Το κεφάλαιό της ισοδυναμεί με μόλις το 2,68% της αξίας των στοιχείων του ενεργητικού της, ενώ η μετοχή της βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, καθώς έχει φθάσει στο μείον 92% από το ιστορικό υψηλό του 2007!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα για την «Deutsche Bank», όπως εκτιμούν ειδικοί αναλυτές, που εξηγούν, ότι υπάρχουν αρκετοί λόγοι, για τους οποίους ο γερμανικός τραπεζικός κολοσσός βρίσκεται σε δεινή θέση, απειλώντας να συμπαρασύρει με την πτώση του ολόκληρο το παγκόσμιο χρηματο-οικονομικό σύστημα!. Η τράπεζα βρίσκεται υπερβολικά εκτεθειμένη στον κλάδο της εξόρυξης σχιστολιθικού αερίου στις ΗΠΑ, από τον οποίον αναμένονται περαιτέρω χρεωκοπίες στο μέλλον. Παράλληλα, έχει την μεγαλύτερη έκθεση σε παράγωγα από κάθε άλλα τράπεζα, που φθάνει στα 54,7 τρισεκατομμύρια δολάρια (!!), ενώ τώρα έχει να αντιμετωπίσει και το πρόστιμο δισεκατομμυρίων δολαρίων, που της επέβαλε το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ για απάτη στην πώληση τιτλοποιημένων στεγαστικών δανείων.
Η χρηματιστηριακή αξία της «Deutsche Bank» βρίσκεται τώρα στα 16 δισεκατομμύρια δολάρια, επισημαίνουν οι αναλυτές και εκφράζουν το εύλογο ερώτημα: Πώς θα μπορέσει η μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας να συγκεντρώσει κεφάλαιο για να πληρώσει το πρόστιμο ή να καλύψει μελλοντικές απώλειες;
Ακόμα χειρότερα, η σκληρή γραμμή, που έχει υιοθετήσει η Γερμανία έναντι της προοπτικής διάσωσης των ιταλικών τραπεζών, ανάγκασε την Γερμανίδα Καγκελάριο να πει, ότι δεν θα υπάρξει καμία παροχή βοήθειας, ούτε και στην «Deutsche Bank».
Το δίλημμά της είναι μεγάλο: Αν βοηθήσει στην διάσωση της «Deutsche Bank», τότε θα πληγεί το ευρώ. Αν δεν βοηθήσει, τότε η πτώση της τράπεζας θα μπορούσε να παρασύρει την χώρα σε οικονομική κατάρρευση, και την Κυβέρνησή της σε διάλυση!

Σήμερα η «Deutsche Bank» διαθέτει κεφάλαιο, που ισοδυναμεί με μόλις το 2,68% της αξίας των στοιχείων του ενεργητικού της, ενώ η μετοχή της βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, καθώς έχει φθάσει στο μείον 92% από το ιστορικό υψηλό του 2007!

Σήμερα η «Deutsche Bank» διαθέτει κεφάλαιο, που ισοδυναμεί με μόλις το 2,68% της αξίας των στοιχείων του ενεργητικού της, κάτι, που, όπως υπογραμμίζουν οι αναλυτές, αποτελεί την χειρότερη επίδοση απ’ όλες τις μεγάλες τράπεζες παγκοσμίως, καθώς μια υγιής τράπεζα απαιτεί διάθεση κεφαλαίων σε ποσοστό τουλάχιστον 10% των στοιχείων του ενεργητικού της.
Και οι επτά τράπεζες, που έχουν τον μεγαλύτερο βαθμό επικινδυνότητας στον κόσμο– δηλαδή τον χαμηλότερο δείκτη κεφαλαιοποίησης – βρίσκονται στην Ευρώπη. Και υποτίθεται, ότι μετά την κρίση του 2008 όλοι θα φρόντιζαν για να είναι οι τράπεζες της Ε.Ε. επαρκώς κεφαλαιοποιημένες.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός, ότι η μετοχή της «Deutsche Bank» βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, καθώς έχει φθάσει στο μείον 92% από το ιστορικό υψηλό του 2007, και στο μείον 66% από τον Αύγουστο του 2015.
Τώρα, πλέον, ο κίνδυνος ενός επικείμενου κραχ, που θα είναι πολύ χειρότερο από την κρίση των subprime στις ΗΠΑ, το 2008 και που θα φέρει τα πάνω –κάτω στην παγκόσμια οικονομία, γίνεται ακόμη μεγαλύτερος, τόσο από το πρόστιμο της «Deutsche Bank», όσο και από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια του ιταλικού τραπεζικού συστήματος, που αγγίζουν ήδη το 18% επί του συνόλου, και ολοένα αυξάνονται!

 

euro-nea

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ