-Και η Πολωνία ζητά την έναρξη θεσμικών μεταρρυθμίσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση προς την κατεύθυνση της δημιουργίας μιας συνομοσπονδίας, με έναν Πρόεδρο, ο οποίος θα είναι επικεφαλής ενός ισχυρού κοινού στρατού!

Κατά την διάρκεια της κοινής συνάντησης των ηγετών της Γερμανίας, της Πολωνίας και της Σλοβακίας, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στην Βαρσοβία, ενόψει της άτυπης Συνόδου Κορυφής των 27 για το Brexit στην Μπρατισλάβα, οι Πρωθυπουργοί της Ουγγαρίας και της Τσεχίας απηύθυναν έκκληση για την δημιουργία, το ταχύτερο δυνατόν, ενός κοινού ευρωπαϊκού στρατού!
«Πρέπει να δώσουμε την προτεραιότητα στην ασφάλεια και να αρχίσουμε την οικοδόμηση ενός κοινού ευρωπαϊκού στρατού», υπογράμμισε ο Ούγγρος Πρωθυπουργός, Βίκτωρ Όρμπαν.
Από την πλευρά της, η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ εμφανίστηκε να συμφωνεί, ωστόσο περιορίστηκε σε μια πολύ γενική τοποθέτηση. «Η ασφάλεια είναι ένα θεμελιώδες πρόβλημα και πρέπει να κάνουμε περισσότερα, μαζί, για την ασφάλεια και την άμυνα», δήλωσε.
Καλώντας να προστατεύονται καλύτερα τα σύνορα των κρατών του Χώρου Σένγκεν, ο Πρωθυπουργός της Τσεχίας Μποχούσλαβ Σομπότκα, σημείωσε, πως το ζήτημα δεν αφορά μόνον την ενίσχυση της συνεργασίας εναντίον της τρομοκρατίας, αλλά και «την έναρξη μιας συζήτησης για την πιθανή δημιουργία ενός κοινού ευρωπαϊκού στρατού».
Αλλά και η Πολωνία, έχει την ίδια θέση. Μετά την ψήφο υπέρ της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. την 23η Ιουνίου, ο αρχηγός του κυβερνώντος κόμματος στην Πολωνία, Γιάροσλαβ Κατσίνσκι, αξίωσε την έναρξη θεσμικών μεταρρυθμίσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση προς την κατεύθυνση της δημιουργίας μιας συνομοσπονδίας, με έναν Πρόεδρο, ο οποίος θα είναι επικεφαλής ενός ισχυρού κοινού στρατού.

«Η Ευρώπη χρειάζεται μεταρρυθμίσεις, ώστε η Ε.Ε. να γίνει ισχυρότερη και να επικεντρωθεί στην ανάπτυξη»

Αλλά και η επικεφαλής της συντηρητικής πολωνικής Κυβέρνησης, Μπεάτα Σίντλο, επανέλαβε, ότι «η Ευρώπη χρειάζεται μεταρρυθμίσεις, ώστε η Ε.Ε. να γίνει ισχυρότερη και να επικεντρωθεί στην ανάπτυξη» , καλώντας, αυτές οι μεταρρυθμίσεις να δώσουν κυρίως στους Ευρωπαίους την αίσθηση ότι είναι «οι κυρίαρχοι στην Ε.Ε.».
Υπενθυμίζεται, ότι κατά την άτυπη Σύνοδο των 27 – ερήμην των Βρετανών – την 16η Σεπτεμβρίου στην Μπρατισλάβα αναμένεται να συζητηθεί το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς το Ηνωμένο Βασίλειο
«Το Brexit δεν είναι απλά ένα συνηθισμένο συμβάν, είναι μια καμπή στην ιστορία της Ε.Ε., για την οποία πρέπει να επεξεργαστούμε μια συνετή αντίδραση», είπε η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ.
Όμως, το γερμανικό όραμα μιας ομόσπονδης Ευρώπης βρίσκεται στον αντίποδα εκείνου των νέων κρατών-μελών, που θα επιθυμούσαν μάλλον μια συνομοσπονδία κρατών.
Άλλο ένα λεπτό ζήτημα στην Σύνοδο αυτή θα είναι η κρίση των μεταναστών και των προσφύγων, καθώς οι χώρες της ανατολικής Ευρώπης αντιτίθενται σθεναρά στο σύστημα ανακατανομής βάσει ποσοστώσεων, που προτείνουν οι Βρυξέλλες και το Βερολίνο.
Ωστόσο, η κ Μέρκελ δήλωσε βέβαιη, ότι μπορεί να βρεθεί «κοινό έδαφος» και τόνισε χαρακτηριστικά, ότι οι πολίτες δεν θα αποδεχθούν την Ευρώπη, παρά μόνον εάν αυτή «εγγυάται την υλική τους ευημερία. Οφείλουμε να προσφέρουμε θέσεις εργασίας καλά αμειβόμενες. Έχουμε πολλά να κάνουμε».

polen

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ