(c)ellinikignomi

-“Η ελληνική ομογένεια έχει θρηνήσει περίπου 100 νεκρούς, ανάμεσά τους έξι παιδιά – Πρέπει να έχουμε προστασία από την πατρίδα. Η Ελλάδα πρέπει να δώσει λίγη προσοχή και στήριξη σε εμάς”.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Έκκληση προς το ελληνικό κράτος για βοήθεια κάνουν οι Έλληνες της Μαριούπολης, στην Νοτιοανατολική Ουκρανία, οι οποίοι βρίσκονται στο έλεος της περιβόητης «αντιτρομοκρατικής» επιχείρησης του καθεστώτος του Κιέβου, που επιχειρεί να καταλάβει την Νέα Ρωσία, εφορμώντας από το τελευταίο προπύργιο, που του έχει απομείνει στην Αζογική Θάλασσα.simaia1
«Ο Σαρτανάς, μια κωμόπολη 11.000 κατοίκων, έχει βομβαρδιστεί τέσσερις φορές από τον Σεπτέμβριο μεχρι τώρα. Σκοτώθηκαν οκτώ άμαχοι και γκρεμίστηκαν 93 σπίτια. Στις 24 Φεβρουαρίου βομβαρδίστηκε μια περιοχή στην Ανατολική Μαριούπολη. Σκοτώθηκαν 31 άτομα, τραυματίστηκαν περισσότερα από 100 και υπέστησαν ζημιές 77 πολυκατοικίες, όπου ζουν περισσότερα από 2.000 άτομα» είπε ο Στέφανος Μάκσμα, δήμαρχος του Σαρτανά και μέλος της αντιπροσωπείας, που επισκέφθηκε την Αθήνα, διευκρινίζοντας, ότι τον πόλεμο τον ονομάζουν τώρα «αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις», δίνοντας έτσι την ευθύνη στο καθεστώς του Κιέβου, που τις διεξάγει.

«Έπεσε βροντή και φοβηθήκαμε, ότι ξεκίνησε ο βομβαρδισμός»

Η Αθηνά Χατζίνοβα, ακτιβίστρια και συντονίστρια της ΜΚΟ «Μαζί», περιέγραψε την προπαγάνδα, που γίνεται και κρατάει συνεχώς τους κατοίκους της περιοχής με τα νεύρα τεντωμένα: «Λένε, για παράδειγμα, ότι στις 30 Μαρτίου θα γίνει επίθεση, μετά λένε ότι η επίθεση θα γίνει στις 15 Απριλίου κ.ο.κ. Οταν έπεσε η πρώτη βροντή των βροχών του Μαΐου, όλοι φοβηθήκαμε, ότι ξεκίνησε ο βομβαρδισμός».
Τόσο η προηγούμενη, όσο και η νυν Κυβέρνηση της Ελλάδας έχουν βοηθήσει κατά καιρούς με λίγες χιλιάδες ευρώ και φάρμακα τους Ελληνες της Μαριούπολης.
Η Αλεξάνδρα Προτσένκο-Πιτσατζή, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων Ουκρανίας, επισκέφθηκε την Αθήνα αυτή την εβδομάδα για να γνωστοποιήσει τα προβλήματα της ελληνικής κοινότητας της Μαριούπολης.
«Από τα 22 ελληνικά χωριά, τα επτά βρίσκονται σήμερα στους ανεξάρτητους του Ντονέτσκ και τα υπόλοιπα στην ουκρανική πλευρά» προσέθεσε, τονίζοντας, ότι πολλά είναι ακριβώς στην μέση και οι σφαίρες πέφτουν καθημερινά.

“Η ελληνική ομογένεια έχει θρηνήσει περίπου 100 νεκρούς, ανάμεσά τους έξι παιδιά – Πρέπει να έχουμε προστασία από την πατρίδα. Η Ελλάδα πρέπει να δώσει λίγη προσοχή σε εμάς”

«Υπάρχουν χωριά, όπου τα παιδιά δεν έχουν κάνει μαθήματα από το Σεπτέμβριο, καθώς δεν λειτουργεί τίποτα, ούτε το ταχυδρομείο, ούτε οι πολυκλινικές και υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις σε φάρμακα».
Παρά την εκεχειρία – η οποία δεν επέτυχε τίποτε άλλο, από το να απομακρυνθεί ο βαρύς οπλισμός, χωρίς, όμως, να βάλει τέλος στις ανταλλαγές πυροβολισμών, καθως το Κίεβο ακόμα επιχειρεί με έναν ιδιότυπο πόλεμο φθοράς να φθείρει με ενέδρες μονάδες των ρωσόφωνων -, οι μάχες συνεχίζονται ως σήμερα.
Η ελληνική ομογένεια έχει θρηνήσει περίπου 100 νεκρούς, ανάμεσά τους έξι παιδιά
Η κυρία Προτσένκο-Πιτσατζή, που επί σχεδόν 20 χρόνια υπήρξε διευθύντρια σχολείου στην περιοχή, μετέφερε σε μια συνάντηση με λίγους δημοσιογράφους στην Αθήνα το μεγάλο παράπονο της ομογένειας. «Πρέπει να έχουμε προστασία από την πατρίδα. Η Ελλάδα πρέπει να δώσει λίγη προσοχή σε εμάς» είπε.

“Ζητούμε από την Αθήνα να φιλοξενήσει, έστω και για ένα μήνα, 300 γυναίκες με παιδιά και συνταξιούχους και να διευκολύνει την χορήγηση εγγράφων σε όσους επιθυμούν να εγκατασταθούν στην Ελλάδα”

Το αίτημα της ομογένειας προς την Αθήνα, είναι, να φιλοξενήσει, έστω και για ένα μήνα, αν δεν γίνεται για περισσότερο, 300 γυναίκες με παιδιά και συνταξιούχους από την Μαριούπολη. «Να δείξει η Ελλάδα, ότι δεν μας ξέχασε» είπε η κυρία Προτσένκο-Πιτσατζή, τονίζοντας ότι η Πολωνία, η Τσεχία και το Ισραήλ απομάκρυναν τα άτομα από τις μειονότητές τους από την Ουκρανία.
Η ελληνική κοινότητα της Ουκρανίας ζητεί, επίσης, από την Αθήνα να διευκολύνει την χορήγηση εγγράφων σε όσους επιθυμούν να εγκατασταθούν στην Ελλάδα. «Ο νόμος 2790 του 2000 δίνει την δυνατότητα στους Ελληνες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης να υποβάλουν τα χαρτιά, που αποδεικνύουν, ότι ο ένας γονιός τους είναι ελληνικής καταγωγής και να λάβουν ειδική ταυτότητα ή ιθαγένεια» είπε η κυρία Προτσένκο-Πιτσατζή. Στην πράξη, όμως, αυτό κολλάει στην χρονοβόρα και δαπανηρή γραφειοκρατία.

“Για να πάρουν κάποιοι την ελληνική ιθαγένεια θα χρειαστούν τέσσερα-πέντε χρόνια το λιγότερο”

«Για να πάρουν κάποιοι δικοί μας την ελληνική ιθαγένεια, θα χρειαστούν τέσσερα-πέντε χρόνια το λιγότερο» προσέθεσε. Αυτό το σύστημα, βεβαίως, δεν βοηθά καθόλου όσους ομογενείς πασχίζουν να ξεφύγουν από τις σφαίρες.
Η κυρία Προτσένκο-Πιτσατζή, παρουσιάζοντας την όλη διαδικασία, είπε, ότι τα έγγραφα, που πρέπει να υποβληθούν είναι πάρα πολλά. Όπως τόνισε, πρέπει τα χαρτιά αυτά να μεταφραστούν, να ταξιδέψει ο αιτών για τον σκοπό αυτόν στο Κίεβο, να περάσει από μια τριμελή επιτροπή και το πόρισμα της επιτροπής αυτής να σταλεί στην Περιφέρεια στην Ελλάδα. Άν η γνωμοδότηση της τριμελούς επιτροπής δεν είναι ομόφωνα θετική, δηλαδή, αν έστω και ένας εξ αυτών έχει απαντήσει αρνητικά, το αίτημα θα απορριφθεί, ενώ ο αιτών θα έχει ξοδέψει άδικα πολύ χρόνο και περίπου 1.500 ευρώ.

“Ο νυν κυβερνήτης του Ντεμπάλτσεβο είναι Έλληνας (έχει ζήσει στην Ελλάδα) και είναι ο ιδρυτής του τάγματος «Έλληνες», που έχει σαν κορμό του τους Ομογενείς του Ντόνμπας”

«Ζητάμε να παίρνουμε το ειδικό δελτίο ταυτότητας, πηγαίνοντας απλώς στο ελληνικό Προξενείο τα έγγραφα, που αποδεικνύουν, ότι ο ένας γονιός είναι ελληνικής καταγωγής» προσέθεσε.
Ο νυν κυβερνήτης του Ντεμπάλτσεβο είναι Έλληνας (έχει ζήσει στην Ελλάδα) και είναι ο ιδρυτής του τάγματος «Έλληνες», που έχει σαν κορμό του τους Ομογενείς του Ντόνμπας.
Το τάγμα είχε και έχει συμμετοχή σχεδόν σε όλες τις σκληρές μάχες του ουκρανικού εμφυλίου και θεωρείται από τα πιο αξιόμαχα. Ο πληθυσμός του Ντόνμπας είναι κατά το 25% ελληνικός και επέλεξε να πολεμήσει στο πλευρό των Ρώσων πνευματικών αδελφών.
Ο Αλεξάντρ Αφέντικωφ, από παλιά ποντιακή οικογένεια, είναι 42 ετών. Από πέρυσι πολεμάει και παίρνει ενεργά μέρος στο κίνημα για την δημιουργία της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονιέτσκ. Μέχρι τότε ήταν ένας απλός πολίτης, που ασχολούνταν με τις οικοδομικές εργασίες, μέσα από την δική του κατασκευαστική εταιρεία.

“Στο πλευρό της Νέας Ρωσίας πολεμά η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων ομογενών στην Ουκρανία, που μπορούν να φέρουν όπλα”

Στο πλευρό της Νέας Ρωσίας πολεμά η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων ομογενών στην Ουκρανία, που μπορούν να φέρουν όπλα και η προηγούμενη Κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου επέλεξε να στραφεί εναντίον της επιλογής των ομόαιμων,ομόγλωσσων,ομόθρησκων και ομότροπων αδελφών της Διασποράς, παίρνοντας το μέρος του ναζιστικού Κιέβου εναντίον των ρωσόφωνων και της Ρωσίας ειδικότερα.
Οι ζημιές, που προξένησε η προηγούμενη Κυβέρνηση στις ελληνορωσικές σχέσεις, πέραν από διπλωματικές και γεωπολιτικές, ήταν και οικονομικές, καθώς το ρωσικό εμπάργκο έθιξε άμεσα πλείστους εξαγωγικούς τομείς της ελληνικής Οικονομίας. Ευτυχώς, όπως αποδεικνύει η σημερινή Κυβέρνηση, οι ζημιές αυτές μπορούν να αποκαταταθούν.

“Oι Ελληνες ομογενείς τρέφουν φιλορωσικά αισθήματα και έχουν πάρει το μέρος των ρωσόφωνων στην συντριπτική τους πλειοψηφία, ωστόσο ελληνικές πόλεις και χωριά βρίσκονται και από τις δύο μεριές της εμπόλεμης ζώνης”

Πάνω απ’ολα είναι το εθνικό συμφέρον και οι ισχυροί ιστορικοί και πολιτιστικοί δεσμοί, που συνδέουν την Ελλάδα με την ομόδοξη Ρωσία, αυτά που έχουν σημασία, και όχι τα συμφέροντα της Ουάσιγκτον και των απρόσωπων Βρυξελλών ή του Βερολίνου.
Oι Ελληνες ομογενείς τρέφουν φιλορωσικά αισθήματα και έχουν πάρει το μέρος των ρωσόφωνων στην συντριπτική τους πλειοψηφία, ωστόσο ελληνικές πόλεις και χωριά βρίσκονται και από τις δύο μεριές της εμπόλεμης ζώνης, με τον μεγαλύτερο ελληνικό πληθυσμό να βρίσκεται στην Μαριούπολη, το σημαντικότερο λιμάνι και βιομηχανικό κέντρο της Νοτιοανατολικής Ουκρανίας, που προς το παρόν βρίσκεται υπό τον έλεγχο του ναζιστικού Κιέβου.
Στην κωμόπολη Στίλα ο πληθυσμός είναι κατά 90% ελληνικός, όπως και στο γειτονικό χωριό Χούταρ Πετρόφσκοβο, όπου μέχρι πρότινος μαίνονταν αιματηρές μάχες.

“Μέσα στα χωριά η κατάσταση είναι εξίσου φρικτή, με συνοικίες ολόκληρες να έχουν ισοπεδωθεί από τις μάχες και τις επιδρομές των Ουκρανών ναζί”

Τα χωριά σήμερα δεν θυμίζουν σε τίποτα ακμάζουσες ελληνικές κοινωνίες, αφού οι περισσότεροι κάτοικοι έχουν φύγει για να σωθούν από τους βομβαρδισμούς και οι υπόλοιποι, που έμειναν, πήραν αναγκαστικά τα όπλα. Μέσα στα χωριά η κατάσταση είναι εξίσου φρικτή, με συνοικίες ολόκληρες να έχουν ισοπεδωθεί από τις μάχες και τις επιδρομές των Ουκρανών ναζί.
Θυμίζουμε, ότι σε αυτές τις περιοχές έδρασαν τα κατηγορούμενα για εγκλήματα πολέμου ναζιστικά τάγματα της ουκρανικής Εθνοφρουράς Αϊντάρ και Αζόφ.
Είναι γνωστό, ότι η ουκρανιική Εθνοφρουρά αποτελείται κατά 95% από μέλη του Δεξιού Τομέα, της γνωστής ναζιστικής οργάνωσης, θαυμαστές του χασάπη Στέπαν Μπαντέρα και των ουκρανικών SS.
«Την Στίλα, επί έναν μήνα την βομβάρδιζαν καθημερινά τρεις φορές την ημέρα» εξηγεί η Σβετλάνα Βασιλίεβα, Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων στο Σταρομπέσεβο, την μεγαλύτερη πόλη της περιφέρειας.

“Ο πόλεμος θα συνεχιστεί για πολύ ακόμα, τουλάχιστον για άλλα 2-3 χρόνια”

Τα περισσότερα χωράφια είναι εγκαταλελειμμένα ή σπαρμένα με νάρκες και βόμβες και καθημερινά τα συνεργεία αποναρκοθέτησης καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να καθαρίσουν την περιοχή.
Στην περιοχή του Σταρομπέσεβο, που είναι αδελφοποιημένη με τον δήμο Αίγινας, βρίσκονται τουλάχιστον 7.000 Ελληνες. Εκεί σκοτώθηκαν συνολικά 47 άμαχοι και καταστράφηκαν 480 σπίτια. Πριν τον πόλεμο ζούσαν εκεί 51.000 κάτοικοι, ενώ τώρα έχουν απομείνει λιγότερα από τα 2/3 του πληθυσμού.
Όσο για το μέλλον της σύρραξης, οι οιωνοί είναι μάλλον απαισιόδοξοι, όπως επισημαίνει ο Έλληνας γνωστός στρατιωτικός και πολιτικός παράγοντας στο Ντόνετσκ, Αποστόλης ή «Πάλιτς ο Έλληνας», που είπε: «Ο πόλεμος θα συνεχιστεί για πολύ ακόμα. Κατά την άποψη μου για άλλα 2-3 χρόνια. Εδώ κοντά στις περιοχές, που ελέγχουμε και είμαστε στην πρώτη γραμμή της αντιπαράθεσης με τα ουκρανικά στρατεύματα, θα κρατήσει σίγουρα μέχρι το καλοκαίρι, αλλά γενικά θα κρατήσει για 2-3 χρόνια ακόμα.»

“Ο ουκρανικός Τύπος καλεί τις αρχές του Κιέβου σε εθνοκάθαρση εναντίον των ελληνικών πληθυσμών στην επαρχία του Ντόνετσκ αλλά και οπουδήποτε αλλού βρίσκονται Έλληνες στην Ανατολική Ουκρανία”

Σημειώνεται, ότι ανά τακτά χρονικά διαστήματα ο ουκρανικός Τύπος καλεί τις αρχές του Κιέβου σε εθνοκάθαρση εναντίον των ελληνικών πληθυσμών στην επαρχία του Ντόνετσκ αλλά και οπουδήποτε αλλού βρίσκονται Έλληνες στην Ανατολική Ουκρανία σε ένα κήρυγμα μίσους, οι επιπτώσεις του οποίου ακόμη είναι άγνωστες για την ελληνική μειονότητα,.
Πιο συγκεκριμένα η ουκρανική ιστοσελίδα «Politicantrop», που ουσιαστικά απηχεί θέσεις και απόψεις του ουκρανικού καθεστώτος, διακηρύσσει ανοικτά την θέση, ότι «όλος ο μη ουκρανικός πληθυσμός του Ντονμπάς, συμπεριλαμβανομένων και των Ελλήνων, εδώ και αρκετό καιρό, έπρεπε να είχε εκδιωχθεί από την Ουκρανία»!
Το ελληνικό κράτος, και ειδικότερα η νέα ελληνική Κυβέρνηση πρέπει να προστατέψει τους Ομογενείς, οι οποίοι κρατούν ψηλά την παρουσία του ελληνικού στοιχείου στην περιοχή για τουλάχιστον 3.000 χρόνια.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ