ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ (ellinikignomi)

-Σοβαρότατες συνέπειες έχει για μία χώρα το υψηλό ποσοστό γήρανσης του πληθυσμού, γι’ αυτό και το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ προτείνει δράσεις για την όσο το δυνατόν πιο σύντομη αντιμετώπιση του κρίσιμου αυτού ζητήματος.

Σύμφωνα με νέα Έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, η χώρα μας βρίσκεται στην πρώτη δεκάδα της λίστας με τις χώρες, που διαθέτουν τον πιο γηρασμένο πληθυσμό!
Πιο συγκεκριμένα, η Ελλάδα βρίσκεται στην 7η θέση, ενώ οι προβλέψεις για τις επόμενες δεκαετίες είναι ακόμη πιο δυσοίωνες.
Η Έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ αναφέρεται στον αριθμό των ανθρώπων, που είναι πάνω από 60 ετών, σε σχέση με τον πληθυσμό της κάθε χώρας.
Με βάση την κατάταξη αυτή, στην πρώτη θέση βρίσκεται η Ιαπωνία και ακολουθούν στην δεύτερη και τρίτη θέση, η Ιταλία και η Γερμανία, αντιστοίχως.Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν η Φινλανδία και η Σουηδία, ενώ η Βουλγαρία βρίσκεται μόλις μία θέση πάνω από την Ελλάδα, καταλαμβάνοντας την 6η θέση.
Την λίστα με τις 10 πιο «γηρασμένες» χώρες συμπληρώνουν
η Πορτογαλία, που βρίσκεται στην 8η θέση, η Κροατία στην 9η θέση και τα Channel Islands, στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ποιές είναι οι σοβαρότατες συνέπειες, που έχει για μία χώρα το ποσοστό γήρανσης του πληθυσμού

Η Έκθεση επισημαίνει τις σοβαρότατες συνέπειες, που έχει για μία χώρα το ποσοστό γήρανσης του πληθυσμού. Οι σημαντικότερες συνέπειες, από αυτές, είναι, 1) ότι δεν ανανεώνεται το έμψυχο δυναμικό, το οποίο παράγει πλούτο, 2) ότι η παρουσία μεγάλου αριθμού συνταξιούχων, σε σχέση με τον πληθυσμό της χώρας, επιβαρύνει το σύστημα υγείας με υπερβολικό κόστος, καθώς οι μεγάλοι σε ηλικία άνθρωποι αντιμετωπίζουν διάφορα θέματα και 3), ότι οδηγεί το συνταξιοδοτικό σύστημα σε σταδιακή κατάρρευση, καθώς τα έσοδα δεν καλύπτουν τις ανάγκες.
Σύμφωνα με το ρυθμό των γεννήσεων, το 2050, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στις υπόλοιπες χώρες, που βρίσκονται αντιμέτωπες με το συγκεκριμένο πρόβλημα, ο αριθμός των ανθρώπων, που θα είναι άνω των 65 ετών, θα είναι τρεις φορές μεγαλύτερος σε σχέση με σήμερα!

Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ καλεί τις Κυβερνήσεις να αναθεωρήσουν τις πολιτικές τους και να δώσουν κίνητρα στα νέα ζευγάρια να αποκτήσουν περισσότερα παιδιά για να ανανεωθεί ο πληθυσμός των χωρών!

Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ προτείνει δράσεις για την όσο το δυνατόν πιο σύντομη αντιμετώπιση του κρίσιμου αυτού ζητήματος, ζητώντας από τις Κυβερνήσεις να αναθεωρήσουν τις πολιτικές τους και να δώσουν κίνητρα στα νέα ζευγάρια να αποκτήσουν περισσότερα παιδιά για να ανανεωθεί τις επόμενες δεκαετίες ο πληθυσμός των χωρών.
Σημειώνεται, ότι η Κίνα αντιμετώπιζε ανάλογο πρόβλημα, λόγω και της απαγόρευσης απόκτησης δεύτερου παιδιού ανά ζευγάρι. Με απόφαση της κινεζικής Κυβέρνησης, πριν από λίγους μήνες, επετράπη η γέννηση δεύτερου παιδιού, με αποτέλεσμα να καταγραφεί εκρηκτική άνοδος των γεννήσεων. Υπολογίζεται, πως την επόμενη δεκαετία, ο πληθυσμός της χώρας θα ανανεωθεί κατά 45 εκατομμύρια νέους ανθρώπους.

AGORA-ATHINA

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ