-Το 62% των Κυπρίων πιστεύει, ότι δεν θα βρεθεί λύση στο Κυπριακό και μόνον το 34% δηλώνει αισιόδοξο, για εξευρεση λύσης, ενώ το 39% των ερωτηθέντων πιστεύει, ότι η λύση θα είναι η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, το 24% θεωρεί, ότι η κατάσταση θα μείνει η ίδια και το 14% πιστεύει, ότι θα επέλθει η διχοτόμηση!
-Πρωτιά του ΔΗΣΥ με 23,5% και είσοδο επτά κομμάτων στην Βουλή βλέπουν οι Κύπριοι στις επόμενες εκλογές!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Την γνώμη των Κυπρίων για το μνημόνιο, το Κυπριακό και το πολιτικό σκηνικό στην χώρα, φερνει στο φως δημοσκόπηση του κυπριακού τηλεοπτικού σταθμού “ΡΙΚ”, σύμφωνα με την οποία μόλις το 25% των ερωτηθέντων εκφράζει την άποψη, ότι η τριετής μνημονιακή προσαρμογή έβλαψε την οικονομία και την κοινωνία της Μεγαλονήσου.
Κατά την συγκεκριμένη δημοσκόπηση, η πλειοψηφία των Κυπρίων πιστεύει, πως θετική επίδραση είχε η εφαρμογή μνημονιακών πολιτικών στην κυπριακή οικονομία, καθώς το 52% των Κυπρίων θεωρεί, ότι το μνημόνιο ωφέλησε, το 25% εκτιμά, ότι έβλαψε την οικονομία και την κοινωνία της Κύπρου, το 14%, ότι ούτε ωφέλησε, αλλά ούτε και έβλαψε και
το 8%, ότι κάπου ωφέλησε και κάπου έβλαψε.
Να σημειωθεί ότι η Κύπρος εντάχθηκε στον μηχανισμό στήριξης το 2013 και απεγκλωβίστηκε απο το μνημόνιο το 2016, καθώς, όπως φαίνεται και απο την έρευνα, οι πολίτες αποδέχθηκαν την εφαρμοζόμενη πολιτική.

Το 58% των Κυπρίων πιστεύει, ότι τα πραγματα στην Κύπρο πηγαίνουν σε λάθος κατεύθυνση, ενώ μόνον το 25% εκτιμά, ότι πάνε σε σωστή κατεύθυνση!

Αναλυτικά τα ευρήματα της δημοσκόπησης έχουν ως εξής:
Σε ερώτηση σχετικά με το αν τα πράγματα στην χώρα πάνε σε σωστή ή σε λάθος κατεύθυνση, οι Κύπριοι απάντησαν σε ποσοστό 58%, ότι πηγαίνουν σε λάθος κατεύθυνση, σε ποσοστό 25%, ότι πάνε σε σωστή κατεύθυνση και σε ποσοστό 16%, ότι δεν ισχύει ούτε το ένα, ούτε το άλλο.
Σχετικά με την οικονομική κατάσταση της χώρας, το 37% εκτιμά, ότι είναι καλύτερη η κατάσταση της χώρας, το 41%, ότι είναι η ίδια και το 22%, ότι είναι χειρότερη η κατάσταση, απόμότι πριν.
Η ερώτηση αυτή συνδυάστηκε με την επόμενη, όπου και αναφερόταν στο προσωπικό εισόδημα των ερωτώμενων πολιτών. Το 10% απάντησε, ότι ζει άνετα, το 36%, ότι τα καταφέρνει, το 36%, ότι ζει με δυσκολία και το 18%, ότι επιβιώνει με μεγάλη δυσκολία.

Οι Κύπριοι φαίνεται να έχουν την πανευρωπαϊκή πρωτιά σε στήριξη των μνημονιακών πολιτικών, αφού σε ποσοστό 52% πιστεύουν, ότι το μνημόνιο τους ωφέλησε!

Αναφορικά με την εμπιστοσύνη των πολιτών στις τράπεζες και στο αν οι καταθέσεις είναι εξασφαλισμένες, το 65% απάντησε αρνητικά και το 32% απάντησε θετικά.
Σε ερώτηση, σχετικά με το αν ωφέλησε ή όχι το μνημόνιο, οι Κύπριοι φαίνεται να έχουν την πανευρωπαϊκή πρωτιά σε στήριξη των μνημονιακών πολιτικών, αφού το 52% πιστεύει, ότι ωφέλησε, το 25%, ότι έβλαψε, το14% πιστεύει, ότι ούτε ωφέλησε, αλλά ούτε και έβλαψε, ενώ το 8% δήλωσε, πως το μνημόνιο στην Κύπρο κάπου ωφέλησε και κάπου έλαψε.
Για την έξοδο από την ευρωζώνη, δηλαδή, για το αν θα ωφελούσε η επιστροφή στην κυπριακή λίρα, οι ερωτώμενοι πολίτες απάντησαν σε ποσοστό 59%, ότι η κατάσταση θα γινόταν χειρότερη με την κυπριακή λίρα, σε ποσοστό 14%, ότι θα παρέμενα η ίδια και σε ποσοστό 21%, ότι θα εξελίσσονταν τα πράγματα, μάλλον καλύτερα.

Το 62% των Κυπρίων πιστεύει, ότι δεν θα βρεθεί λύση, ενώ, μόνον το 34% δηλώνει αισιόδοξο, πως θα λυθεί το Κυπριακό!

Σχετικά με την συμμετοχή τους στις εκλογές, μεσω της ψήφου τους, οι πολίτες απάντησαν σε ποσοστό 51%, πως σίγουρα προτίθενται να ψηφίσουν, σε ποσοστό 13%, πως σίγουρα δεν θα ψηφίσουν και σε ποσοστό 15%, οτι μάλλον δεν πρόκειται να ψηφίσουν.
Όσον αφορά το Κυπριακό και την εξέλιξή του, οι πολίτες της Μεγαλονήσου φαίνονται αρκετά πεσιμιστές, αφού το
62% πιστεύει, ότι δεν θα βρεθεί λύση, ενώ, μόνον το 34% δηλώνει αισιόδοξο, ότι θα λυθεί το Κυπριακό.
Στην ερώτηση, ποιά θα είναι η κατάληξη στο Κυπριακό, το
39% των ερωτηθέντων πιστεύει, ότι η λύση θα είναι η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, το 24% θεωρεί, ότι η κατάσταση θα μείνει η ίδια και το 14% πιστεύει, ότι θα επέλθει η διχοτόμηση.
Αναφορικά με την άποψη των Ελληνοκυπρίων για τους Τουρκοκυπρίους και αν αυτή έχει καλυτερέψει ή έχει χειροτερέψει, το 20% των ερωτηθέντων έχει καλύτερη άποψη, το 8% χειρότερη και το 69% έχει την ίδια άποψη με προηγουμένως.

Πρωτιά του ΔΗΣΥ με 23,5% και είσοδο επτά κομμάτων στην Βουλή βλέπουν οι Κύπριοι στις επόμενες εκλογές

Ερωτηθέντες για το ποια προβλέπουν να είναι η κατάσταση, μετά από ενδεχόμενη λύση, οι πολίτες σε ποσοστό 52% πιστεύουν, ότι μετά την λύση η κατάσταση θα είναι ειρηνική και σε ποσοστό 43%, ότι θα είναι προβληματική, ενώ,
σχετικά με το τι θα επηρεάσει την ψήφο τους, οι πολίτες, σε ποσοστό 24%, απάντησαν ότι θα ειναι το εθνικό ζήτημα, σε ποσοστό 33%, οτι θα είναι η εσωτερική διακυβέρνηση και το
36% και τα δύο.
Παράσταση νίκης οι ερωτώμενοι έδωσαν στον ΔΗΣΥ με 75% έναντι 10% στο ΑΚΕΛ, ενώ, αναφορικά με την πρόθεση ψήφου, όπως δείχνει η δημοσκόπηση, νικητής στις εκλογές θα είναι ο ΔΗΣΥ, ενώ θα υπάρχουν 7 κόμματα στην Βουλή. Αναλυτικά, τα ποσοστά, που θα συγκεντρώσουν τα κόμματα αυτά, σύμφωνα με την δημοσκόπηση, είναι:
ΔΗΣΥ 23,5%, ΑΚΕΛ 17%, ΔΗΚΟ 9%, ΕΔΕΚ 4,5%, Συμμαχία Πολιτών 4%, Οικολόγοι 3%, Κίνημα Αλληλεγγύη 3% και
ΕΛΑΜ 1,5%.

KIPROS

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ