Το ταξίδι Σολτς στη Θεσ/νίκη αιφνιδίασε. Δεν είναι όμως ίσως τόσο ξαφνικό σε ένα ευρύτερο πολιτικό πλαίσο. Ατυχείς δηλώσεις για ελληνοτουρκικά και άλλα το καθιστούν απαραίτητο;Αυτό που ανέμεναν δημοσιογράφοι και παρατηρητές των εξελίξεων στην νοτιοανατολική Μεσόγειο από το κυβερνητικό μπρίφινγκ της Παρασκευής ήταν η ανακοίνωση της επίσκεψης της Γερμανίδας υπ. Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ σε Ελλάδα και Τουρκία, κάτι που η ίδια φαίνεται ότι σκόπευε να κάνει εδώ και καιρό, οι εξελίξεις όμως στο μέτωπο της Ουκρανίας ανέτρεψαν τα σχέδιά της.

Πράγματι στις 8 Ιουνίου η Αναλένα Μπέρμποκ θα βρεθεί στην Αθήνα κι από εκεί, στις 9, στην Άγκυρα. Μη αναμενόμενο ήταν το ταξίδι-εξπρές του καγκελάριου Όλαφ Σολτς στη Θεσσαλονίκη για δείπνο εργασίας με εκπροσώπους 13 χωρών της ΝΑ Ευρώπης, μετά την Πρίστινα και το Βελιγράδι και πριν από τα Σκόπια και τη Σόφια. Η πρόσκληση ήρθε από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ενδεχομένως στις Βρυξέλλες και τις επαφές που είχαν στο περιθώριο της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής. Μέχρι χθες όμως δεν είχε διαρρεύσει τίποτα.

«Υπέρβαση των διμερών εμποδίων» από τη Θεσσαλονίκη;

Στη λιτή ανακοίνωση της καγκελαρίας αναφέρεται ότι στο επίκεντρο του διήμερου ταξιδιού του Γερμανού καγκελάριου θα βρεθούν «η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, η γερμανική συμβολή στη βελτίωση της περιφερειακής συνεργασίας και η υπέρβαση διμερών εμποδίων».

Μια έμμεση αναφορά στα ελληνοτουρκικά, αν λάβει κανείς υπόψιν ότι η γερμανική κυβέρνηση και την Τετάρτη εξέφρασε την προθυμία να συνδράμει σε μια τέτοια προσπάθεια, εάν κριθεί επιθυμητή από τα δύο εμπλεκόμενα κράτη. Εμπόδια βέβαια υπάρχουν κι άλλα στην ευρύτερη περιοχή: οι σχέσεις Σερβίας-Κοσσυφοπεδίου αλλά και το «νέο ονοματολογικό» μεταξύ Βουλγαρίας-Βόρειας Μακεδονίας με την πρώτη να απειλεί με βέτο για μελλοντική ένταξη της δεύτερης στην ΕΕ θέτοντας σειρά εθνικών και γλωσσικών ενστάσεων.

Και ο Γενς Στόλτενμπεργκ στην καγκελαρία

Με το ίδιο πάντως ενδιαφέρον αναμένεται και η άφιξη σε Αθήνα και Άγκυρα της Αναλένα Μπέρμποκ, η οποία συχνά στο παρελθόν είχε εκφράσει την ανησυχία της για την κατάσταση του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία ενώ έχει επικρίνει έντονα τις πωλήσεις όπλων προς τη χώρα.

Η Μπέρμποκ, που πρόσφατα είχε την προεδρία του G7 σε επίπεδο υπ. Εξωτερικών στο Σλέσβιγκ-Χολστάιν και της Συνόδου των υπ. Εξ του ΝΑΤΟ στο Βερολίνο επέκρινε επίσης ανοιχτά το «μπλόκο» της Τουρκίας και του υπ. Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην είσοδο στο ΝΑΤΟ της Σουηδίας και της Φινλανδίας, δεσμευόμενη για διαδικασίες φαστ-τρακ και για τις δύο χώρες.

Πάντως την ημέρα που η Αναλένα Μπέρμποκ θα μεταβεί από την Αθήνα στην Άγκυρα, στην καγκελαρία ο Όλαφ Σολτς θα υποδεχτεί τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. Θέμα συζήτησης θα είναι η προετοιμασία της κρίσιμης Συνόδου του ΝΑΤΟ τον Ιούνιο στη Μαδρίτη αλλά και τα επόμενα βήματα απέναντι στον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία. Σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει ίσως να αναμένεται και συζήτηση για το τουρκικό βέτο. Μάλιστα η γερμανική κυβέρνηση εκδήλωσε την πρόθεσή της να αναλάβει «ενεργό ρόλο» και στην υπέρβαση αυτής της κρίσης.

Δήμητρα Κυρανούδη, Βερολίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ