Αξιοσημείωτα ήταν τα συμπεράσματα από την Ευρεία Συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε υπό την Αιγίδα της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας Ευρώπης με συνδιοργανωτή τον Ηπειρώτικο Σύλλογο “Δωδώνη” του Düsseldorf στις 25-11-2018. στην αίθουσα της Εκκλησιαστικής Ενορίας του Αγίου Απόστολου Ανδρέα στο Düesseldorf.

Στα πλαίσια του καλύτερου συντονισμού δράσεων των Ηπειρωτικών Συλλόγων της Ευρώπης, και το μέλλον του Ηπειρωτισμού της Ευρωπαϊκής Ομογένειας, η Πανηπειρωτική Ομοσπονδία Ευρώπης προσκάλεσε την Νεολαία της Ηπειρώτικης Ομογένειας μας, όλες και όλους τους Ηπειρώτες μέλη των Διοικήσεων των Συλλόγων, Κοινοτήτων και Αδελφότητες, αλλά και τα μέλη τους, ώστε να συζητήσουμε όλοι μαζί ενωμένοι και αδελφωμένοι και να εκφράσουμε τα οράματα μας, και τις απόψεις μας για το πως θα μπορούσαμε να βελτιώσουμε τον Ηπειρωτισμό της Ομογένειας στην Ευρώπη. Πρωταρχικός στόχος και επιδίωξη μας ήταν να αφουκραστούμε την γνώμη της Ηπειρώτικης Νεολαίας της Ομογένειας στην Ευρώπη, να ακούσουμε τις προσδοκίες τους και πως τα παιδιά μας οραματίζονται το αύριο, τί θα ήθελαν ακόμη απο τους Πολιτιστικούς φορείς που συμμετέχουν. Πως βλέπουν το θέμα της Παιδείας στη χώρα που ζούνε. Όπως βλέπετε στις φωτογραφίες που ακολουθούν, αρκετά στελέχη των Συμβουλίων της Νεολαίας μας, έλαβαν το λόγο και εξέφρασαν την δυσαρέσκεια τους στο γεγονός ότι δεν μπορούν να ψηφίσουν στις εκλογές για την πατρίδα τους, (ένα θέμα που απασχολεί δεκαετίες τώρα τον Απόδημο Ελληνισμό γενικότερα), την στιγμή που επιθυμία και όραμα τους είναι η επιστροφή τους στη μητέρα πατρίδα.

Στην διάρκεια της Συνεδρίασης, ήταν έντονος ο πατριωτικός παλμός και ο Νόστος για την πατρίδα. Τόνισαν επίσης πως με τη χρήση του διαδικτύου θα συσπειρωθούν περισσότερο ώστε να ανταλλάσσουν ιδέες και προτάσεις που θα ωφελήσουν τον Ελληνισμό της Διασποράς γενικότερα. (Ορισμένα από τα θέματα που τους απασχόλησαν επίσης και εξέφρασαν τις απόψεις τους ήταν: Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, Κίνητρα για Κινητοποίηση της Νεολαίας, Καλύτερη Δικτύωση των Νέων των Συλλόγων, Πηγές χρηματοδότησης των Συμβουλίων Νεολαίας, Εκδηλώσεις και δραστηριότητες της Νεολ την γνώση τους. Στο σοβαρότατο θέμα της Παιδείας, καθώς και το Πρόγραμμα Εκμάθησης της Ελληνικής Γλώσσας, (που έχει σχεδιαστή από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ηπειρωτών Εξωτερικού, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων), που παρά την ωφελιμότητα του, δεν έτυχε της ανταπόκρισης που αναμένονταν, ακούσαμε τον Γενικό Γραμματέα και Επίτιμο Πρόεδρο της Ομοσπονδίας μας κύριο Σπύρο Κωσταδήμα, ( ο οποιος ώς πρώην εκπαιδευτικός στην Ελλάδα και στην Γερμανία επι σειρά ετών,) με μεγάλη ευφράδεια και σαφήνεια ανέλυσε το όλο θέμα καθώς και την ωφελιμότητα του καλώντας την Νεολαία να το στηρίξει συμμετέχοντας σε αυτό. Από την Συνεδρίαση η οποία σχολιάστηκε θετικότατα από όλους, οι Διοργανωτές αποκόμισαν αρκετά συμπεράσματα τα οποία θα προσπαθήσουμε όλοι μαζί να τα υλοποιήσουμε. Το σημαντικότερο όμως και το σπουδαιότερο ήταν η μεγάλη συμμετοχή της Ηπειρώτικης Νεολαίας της Ομογένειας, η οποια ανταποκρίθηκε πλουσιοπάροχα στο κάλεσμα μας. Μας συγκίνησε με τον όμορφο τρόπο που αγκάλιασε αυτή την ευρεία συνεδρίαση. Το ενδιαφέρον που επέδειξαν οι Νέες και οι Νέοι της ιδιαίτερης Πατρίδας μας στα προς συζήτησιν θέματα, μας γέμισε με αισιοδοξία και υπερηφάνια. Σε όλα τα θέματα εξέφρασαν την γνώμη τους, έθεσαν ερωτήματα και με προσοχή άκουγαν τους ομιλητές. Τους δόθηκε η ευκαιρία για πρώτη φορά, να γνωριστούν από κοντά αναμεταξύ τους και έκαναν και μια άτυπη Συνεδρίαση Νεολαίας, η οποια στο μέλλον θα εξελιχθεί σε Συμβούλιο Νεολαίας Ευρώπης. Στην Ευρεία Συνεδρείαση έλαβαν μέρος: Τα νεοϊδρυθέντα Συμβούλια της Νεολαίς μας και οι κάτωθι Ηπειρώτικοι Σύλλογοι. Ο Ηπειρώτικος Σύλλογος Bielefeld, ο Ηπειρ. Σύλλογος “Δωδώνη” Düsseldorf, ο Ηπειρώτικος  Σύλλογος Plättenberg, ο Ηπειρ. Σύλλογος Gütersloh, Η Αδελφότητα Ηπερωτών Hannover, ο Ηπειρ. Σύλλογος Lüdenscheit, και Επιτροπή του υπο σύσταση νέου Ηπειρ. Συλλόγου Dormund.

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ηπειρωτών Εξωτερικού (Π.Σ.Η.Ε.), εκπροσώπησε ο πρώην Πρόεδρος της Ομοσπονδίας μας και νυν Γενικός Γραμματέας του Π.Σ. Η. Ε. κ. Σπύρος Κωσταδήμας. Να διευκρινήσουμε πως ο Ηπειρ. Σύλλογος “Δωδώνη” της Νυρεμβέργης, η Ηπειρ. Κοινότητα του Μονάχου και ο Ηπειρ. Σύλλογος Ludwigshafen και Μέλη της Νεολαίας τους, παρα την επιθυμία τους δεν μπόρεσαν να συμμετάσχουν λόγο των εκδηλώσεων τους που συνέπεσαν την ίδια ημέρα.

Η Πανηπειρωτική Ομοσπονδία Ευρώπης, ευχαριστεί θερμά όλες και όλους τους συμπατριώτες μας που συμμετείχαν σε αυτή την Συνεδρίαση. Τα θερμά μας συγχαρητήρια για την παρουσία και την συμμετοχή στη Νεολαία μας. Ευχαριστεί επίσης τον Εφημέριο της Ενορίας του Αποστόλου Αγίου Ανδρέα στο Düsseldorf για την βοήθεια του και τον Συνδιοργανωτή Ηπειρώτικο Σύλλογο “Δωδώνη” του Düsseldorf, για την αμέριστη βοήθεια του. Φίλες και Φίλοι συμπατριώτες, η συμμετοχή σας στη Συνεδρίαση ήταν καθοριστική. Πιστεύουμε πως μετά απο αυτή τη σπουδαία Συνεδρίαση ο Ηπειρωτισμός της Ευρωπαϊκής Ομογένειας έκανε ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός και ανοίγει νέους ορίζοντες. Συνεχίζουμε Όλοι Μαζί Ενωμένοι.

Με ιδιαίτερη εκτίμηση, από το Γραφείο Τύπου της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας Ευρώπης

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ