Που ασχολούνται, είτε κυρίως, είτε συμπληρωματικά με αγροτικές δραστηριότητες, αφού θα κληθούν να πληρώσουν για τα αγροτικά τους εισοδήματα υπέρμετρα αυξημένους φόρους!
-Οι συντελεστές φόρου θα ξεκινούν από 22% για ετήσια γεωργικά εισοδήματα μέχρι 20.000 ευρώ και θα φθάνουν μέχρι και το 45%, για αγροτικά εισοδήματα υψηλότερα των 40.000 ευρώ!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Όπως εκτιμούν ειδικοί οικονομικοί αναλυτές, δύσκολες ημέρες έρχονται από τον επόμενο χρόνο για τους Έλληνες αγρότες, συμπεριλαμβανομένων και των κτηνοτρόφων, καθώς το εισόδημά τους έχει μπει στο στόχαστρο της φορολογικής πολιτικής της σημερινής Κυβέρνησης. Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ, υπό την πίεση των δανειστών, φορολογεί οτιδήποτε έχει σχέση με την αγροτική παραγωγή, ωθώντας, έτσι, την χώρα μας να απωλέσει την δυνατότητα της γαιοπροσόδου και της οικονομικής αυτοτέλειας. Πλέον, όποιος ασχολείται, είτε κυρίως, είτε συμπληρωματικά με αγροτικές δραστηριότητες, από το 2017 θα το πληρώνει ακριβά, με αποτέλεσμα, η αύξηση της φορολόγησης, να ελλοχεύει τον κίνδυνο, η αγροτική δραστηριότητα να γίνεται δραστηριότητα πολυτελείας και να μειωθεί δραστικά, με σοβαρές συνέπειες στο ΑΕΠ και την οικονομία.ellada
Σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν οι ειδικοί αναλυτές, οι κυβερνώντες είναι προσκολλημένοι στην λογιστική και στην εξεύρεση πόρων για τα δημόσια ταμεία, χωρίς, όμως, να αναλογίζονται, ότι αποτρέποντας τους Έλληνες να ασχοληθούν με την γεωργική οικονομία, διαλύουν την αγροτική παραγωγή και καταδικάζουν την Ελλάδα να παραμένει δέσμια των εισαγωγών και των προϊόντων άλλων χωρών.

Η σημερινή Κυβέρνηση αποθαρρύνει την ενασχόληση με την αγροτική δραστηριότητα και φορολογεί κάθε είδους ενασχόληση με τα αγροτικά, που την καθιστά, πλέον, ασύμφορη και απαγορευτική!

Δίνουν, δηλαδή, προτεραιότητα στα μικρά λογιστικά οφέλη έναντι μακροπρόθεσμων ουσιαστικών πολιτικών, που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην ανάπτυξη μακροπρόθεσμα.
Αυτό προκαλεί μεγάλη ζημιά στο εμπορικό ισοζύγιο, αλλά και στην εθνική μας Οικονομία.
Όπως διατείνονται οι ειδικοί αναλυτές, αντί να υπάρχει σήμερα ένας κεντρικός σχεδιασμός και να δίνονται κίνητρα για την ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής και του πρωτογενούς τομέα, τόσο για την κάλυψη αναγκών της εσωτερικής αγοράς, και για να μειωθούν οι εισαγωγές, όσο και για να ενισχυθούν οι εξαγωγές, αξιοποιώντας την πλούσια ελληνική Φύση, οι αποφάσεις και οι πολιτικές της Κυβέρνησης κινούνται ακριβώς στην αντίθετη κατεύθυνση. Η σημερινή Κυβέρνηση αποθαρρύνει την ενασχόληση με την αγροτική δραστηριότητα και φορολογεί κάθε είδους ενασχόληση με τα αγροτικά, που την καθιστά, πλέον, ασύμφορη και απαγορευτική.
Στα πλαίσια της πολιτικής αυτής, υπέρμετρα αυξημένους φόρους θα κληθούν να καταβάλουν το 2017, για τα συνολικά εισοδήματα του τρέχοντος έτους, εκατοντάδες χιλιάδες μισθωτοί και συνταξιούχοι, που ασκούν ταυτόχρονα και αγροτικές δραστηριότητες.

Το καθαρό εισόδημα από αγροτική δραστηριότητα φορολογείται αυτοτελώς με φορολογική κλίμακα, στην οποία οι συντελεστές φόρου ξεκινούν από 22% για ετήσια γεωργικά εισοδήματα μέχρι 20.000 ευρώ και φθάνουν μέχρι και το 45%, για αγροτικά εισοδήματα, υψηλότερα των 40.000 ευρώ!

Η νέα φορολογική νομοθεσία, που θεσπίστηκε τον περασμένο Μάϊο, προβλέπει αύξηση των συντελεστών φορολόγησης, όχι μόνον για τα εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες, αλλά και για τα αυτοτελώς φορολογούμενα αγροτικά εισοδήματα.
Συγκεκριμένα: 1) Με την διάταξη της παραγράφου 6 του άρθρου 112 του , Ν. 4387/2016, προβλέπεται, ότι το καθαρό εισόδημα από αγροτική δραστηριότητα εξακολουθεί να φορολογείται αυτοτελώς, όχι, όμως, με συντελεστή φόρου 13% στο σύνολό του, όπως γινόταν μέχρι τώρα, αλλά με φορολογική κλίμακα, στην οποία οι συντελεστές φόρου ξεκινούν από 22% για ετήσια γεωργικά εισοδήματα μέχρι 20.000 ευρώ και φθάνουν μέχρι και το 45% για ποσά ετησίων γεωργικών εισοδημάτων υψηλότερα των 40.000 ευρώ.
Προβλέπεται επίσης, ότι για όσους αποκτούν εισοδήματα από αγροτικές δραστηριότητες, ισχύει έκπτωση φόρου 1.900-2.100 ευρώ, ανάλογα με τον αριθμό των προστατευόμενων τέκνων, η οποία ισοδυναμεί με αφορολόγητο όριο 8.636 έως 9.545 ευρώ. Όμως, οι φορολογούμενοι, που εξαιρούνται από τον χαρακτηρισμό του, κατά κύριο επάγγελμα, αγρότη, αλλά και γενικότερα όλοι όσοι αποκτούν αγροτικό εισόδημα σε ποσοστό χαμηλότερο του 50% του συνολικού τους εισοδήματος, δεν δικαιούνται για το αγροτικό τους εισόδημα το αφορολόγητο όριο εισοδήματος, το οποίο προκύπτει από την έκπτωση φόρου των 1.900 – 2.100 ευρώ και το οποίο κλιμακώνεται από 8.636 έως 9.545 ευρώ.

Όσοι αποκτούν εισόδημα από αγροτική δραστηριότητα σε ποσοστό μικρότερο από το 50% του συνολικού εισοδήματός τους, δεν δικαιούνται για το αγροτικό τους εισόδημα την έκπτωση φόρου εισοδήματος, που κυμαίνεται από 1.900 ευρώ έως 2.100 ευρώ

Ειδικότερα, με την διάταξη της παραγράφου 3β του άρθρου 44 του Ν. 4389/2016, που ψηφίστηκε λίγες ημέρες αργότερα, προβλέπεται, ότι οι φορολογούμενοι που δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, καθώς και, γενικότερα, όλοι όσοι αποκτούν εισόδημα από αγροτική δραστηριότητα σε ποσοστό μικρότερο από το 50% του συνολικού εισοδήματός τους, δεν δικαιούνται για το αγροτικό τους εισόδημα την έκπτωση φόρου εισοδήματος, που κυμαίνεται από 1.900 ευρώ έως 2.100 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των προστατευόμενων τέκνων.
Αποτέλεσμα των παραπάνω διατάξεων, θα είναι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, οι οποίοι αποκτούν και αγροτικά εισοδήματα να υποχρεωθούν να καταβάλουν φόρο αυξημένο από 13% σε 22% για τα αγροτικά τους εισοδήματα, που φθάνουν μέχρι και το ποσό των 20.000 ευρώ.

Όλοι οι φορολογούμενοι με αγροτικά εισοδήματα δεν δικαιούνται το αφορολόγητο ποσό των 8.636 έως 9.545 ευρώ για το αυτοτελώς φορολογούμενο αγροτικό τους εισόδημα και θα κληθούν να πληρώσουν για τα εισοδήματα αυτά φόρους υπέρμετρα αυξημένους!

Όσο για τα αγροτικά εισοδήματα πάνω από το όριο των 20.000 ευρώ, αυτά θα φορολογούνται κλιμακωτά με τους εξής συντελεστές: Με 29%, στο τμήμα πάνω από τα 20.000 και μέχρι τα 30.000 ευρώ, με 37% στο τμήμα πάνω από τα 30.000 και μέχρι τα 40.000 ευρώ, με 45% στο τμήμα πάνω από τα 40.000 ευρώ. Ουσιαστικά, όλοι οι φορολογούμενοι με αγροτικά εισοδήματα, οι οποίοι, βάσει των διατάξεων των Νόμων 4389/2017 και 4389/2016, δεν δικαιούνται το αφορολόγητο ποσό των 8.636 έως 9.545 ευρώ για το αυτοτελώς φορολογούμενο αγροτικό τους εισόδημα, θα κληθούν να πληρώσουν για τα εισοδήματα αυτά φόρους υπέρμετρα αυξημένους, που ενδεχομένως να τους οδηγήσουν στο άμεσο μέλλον, είτε στην απόκρυψη μέρους του αγροτικού τους εισοδήματος, δηλαδή στην φοροδιαφυγή, είτε στο να σταματήσουν τις αγροτικές τους δραστηριότητες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ