Η Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) κα Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, εκπροσώπησε την Κυβέρνηση, σήμερα, Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2017, στην Επιστημονική Ημερίδα με θέμα «Εκκλησία και Σύνταγμα, Το ζήτημα της Αναθεώρησης» που διοργάνωσαν η Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Βλατάδων, το Πατριαρχικό Ίδρυμα Πατερικών Μελετών, η Κοσμητεία της Θεολογικής Σχολής και η Κοσμητεία της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Η Υφυπουργός στην ομιλία της, τόνισε:

Οφείλω ισχυρά να σας καταθέσω τα αισθήματα ευγνωμοσύνης προς εσάς, Άγιοι Πατέρες, γιατί με τη σημερινή ημερίδα, συμμετέχετε ενεργά και δημιουργικά σ’ αυτήν την προσπάθεια, ολόκληρου του Ελληνικού Λαού, και κατοχυρώνετε για ακόμη μια φορά τους ακατάλυτους ιστορικούς δεσμούς της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας με το Έθνος μας και την Ελληνική πολιτεία. Δεσμούς, που για μένα προσωπικά, αλλά και για το μεγαλύτερο σύνολο των Ελλήνων, είναι δεσμοί ουσίας και ταυτότητας με την ίδια την έννοια του Ελληνισμού…
Η σημερινή ημερίδα συνάδει πλήρως στο πνεύμα της Κυβέρνησης, ενισχύοντας την επιθυμία όλων μας σε αυτό το εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα, να αποκλείσουμε τους κινδύνους που εγκυμονούν οι ακραίες τοποθετήσεις. Να θωρακίσουμε και με αυτό τον τρόπο την πολύτιμη σχέση που διέπει την Ελληνική Πολιτεία με την Ορθοδοξία. Οι προβληματισμοί, οι προσεγγίσεις και οι προτάσεις που θα κατατεθούν, θα εμπλουτίσουν και θα σηματοδοτήσουν την πορεία και την εξέλιξη του διαλόγου στο συγκεκριμένο ζήτημα.

* Σε συνημμένο το πλήρες κείμενο της ομιλίας της Υφυπουργού

Ομιλία της Υφυπουργού κας Μαρίας Κόλλια-Τσαρουχά στην Επιστημονική Ημερίδα «Εκκλησία και Σύνταγμα, Το ζήτημα της Αναθεώρησης»

Σαράντα τρία χρόνια μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στον τόπο μας, βρισκόμαστε στην έναρξη ενός καινούργιου κύκλου για την Ελληνική Πολιτεία. Η προηγούμενη περίοδος, σε μια σύντομη αναφορά μου σ’ αυτήν, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μια ίσως μοναδική περίοδος κοινωνικής ειρήνης και δημιουργίας, αλλά ταυτόχρονα και μια περίοδος που ανέδειξε ένα κράτος με μεγάλες παθογένειες, που η βαθιά οικονομική, και η συνακόλουθη κοινωνική κρίση, τις μεγέθυναν απελπιστικά. Η απάντηση που οφείλουμε να δώσουμε σ’ αυτά τα προβλήματα και στις νέες προκλήσεις, δεν μπορεί να έχει μόνο οικονομική διάσταση. Οφείλει αποτελεσματικά να προστατεύει και να διευρύνει τα κοινωνικά δικαιώματα, τους κοινοβουλευτικούς θεσμούς, τη συμμετοχή των πολιτών,  και την αναδιατύπωση της έννοιας του κοινού συμφέροντος και του κοινού καλού. Είναι μια ευκαιρία για ένα νέο ξεκίνημα.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός στην εναρκτήρια ομιλία του για τη διαδικασία του δημόσιου διαλόγου για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, τη χαρακτήρισε ως μια «Νέα Μεταπολίτευση». Αυτή την ευκαιρία επομένως δεν επιτρέπεται να την αφήσουμε να χαθεί. Η ιστορικά μοναδική απόφαση της σημερινής κυβέρνησης να καλέσει από το Σεπτέμβριο του 2016, όλες τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις του τόπου, και πρώτα από όλα τους ίδιους τους πολίτες, σε έναν ευρύ, ανοιχτό και γόνιμο διάλογο για ένα νέο Σύνταγμα, σηματοδοτεί την υψηλή προτεραιότητα που δίνουμε μέσα από τη συμμετοχική διαδικασία ενός ισότιμου διαλόγου, να πετύχουμε τις απαραίτητες συγκλίσεις, τις αναγκαίες συμφωνίες μεταξύ μας, που θα μας οδηγήσουν σε μια κοινωνία ευημερίας, δικαιοσύνης, ελευθερίας και ισότητας. Για μια πολιτεία Δημοκρατίας και Αξιοπρέπειας.

Οφείλω ισχυρά να σας καταθέσω τα αισθήματα ευγνωμοσύνης προς εσάς, Άγιοι Πατέρες, γιατί με τη σημερινή ημερίδα, συμμετέχετε ενεργά και δημιουργικά σ’ αυτήν την προσπάθεια, ολόκληρου του Ελληνικού Λαού, και κατοχυρώνετε για ακόμη μια φορά τους ακατάλυτους ιστορικούς δεσμούς της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας με το Έθνος μας και την Ελληνική πολιτεία. Δεσμούς, που για μένα προσωπικά, αλλά και για το μεγαλύτερο σύνολο των Ελλήνων, είναι δεσμοί ουσίας και ταυτότητας με την ίδια την έννοια του Ελληνισμού.

Κυρίες και κύριοι, ο θεσμικός μου ρόλος σήμερα, ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, περιορίζει την δυνατότητα κατάθεσης των προσωπικών μου απόψεων, οι οποίες όμως επανειλημμένως και δημοσίως έχουν διατυπωθεί. Είναι σημαντικό όμως να τονίσω ότι αυτές συμπίπτουν με τους πέντε βασικούς άξονες που έθεσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός στην έναρξη του δημόσιου διαλόγου.

  1. Ο πρώτος από αυτούς, είναι μια δέσμη αλληλοσυνδεόμενων μεταρρυθμίσεων στην αρχιτεκτονική του πολιτεύματος, που θα πετυχαίνουν ταυτόχρονα και τη στήριξή του, αλλά και την κυβερνητική σταθερότητα.
  2.  Ο δεύτερος είναι η ενίσχυση των θεσμών της άμεσης δημοκρατίας.
  3.  Ο τρίτος είναι η ενίσχυση του κράτους δικαίου.
  4. Ο τέταρτος είναι η κατοχύρωση και η ενίσχυση των κοινωνικών δικαιωμάτων.
  5. Και ολοκληρώνοντας, ο πέμπτος άξονας, είναι οι  προτάσεις που αφορούν τις σχέσεις Κράτους και Εκκλησίας, ο οποίος αποτελεί και το κύριο θέμα της σημερινής ημερίδας. Σ’ αυτόν τον άξονα, ρητά διατυπώνεται, καταρχήν, η αναγνώριση της Ορθοδοξίας ως κρατούσα θρησκεία της χώρας μας.

Οι πέντε άξονες αποτελούν έναν πυρήνα μεταρρυθμίσεων που στοχεύουν στην εμβάθυνση της Δημοκρατίας, στη δημιουργία θεσμών διαβούλευσης και στην επίλυση συγκεκριμένων κοινωνικών αντιθέσεων.

Η σημερινή ημερίδα συνάδει πλήρως στο πνεύμα της Κυβέρνησης, ενισχύοντας την επιθυμία όλων μας, σε αυτό το εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα, όπως είναι η σχέση Κράτους και Εκκλησίας, να αποκλείσουμε τους κινδύνους που εγκυμονούν οι ακραίες τοποθετήσεις. Να θωρακίσουμε, και με αυτό τον τρόπο, την πολύτιμη σχέση που διέπει την Ελληνική Πολιτεία με την Ορθοδοξία.  Οι προβληματισμοί, οι προσεγγίσεις και οι προτάσεις που θα κατατεθούν, θα εμπλουτίσουν και θα σηματοδοτήσουν την πορεία και την εξέλιξη του διαλόγου στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Κυρίες και κύριοι, αυτή η Κυβέρνηση αποτελείται από δύο κόμματα, προερχόμενα από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, που έχουν όμως ως κοινό παρονομαστή, τον Πατριωτισμό, τον Πατριωτισμό της Ευθύνης!

Προσωπικά, πιστεύω, γιατί το βιώνω, ότι με την παρούσα λειτουργία του κυβερνητικού σχήματος, κατοχυρώνουμε μια νέα αντίληψη διαλόγου, σύνθεσης, συγκερασμού απόψεων, που πετυχαίνει τη διαφύλαξη της εθνικής ενότητας, της ενότητας των Ελλήνων. Αυτό το πνεύμα διέπει και την προσέγγιση της Ελληνικής Κυβέρνησης,  στο ζήτημα των σχέσεων Κράτους και Εκκλησίας.

Σας ευχαριστώ ιδιαίτερα για την ευκαιρία αυτού του πολύ ουσιαστικού και γόνιμου διαλόγου, που με δική σας πρωτοβουλία, γίνεται σήμερα. Τα αποτελέσματά του θα αποτελέσουν για μένα πολύτιμη παρακαταθήκη που θα εμπλουτίσει τον προβληματισμό μου και τις θέσεις μου.

Γραφείο Τύπου ΥΜΑΘ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ