουσας κατάστασης γύρω από την Ουκρανία και επιβαρύνουν σημαντικά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Η επικείμενη σύνοδος κορυφής της ΕΕ και η σύνοδος του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη είναι καλές ευκαιρίες για να επικοινωνηθεί σαφώς στην τουρκική πλευρά ότι τέτοιες εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο πρέπει να αποφεύγονται και να απορρίπτονται από όλα τα μέλη της ΕΕ. Είναι καιρός να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα στην Τουρκία και τον κ. Ερντογάν ότι ούτε η ΕΕ ούτε το ΝΑΤΟ είναι διατεθειμένα να δεχτούν την παραβίαση των συνόρων των κρατών μελών.

Εκπροσωπώντας περισσότερους από 30.000 ελληνογερμανούς επιχειρηματίες, αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι συμβάλλουν στην ευημερία της Γερμανίας, βλέπουμε σήμερα την επείγουσα ανάγκη η Γερμανία να λάβει σημαντική θέση στην εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας για τη σταθερότητα στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ και αναλάβει ηγετική στάση σ αυτό το θέμα. Η Γερμανία δεν μπορεί να αρνείται μόνο στην Ρωσία, αλλά σε κάθε αυτοαποκαλούμενη μεγάλη ή περιφερειακή δύναμη, το δικαίωμα να επανασχεδιάζει σύνορα και να υπαγορεύει σε άλλα κράτη τι είναι δίκαιο. Ιμπεριαλιστικά οράματα ανήκουν στο παρελθόν και απορρίπτουμε αυστηρά τον πόλεμο ως μέσο πολιτικής.

Χαιρετίζουμε τη συνεπή στάση σας

Μετά από τόσα χρόνια γερμανικής σιωπής, ήταν πολύ ευχάριστο που εσείς, αγαπητέ Καγκελάριε, πήρατε τόσο ξεκάθαρη θέση στην τελευταία συνάντησή σας με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κυρ. Μητσοτάκη, σχετικά με την παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου και την υπέρπτηση ελληνικών νησιών από την τουρκική πολεμική αεροπορία, και σηματοδοτήσατε έτσι ξεκάθαρα στην Τουρκία ότι η αμφισβήτηση της κυριαρχίας των κρατών μελών της ΕΕ δεν είναι αποδεκτή.

Θα ήμασταν πολύ ικανοποιημένοι αν και το Υπουργείο Εξωτερικών θα ήταν διατεθειμένο να προβεί σε παρόμοια ξεκάθαρη δήλωση. Διότι μόνο το διεθνές δίκαιο, και ιδίως το διεθνές δίκαιο της θάλασσας, πρέπει να αποτελεί τη βάση για την αξιολόγηση και τη διευθέτηση των συγκρούσεων στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Οι απειλές πολέμου και άλλες μορφές εκβιασμού δεν αποτελούν μέσα επίλυσης συγκρούσεων στην ειρηνευτική μας τάξη και ως τέτοια δεν θα γίνουν ανεκτά.

Η Ελλάδα αποζητά ασφάλεια

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η εισβολή της Ρωσίας έχουν επίσης κάνει τους Έλληνες να αισθάνονται πολύ ανασφαλείς. Το Κίεβο είναι προσβάσιμο από την Αθήνα σε λιγότερο από 3 ώρες πτήσης. Όχι μόνο οι ηλικιωμένοι, αλλά κυρίως οι νέοι και τα παιδιά λαχταρούν την ασφάλεια, ώστε να μπορούν να διαμορφώσουν τη μελλοντική τους ζωή με ειρήνη και ελευθερία. Επιπλέον, εδώ και μερικές εβδομάδες υπάρχει μια αυξανόμενη απειλή για την Ελλάδα από τα ανατολικά. Τώρα όλοι κοιτάζουν προς την ΕΕ, την ευρωπαϊκή οικογένεια της Ελλάδας και τους εταίρους της. Από τη Γερμανία, ως τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία, ο ελληνικός λαός -αλλά όχι μόνο αυτός- περιμένει μια ξεκάθαρη στάση. Καμία ουδετερότητα απέναντι σε μια Τουρκία που απειλεί με πόλεμο (casus belli) και σπέρνει την αδικία, π.χ. στη Συρία, στη Λιβύη ή στην Αρμενία. Όπως η Γερμανία αντιμετωπίζει τη Ρωσία, το ίδιο πρέπει να κάνει και με άλλα αυταρχικά καθεστώτα που αμφισβητούν την ελευθερία, τη δημοκρατία και την ασφάλεια και παραβιάζουν διεθνείς κανόνες και συνθήκες. Αυτό περιλαμβάνει επίσης τη διακοπή κάθε πώλησης όπλων στην Τουρκία που θέτουν σε κίνδυνο την ισορροπία στην περιοχή και δεν εξυπηρετούν αποκλειστικά την προστασία της Συμμαχίας.

Η Ελλάδα χρειάζεται ειρήνη για να αναπνεύσει οικονομικά

Η Ελλάδα έχει σαφώς ταχθεί στο πλευρό της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στην κρίση της Ουκρανίας. Έχει εφαρμόσει όλες τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και έχει παράσχει βοήθεια στην Ουκρανία. Μέσω του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης στη βορειοανατολική Ελλάδα, η Ουκρανία προμηθεύεται χερσαία βοήθεια από τις ΗΠΑ και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Για τη δέσμευση αυτή, η Ελλάδα δεν θα πρέπει να περιμένει τίποτα λιγότερο από μια ισότιμη δέσμευση από τους εταίρους της στην ΕΕ για αποτελεσματική υποστήριξη, με όλα τα μέσα που διαθέτουν, σε περίπτωση που γίνει αντικείμενο ένοπλης επίθεσης στο έδαφός της, ακόμη και αν αυτή προέρχεται από εταίρο του ΝΑΤΟ. Αν όλα τα κράτη της ΕΕ το είχαν δηλώσει αυτό αξιόπιστα και ολοκληρωμένα, η Ελλάδα δεν θα χρειαζόταν αυτές τις υπέρογκες αμυντικές δαπάνες. Δαπάνες που η χώρα χρειάζεται επειγόντως για την παιδεία, την υγεία, τις συντάξεις, τη δημιουργία θέσεων εργασίας, την καταπολέμηση της δημογραφικής αλλαγής και, τέλος, την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Η Ελλάδα χρειάζεται ένα ήσυχο καλοκαίρι και φθινόπωρο 2022

Μετά την πολυετή οικονομική κρίση και την πανδημία, η Ελλάδα έχει απόλυτη ανάγκη τα έσοδα από την τουριστική περίοδο του καλοκαιριού και του φθινοπώρου φέτος. Γι’ αυτό χρειάζεται ηρεμία και γαλήνη στο Αιγαίο. Τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ έχουν μια ιδανική ευκαιρία στις συναντήσεις τους τις επόμενες εβδομάδες να στείλουν πολύ σαφή μηνύματα στην Άγκυρα, ώστε να αποφευχθούν οι προκλήσεις οποιασδήποτε μορφής, στρατιωτικές ή υβριδικές (προσφυγικές ροές).

Ναι στην έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία

Στις 7 Ιουνίου 2022, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία την έκθεση για την Τουρκία 2022. Εκεί, έχουν επεξεργαστεί σχολαστικά όλα όσα έκανε και κάνει η Τουρκία τα τελευταία χρόνια και που την απομακρύνουν σαφώς από τις αξίες και τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ευρωπαϊκής σκέψης. Θα θέλαμε απλώς να παραθέσουμε εδώ την καταληκτική δήλωση του εισηγητή, του συναδέλφου σας από την Ομάδα του Κόμματος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, του Ισπανού Nacho Sánchez Amor: “Στους σημερινούς δύσκολους καιρούς, οι αξίες και οι αρχές, οι οποίες βρίσκονται στον πυρήνα κάθε διαδικασίας ένταξης στην ΕΕ, δεν μπορούν να υποχωρούν μπροστά σε γεωπολιτικά ενδεχόμενα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το Κοινοβούλιο – και ελπίζω όλα τα θεσμικά όργανα της ΕΕ – δεν θα παραμείνουν σιωπηλά απέναντι στην τρέχουσα αυταρχική κορύφωση στη χώρα. Αντί να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη που είναι απολύτως απαραίτητη στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, τώρα τη χάνουμε- το ανεύθυνο βέτο στο ΝΑΤΟ και οι αυξανόμενες εντάσεις με τα κράτη μέλη της ΕΕ αποτελούν ανησυχητικά σημάδια για το μέλλον, που σηματοδοτούνται από την προκελογική περίοδο στη χώρα. Αν δεν αλλάξει τίποτα, δύσκολα μπορώ να φανταστώ ότι η ενταξιακή πορεία θα επιβιώσει άλλα πέντε χρόνια”.

Ο DHW, σαν οργάνωση που εργάζεται για την ευημερία στη Γερμανία και την επέκταση και εμβάθυνση των γερμανοελληνικών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων, τάσσεται υπέρ της ενίσχυσης της διεθνούς συνεργασίας. Γι’ αυτό λέμε ένα πολύ ηχηρό “Όχι” σε όποιον θέλει να μας οδηγήσει πίσω στην εποχή του εθνικισμού, του ιμπεριαλισμού και του πολέμου και προσβλέπουμε σε κάθε θετικό και πειστικό μήνυμα της γερμανικής κυβέρνησης υπέρ της Ελλάδας και συνεπώς υπέρ της Ευρώπης και της ειρήνης.»

DHW an Bundeskanzler Scholz: Europa muss seine Ostgrenze verteidigen und Deutschland muss eine führende

Rolle dabei haben. Rückendeckung für Griechenland. Keine Neutralität gegenüber einer kriegslustigen Türkei.

 

Anlässlich des bevorstehenden EU-, G7- und NATO-Gipfels hat die Deutsch-Hellenische Wirtschaftsvereinigung DHW einen Brief an Bundeskanzler Olaf Scholz geschickt, in dem sie ihn auffordert, eine wichtige und führende Position innerhalb dieser Organisationen einzunehmen, um weitere türkische Provokationen zu vermeiden und endlich zu erklären, dass sie die Verletzung der Grenzen eines Mitgliedsstaates niemals akzeptieren werden.

Das vom Präsidenten der Vereinigung, Phedon Codjambopoulo, und dem Generalsekretär, Fotios Papadopoulos, unterzeichnete Schreiben und das neben dem Bundeskanzler auch an die deutschen Außen- und Verteidigungsministerinnen Baerbock und Lambrecht, die Vorsitzenden aller Bundestagsfraktionen und die Vorstände der Ausschüsse für auswärtige Angelegenheiten, Verteidigung und Europaangelegenheiten sowie der Deutsch-Griechischen Parlamentariergruppe im Deutschen Bundestag nachrichtlich adressiert ist, lautet wie folgt:

„Sehr geehrter Herr Bundeskanzler Scholz,

mit besonders großer Sorge verfolgt die Deutsch-Hellenische Wirtschaftsvereinigung die Berichterstattungen der deutschen, griechischen und türkischen Medien zur Entwicklung der Situation im östlichen Mittelmeer und in der Ägäis sowie insbesondere zu den nicht endenden Provokationen der türkischen Seite. Provokationen, die aufgrund der aktuellen Lage um die Ukraine zur Unzeit kommen und die griechisch-türkischen Beziehungen massiv belasten.

Der baldige EU-Gipfel und die Zusammenkunft der NATO in Madrid sind gute Gelegenheiten, um der türkischen Seite eindeutig zu kommunizieren, dass solche Spannungen im östlichen Mittelmeer und in der Ägäis unterlassen werden müssen und von allen EU-Mitgliedern abgelehnt werden. Es ist an der Zeit, der Türkei und Herrn Erdogan klar und eindeutig zu verstehen zu geben, dass weder die EU noch die NATO bereit sind, die Verletzung der Staatsgrenzen von Mitgliedsstaaten hinzunehmen.

In Vertretung von über 30.000 deutsch-griechischen Unternehmern, Selbständigen und Freiberuflern, die zur Prosperität Deutschlands beitragen, sehen wir aktuell die dringende Notwendigkeit eines signifikanten außen- und sicherheitspolitischen Einstehens Deutschlands für Stabilität in EU und NATO sowie für dessen Meinungsführerschaft in dieser Angelegenheit. Deutschland darf nicht hinnehmen, dass nicht nur Russland, sondern jede selbsternannte Groß- oder Regionalmacht für sich in Anspruch nimmt, Grenzen neu zu ziehen und anderen Staaten zu diktieren, was Recht ist. Imperiales Gedankengut gehört der Vergangenheit an und Krieg lehnen wir als Mittel der Politik strikt ab.

Wir begrüßen Ihre konsequente Haltung
Nach so vielen Jahren des deutschen Schweigens war es sehr erfreulich, dass Sie, sehr geehrter Herr Bundeskanzler, sich auf dem letzten Treffen mit dem Ministerpräsidenten Griechenlands Mitsotakis zur Verletzung des griechischen Luftraums und zum Überfliegen von griechischen Inseln durch die türkische Luftwaffe so eindeutig positioniert haben und der Türkei unverständlich signalisiert haben, dass das Infragestellen der Souveränität von Mitgliedsstaaten der EU nicht akzeptiert wird.

Wir würden uns sehr freuen, wenn auch das Auswärtige Amt bald bereit wäre, so ein eindeutiges Statement abzugeben. Denn nur das internationale Recht und insbesondere das internationale Seerecht müssen die Grundlage zur Beurteilung und Schlichtung von Konflikten in der Ägäis und dem östlichen Mittelmeer sein. Kriegsandrohungen und andere Formen der Erpressung sind in unserer Friedensordnung keine Mittel der Konfliktlösung und werden als solche nicht toleriert.

Griechenland sehnt sich nach Sicherheit
Der Ukraine-Krieg und die Invasion Russlands haben auch die Menschen in Griechenland stark verunsichert. Kiew erreicht man von Athen aus in weniger als 3 Stunden Flug. Nicht nur die alten, sondern insbesondere die jungen Menschen und die Kinder sehnen sich nach Sicherheit, damit sie ihr zukünftiges Leben in Frieden und Freiheit gestalten können. Hinzu kommt seit einigen Wochen eine zunehmende Bedrohung Griechenlands vom Osten. Nun schauen alle in Richtung EU, Griechenlands europäische Familie und seine Partner. Von Deutschland, als größter europäischer Volkswirtschaft, erwartet das griechische Volk – aber nicht nur dieses – ein klare Haltung. Keine Neutralität gegenüber einer Türkei, die mit Krieg droht und Unrecht sät, z.B. in Syrien, in Libyen oder in Armenien. Genauso wie Deutschland mit Russland umgeht, muss es dies auch mit anderen autokratischen Regimen tun, die Freiheit, Demokratie und Sicherheit in Frage stellen und internationale Regeln und Verträge brechen. Dazu gehört auch ein Stopp für jeden Verkauf von Waffen an die Türkei, die das Gleichgewicht in der Region gefährden und nicht ausschließlich dem Schutz des Bündnisses dienen.

Griechenland braucht Frieden, um wirtschaftlich aufzuatmen
Griechenland hat sich in der Ukraine-Krise klar und deutlich auf die Seite von EU und NATO gestellt. Es hat sämtliche Sanktionen gegenüber Russland umgesetzt und Hilfe an die Ukraine geleistet. Über den Hafen von Alexandroupolis im Nordosten Griechenlands wird die Ukraine von den USA und anderen europäischen Ländern auf dem Landweg mit Hilfsgütern versorgt.
Für dieses Engagement darf Griechenland nichts Minderes erwarten als ein ebenbürtiges Bekenntnis seiner EU-Partner zu effektiver Unterstützung, mit allen ihnen zur Verfügung stehenden Mitteln, wenn es Objekt eines bewaffneten Angriffs auf sein Hoheitsgebiet werden sollte, auch wenn er von einem NATO-Partner ausginge. Hätten alle EU-Staaten dieses glaubhaft und umfänglich erklärt, so hätte Griechenland diese horrenden Verteidigungsausgaben nicht gebraucht. Ausgaben, die das Land dringend benötigt für Bildung, Gesundheit, Renten, Schaffung von Arbeitsplätzen, Bekämpfung des demographischen Wandels und schließlich, um die Klimakrise in den Griff zu bekommen.

Griechenland braucht einen ruhigen Sommer und Herbst 2022
Nach den vielen Jahren der Wirtschaftskrise und der Pandemie hat Griechenland die Einnahmen aus der touristischen Saison des Sommers und des Herbstes in diesem Jahr dringend nötig. Dafür braucht es Ruhe und Frieden in der Ägäis. Die Mitglieder der Europäischen Union und der NATO haben auf ihren Treffen in den nächsten Wochen eine ideale Gelegenheit, um ganz klare Signale in Richtung Ankara zu senden, sodass Provokationen in welcher Form auch immer, militärisch oder hybrid (Flüchtlingsströme), unterlassen werden.

Ja zum Bericht zur Türkei des Europäischen Parlaments
Am 7. Juni 2022 hat das Europäische Parlament mit überwältigender Mehrheit den Bericht über die Türkei 2022 verabschiedet. Dort wurde minutiös alles aufgearbeitet, was die Türkei in den letzten Jahren und im laufenden Jahr unternommen hat und unternimmt, um sich von den Werten und den Prinzipien der Europäischen Union und des europäischen Gedankenguts zu entfernen. Wir möchten lediglich an dieser Stelle das abschließende Statement des Berichterstatters, Ihres Kollegen von der Fraktion der Sozialisten und Demokraten, des Spaniers Nacho Sánchez Amor, zitieren: “In den gegenwärtigen schwierigen Zeiten können Werte und Prinzipien, die den Kern eines jeden EU-Beitrittsprozesses bilden, nicht hinter geopolitischen Eventualitäten zurückstehen. Deshalb wird das Parlament – und ich hoffe, alle EU-Institutionen – angesichts der aktuellen autoritären Spirale im Land nicht schweigen. Anstatt das Vertrauen wiederzugewinnen, das in den Beziehungen zwischen der EU und der Türkei dringend benötigt wird, verlieren wir es jetzt; das unverantwortliche Veto in der NATO und die zunehmenden Spannungen mit den EU-Mitgliedstaaten sind besorgniserregende Zeichen für die Zukunft, die durch die Situation vor den Wahlen im Land gekennzeichnet ist. Wenn sich nichts ändert, kann ich mir kaum vorstellen, dass der Beitrittsprozess weitere fünf Jahre überleben wird”.

Die DHW als Organisation, die sich für die Prosperität in Deutschland sowie den Ausbau und die Vertiefung der deutsch-griechischen Wirtschafts- und Handelsbeziehungen einsetzt, ist für mehr internationale Zusammenarbeit. Deshalb sagen wir ganz laut „Nein” zu jedem, der uns zurück in die Zeiten von Nationalismus, Imperialismus und Krieg führen will und freuen uns auf jedes positives und überzeugendes Signal pro Griechenland und damit pro Europa und pro Frieden seitens der Bundesregierung.”

Köln, den 22.6.2022

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ