Το καλοκαίρι τοποθετεί η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ την πολυαναμενόμενη αύξηση του βασικού επιτοκίου. Κύριος στόχος να τιθασευθεί ο πληθωρισμός.Σε ομιλία της στη Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας η Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε ότι η αύξηση του βασικού επιτοκίου θα έρθει μόλις τερματιστεί το πρόγραμμα μαζικής αγοράς ομολόγων (QE): «Η πρώτη αύξηση επιτοκίων θα πραγματοποιηθεί κάποια στιγμή μετά το τέλος του προγράμματος αγοράς ομολόγων. Δεν έχουμε ορίσει ακόμα την ακριβή χρονική στιγμή. Σκόπιμα. Θέλω όμως να είμαι σαφής. Θα μεσολαβήσει περίοδος μόνο μερικών εβδομάδων».

Για τον Κάρστεν Μπζέσκι, επικεφαλής οικονομολόγο της τράπεζας ING, δεν υπάρχουν περιθώρια παρερμηνείας.Μιλώντας στην DW υπογράμμισε ότι η αύξηση του βασικού επιτοκίου θα ανακοινωθεί μετά την συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ τον Ιούλιο.

Επιβάλλεται η άμεση λήψη μέτρων

Με την εκτίμηση αυτή συμφωνεί και ο πρόεδρος της γερμανικής ομοσπονδιακής τράπεζας Γιόαχιμ Νάγκελ, ο οποίος δήλωσε χθες ότι ο υψηλός πληθωρισμός εξασθενεί την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών και, σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα γύρω από τον πόλεμο στην Ουκρανία, οδηγεί σε απώλεια εμπιστοσύνης. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Μπούντεσμπανκ απαιτείται άμεση λήψη μέτρων διότι διαφορετικά ενδέχεται αυξανόμενες τιμές και μισθοί να ενισχύσουν ακόμα περισσότερο τις ανοδικές τάσεις του πληθωρισμού.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία, αλλά και τα λοκντάουν στην Κίνα έχουν εντείνει τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες, ενώ ταυτόχρονα οι τιμές για την ενέργεια καταρρίπτουν ολοένα και νέα ρεκόρ. Ως αποτέλεσμα ο πληθωρισμός στη ευρωζώνη έφθασε πρόσφατα το 7,5% με την οικονομία να παραμένει στάσιμη. Σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο της τράπεζας ING Κάρστεν Μπζέσκι «έχουμε αυτήν τη στιγμή μια στάσιμη οικονομία και έναν υψηλό πληθωρισμό. Με άλλα λόγια στασιμοπληθωρισμό. Και αυτή είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για την ΕΚΤ»

Μίσα Έρχαρντ + EBU

Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ