-“Αν ο Κάμερον δεν επιτύχει μία καλή συμφωνία με την Ε.Ε., λόγω της Γερμανίας, θα αρχίσει το ξήλωμα της Ε.Ε. αλλά και της Ευρωζώνης, αφού πολλές χώρες δεν αντέχουν άλλο την πολιτική της λιτότητας”.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Όπως εκτιμούν έγκυροι διεθνεΐς πολιτικοί αναλυτές, η Γερμανία με τις εμμονές της και την πολιτική της, οδηγεί σε διάλυση την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη, αφού, πέραν του ότι έχει προκαλέσει οικονομική ασφυξία σε πολλές χώρες εξωθώντας τους πολίτες τους να θέλουν επιστροφή στο δικό τους νόμισμα, τώρα σπρώχνει τις καταστάσεις προς ένα Brexit.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, αν συμβεί μια τέτοια εξέλιξη, με το δεδομένο, ότι η Μεγάλη Βρετανία θα διεξάγει δημοψήφισμα, για το αν θέλει ή όχι να παραμείνει στην Ε.Ε. αυτή η εξέλιξη θα αποτελέσει και την “λύτρωση” για την Ελλάδα.
Εν αναμονή της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ,που θα γίνει στις Βρυξέλλες, αύριο Πέμπτη και μεθαύριο Παρασκευή, όπου δεν θα συζητηθεί μόνον το προσφυγικό ζήτημα, αλλά και μία συμφωνία για αλλαγή των όρων παραμονής της Βρετανίας στην Ε.Ε., η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ φαίνεται να “έριξε λάδι στην φωτιά”.

“Δεν μπορεί να δημιουργηθεί μια κατάσταση, όπου ο χρηματοπιστωτικός τομέας της Μεγάλης Βρετανίας θα είναι λιγότερο ρυθμισμένος, από ότι αυτός στην ευρωζώνη»

Μιλώντας σε στελέχη του κόμματός της, η Άνγκελα Μέρκελ υποστήριξε, πώς δεν είναι διατεθειμένη να δεχθεί ειδικά οικονομικά προνόμια για την Μεγάλη Βρετανία, καθώς στην
Ε.Ε. πρέπει όλα τα κράτη της ευρωζώνης να ξεκινούν από την ίδια αφετηρία, ειδικά στον χρηματοπιστωτικό τομέα.european_parliament
«Δεν μπορεί να δημιουργηθεί μια κατάσταση, όπου ο χρηματοπιστωτικός τομέας της Μεγάλης Βρετανίας θα είναι λιγότερο ρυθμισμένος, από ότι αυτός στην ευρωζώνη», είπε η κυρία Μέρκελ, σύμφωνα με το πρακτορείο “Reuters”, το οποίο επεσήμανε, πώς στόχος της Γερμανίδας Καγκελάριου είναι να υπάρξει μια συμφωνία για την παραμονή της Βρετανίας στην Ε.Ε., αλλά χωρίς να αποτραπεί μια βαθύτερη ενοποίηση της ευρωζώνης.
Στο ίδιο μήκος κύματος έχει κινηθεί και ο Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σούλτς, ο οποίος δήλωσε, πώς η “Ευρωβουλή θα εξετάσει μια συμφωνία με το Λονδίνο, αλλά δεν εγγυάται το ναι”, σε αντίθεση με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ, που απέκλεισε οποιοδήποτε ενδεχόμενο εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε., λέγοντας, πως η Κομισιόν δεν έχει «plan B» για Brexit.

“Αν ο Κάμερον δεν επιτύχει μία καλή συμφωνία με την Ε.Ε. θα αρχίσει το ξήλωμα της Ε.Ε. αλλά και της Ευρωζώνης, αφού πολλές χώρες, όπως η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα δεν αντέχουν άλλο την πολιτική της λιτότητας”

Ο Βρετανός Πρωθυπουργός Ντέηβιντ Κάμερον συναντά τον Πρόεδρο της Κομισιόν πριν την Σύνοδο Κορυφής, στην οποία θα τεθεί και το ζήτημα της συμφωνίας για αλλαγή όρων στην παραμονή του Λονδίνου, με το θέμα της μετανάστευσης, όπως αυτό της εθνικής κυριαρχίας και το θέμα της οικονομικής διακυβέρνησης να εξακολουθούν να παρουσιάζουν πολλά σημεία διαφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών.
Το βέβαιο είναι, πώς, αν ο Κάμερον δεν επιτύχει μία καλή συμφωνία με την Ε.Ε. και έχοντας αναλάβει την δέσμευση να διεξάγει δημοψήφισμα εντός του 2016, είναι πολύ πιθανό να υπάρξει το Brexit, κάτι που υποστηρίζει ήδη η πλειοψηφία των Άγγλων, και να αρχίσει το ξήλωμα της Ε.Ε. αλλά και της Ευρωζώνης, αφού πολλές χώρες, όπως η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα δεν αντέχουν άλλο την πολιτική της λιτότητας, που επιβάλει το Βερολίνο.

“Ένα Brexit ή μια έξοδος της Ιταλίας από την Ευρωζώνη, θα αποτελούσε σωτηρία για την Ελλάδα, αφού είναι ο μόνος τρόπος να απαλλαγεί από τα μνημόνια και να μπορέσει να βάλει και πάλι της οικονομία της σε τροχιά ανάπτυξης”

Ο Ιταλός Πρωθυπουργός Ματτέο Ρέντσι, μάλιστα, το τελευταίο διάστημα έχει προβεί σε “επιθέσεις” εναντίον των Βρυξελλών και του Βερολίνου, δείχνοντας, πώς αν συνεχιστεί αυτή η πολιτική, δεν είναι διατεθειμένος να την ανεχθεί, βάζοντας υποψηφιότητα, μάλλον για έξοδο της Ιταλίας από το ευρώ.
Σύμφωνα με τους ίδιους αναλυτές, ένα Brexit ή μια έξοδος της Ιταλίας από την Ευρωζώνη, θα αποτελούσε σωτηρία για την Ελλάδα, αφού είναι ο μόνος τρόπος να απαλλαγεί από τα μνημόνια και να μπορέσει να βάλει και πάλι της οικονομία της σε τροχιά ανάπτυξης. Όσο συνεχίζεται αυτή η πολιτική, την οποία συνυπέγραψε και ο Αλέξης Τσίπρας το περασμένο καλοκαίρι, το μεν ΑΕΠ θα μειώνεται, το δε χρέος της χώρας μας θα γίνεται δυσθεώρητο.

“Ελλάδα, Ιταλία, Πορτογαλία και Ισπανία ίσως δημιουργήσουν μαζί ένα μπλοκ απέναντι στο Βερολίνο και τους δορυφόρους του”

Οι κινήσεις, λοιπόν, και από άλλες χώρες, όπως η Ιταλία και η Πορτογαλία, που δεν δείχνει να ανταποκρίνεται στο “φάρμακο” του μνημονίου, παρ’ ότι οι Βρυξέλλες επιχείρησαν να το περάσουν ως αποτελεσματικό, όπως επίσης και η Ισπανία, που βρίσκεται σε πολιτική αστάθεια, λόγω της λιτότητας, ίσως κάποια στιγμή δημιουργήσουν ένα μπλοκ απέναντι στο Βερολίνο και τους δορυφόρους του, που “κατεδαφίζουν” την Ε.Ε.
Κατά τους αναλυτές, αυτό επεδίωξε, άλλωστε, η ελληνική Κυβέρνηση και ο Γιάννης Βαρουφάκης, μέχρι τον Ιούνιο του 2015, πριν υποκύψει στην υπογραφή ενός ακόμη δυσβάσταχτου μνημονίου. Οι συνθήκες, ωστόσο, τότε φάνηκε πώς δεν ήταν ώριμες και η Ελλάδα αποκόπηκε εύκολα από τα στηρίγματα, που ενδεχομένως θα μπορούσε να έχει, όπως η Ρωσία και η Κϊνα, γιατί απλά η ελληνική Κυβέρνηση δεν είχε σχέδιο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ