Είναι ευρέως αποδεκτό ότι οι Έλληνες στην αρχαιότητα έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των μαθηματικών. Αν και οι πιο σύγχρονοι Έλληνες μαθηματικοί δεν είναι τόσο διάσημοι όσο ο Πυθαγόρας, ο Αρχιμήδης και ο Ευκλείδης, ωστόσο η συμβολή τους στα μαθηματικά είναι τεράστια.

Ο Δρ Αναστάσιος Παναγιωτέλης, Ανώτερος Λέκτορας στο Τμήμα Οικονομετρίας και Στατιστικής Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Μόνας, θα αναφερθεί στις ζωές και τα επιτεύγματα δύο μεγάλων Ελλήνων μαθηματικών του 20ου αιώνα, σε μια διάλεξη που θα δώσει στο Ελληνικό Κέντρο, την Πέμπτη 4 Αυγούστου, 2016, στο πλαίσιο των Σεμιναρίων Ελληνικής Ιστορίας και Πολιτισμού που προσφέρονται από την Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης.

Ο πρώτος μαθηματικός στον οποίο θα αναφερθεί στη διάλεξή του είναι ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρής, ο οποίος γεννήθηκε και πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ακαδημαϊκής σταδιοδρομίας του στη Γερμανία, αλλά ήταν επίσης ο Ιδρυτικός Κοσμήτορας του Ιονίου Πανεπιστημίου της Σμύρνης, στις αρχές της δεκαετίας του 1920.

Ο δεύτερος μαθηματικός είναι ο Νικόλαος Μητρόπουλος, ο οποίος γεννήθηκε στο Σικάγο το 1915, εργάστηκε στο Πρόγραμμα Μανχάταν και συνέβαλε στην ανάπτυξη μερικών εκ των πρώτων ψηφιακών υπολογιστών στον κόσμο.

Εκτός από την αναφορά στα επιτεύγματά τους, ο Δρ Παναγιωτέλης θα σταθεί επίσης και στο πώς αυτοί οι δύο Έλληνες της διασποράς συνδέονται με τις ρίζες τους μέσα από τα μαθηματικά και την επιστήμη, που έχουν διαρκή και ζωτική παρουσία στην ελληνική ιστορία και τον πολιτισμό.

Ο Δρ Αναστάσιος Παναγιωτέλης γεννήθηκε στο Σίδνεϊ και σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ. Μετά την ολοκλήρωση του διδακτορικού του το 2009, στο ίδιο πανεπιστήμιο, τιμήθηκε με την υποτροφία Alexander von Humboldt Fellowship και πραγματοποίησε μεταδιδακτορική έρευνα στο Τμήμα Μαθηματικών στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Μονάχου. Η έρευνά του περιλαμβάνει την ανάπτυξη και την εφαρμογή των στατιστικών και μαθηματικών μοντέλων για προβλήματα στις επιχειρήσεις και την οικονομία. Μεγάλο μέρος της έρευνάς του χρησιμοποιεί τον αλγόριθμο του Μητρόπουλου. Στο Πανεπιστήμιο Μόνας βρίσκεται από το 2011.

 

When: Πέμπτη 4 Aυγούστου 2016, 7:00μμ

Where: Ελληνικό Κέντρο (Mezzanine, 168 Lonsdale St, Mελβούρνη)

____________________

Stavros Messinis

 

panagiotelis

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ