Κόπος και σπουδή

1953–2023 / 70 χρόνια Γ΄ περιόδου λειτουργίας

Με αφορμή τα 70 χρόνια από την επαναλειτουργία της Αθωνιάδος Εκκλησιαστικής Ακαδημίας (1953 – 2023) η Αγιορειτική Εστία σε συνεργασία με τον Σύλλογο Διδαξάντωνκαι Φοιτησάντων εις την ΑθωνιάδαΕκκλησιαστικήνΑκαδημίαν«Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός», παρουσιάζουν στους εκθεσιακούς χώρους της Αγιορειτικής Εστίας, την έκθεση Κόπος και σπουδή, με έργα αγιογράφωναποφοίτων και μαθητών του σχολείου.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2023 και ώρα 18:00.

Από το 1749, η Αθωνιάς Εκκλησιαστική Ακαδημία αποτελεί τη μεγάλη συμβολή του Αγίου Όρους στην παιδεία του Γένους. Στο μοναδικό ιστορικό περιβάλλον της, στο οποίοπροσφέρει ειδικήεκκλησιαστική εκπαίδευση έως σήμερα, αναδείχτηκαν σημαντικές μορφές του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας. Ευγένιος Βούλγαρης, ΙώσηποςΜοισιόδαξ, Ρήγας Φεραίος. Και ακόμη, οι άγιοι Κοσμάς ο Αιτωλός, Αθανάσιος ο Κουλακιώτης, Νικόδημος ο Αγιορείτης, Μακάριος ο Νοταράς, Αθανάσιος ο Πάριος, Αγάπιος ο εκ Γαλατίστης, Αρκάδιος ο Ιβηρίτης, Κύριλλος ο Νέος ο εν Πάρω.

Τα έργα πλαισιώνουν φωτογραφικό και έντυπο υλικό καθώς καικείμενα τεκμηρίωσης τα οποίααναδεικνύουν τον ιστορικό και εκπαιδευτικό ρόλο του σχολείου στην ανάπτυξη των εν Αγίω Όρει ασκουμένων τεχνών.

Συμμετέχουν με έργα τους παλιοί δάσκαλοι αγιογραφίας της σχολής, μαθητές και οι ακόλουθοι απόφοιτοι αγιογράφοι της σχολής: Αλιφέρης Δημήτρης, Γαλανόπουλος Χρήστος, Διγγελόπουλος Ιωσήφ, Κουκορέλης Βασίλης, Μπιλιούμπασης Πέτρος, π. Κυριακός Μπουζίνης, Παπαδόπουλος Νεκτάριος, Σαρηγιαννίδης Ιωάννης, Σιδηρόπουλος Γεώργιος, Στυλιανού Κωνσταντίνος, Στυλιανού Στέλιος, Τερζιάν Αθανάσιος, Τσορμπατζίδης Λάζαρος, Χαλκιάς Χρήστος.

Την Παρασκευή 24/11, θα προηγηθεί των εγκαινίων, Θεία Λειτουργία στον ναό της Θεολογικής Σχολής (4ος όροφος, 07:30-10:30 π.μ.), και ημερίδα αφιερωμένη στην Αθωνιάδα Εκκλησιαστική Ακαδημία, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Γ’ Αμφιθέατρο τηςΘεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. (2ος όροφος: 11:00 – 14:30 μ.μ.).

Επιμέλεια έκθεσης: Ιωάννης Σαρηγιαννίδης, ΕΔΙΠ Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ., αγιογράφος / Γεώργιος Σιδηρόπουλος, θεολόγος – αγιογράφος.

Διάρκεια έκθεσης: 24Νοεμβρίου 2023 – 18Ιανουαρίου 2024

Εκθεσιακός χώρος: Αγιορειτική Εστία, Εγνατία 109, Θεσσαλονίκη

Ωράριο λειτουργίας:

Δευτέρα και Τετάρτη: 09:00 – 16:00

Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή: 09:00 – 20:00

Σάββατο: 09:00 – 15:00

Αγιορειτική Εστία

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ