Με πρωταγωνιστές τους μαθητές του Newport και της Σκιάθου, πραγματοποιήθηκε  με μεγάλη επιτυχία  στις δύο αδελφοποιημένες πόλεις ταυτόχρονα μέσω σύνδεσης Skype, η έκθεση “Ζωγραφίζοντας τον κόσμο του Αλ. Παπαδιαμάντη” το Σάββατο 18 Μαρτίου 2017,  στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Σκιάθου «Μπούρτζι» και στο St. Spyridon Greek Orthodox Church Community Center του Newport, της Πολιτείας Rhode Island των Η.Π.Α.

Η εκδήλωση είναι αποτέλεσμα πολύμηνης συνεργασίας του Newport-Skiathos Club και του Πολιτιστικού Συλλόγου ‘Η Σκιάθος’,  που στόχο έχει τη σύσφιξη των δεσμών μεταξύ των δύο πόλεων, τα χιλιάδες μίλια δεν στάθηκαν εμπόδιο στο να αναπτυχθεί ένα εξαιρετικό κλίμα συνεργασίας μέσα από το οποίο αναθερμάνθηκαν οι σχέσεις των δύο πόλεων.

Την εκδήλωση και στις δύο πόλεις άνοιξαν με μια ευχή, στο Newport o Father John Afendoulis και στη Σκιάθο ο Αρχιμανδρίτης Παντελεήμων Χούλης.

Στη συνέχεια το λόγο είχαν οι ομιλητές στη Σκιάθο, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου ‘Η Σκίαθος’, κ. Θοδωρής Τζούμας στο χαιρετισμό του ανέφερε,   “Σας καλοσωρίζουμε στην τέταρτη εκδήλωση που συνδιοργανώνουμε από το 2013 μέχρι σήμερα, μέσα από τις οποίες έχει αναπτυχθεί μια αμφίδρομη εκτίμηση και ενδιαφέρον μεταξύ των δύο πόλεων,  και μας δώθηκε η ευκαιρία να γνωρίσουμε την ιστορία τους και υπέροχους ανθρώπους. Πρωταγωνιστές στη σημερινή εκδήλωση είναι οι μαθητές των δύο πόλεων, που με την καθοδήγηση των καθηγητών και δασκάλων τους, συμμετείχαν με ενθουσιασμό, αποδίδοντας με ευαισθήσια και φαντασία διηγήματα, τοποθεσίες, ήρωες, από το έργο του Παπαδιαμάντη. Οι ζωγραφιές τους μας θυμίζουν τα λόγια του Κωστή Παλαμά για τον Παπαδιαμάντη, «ένα περιβόλι είναι ο κόσμος πού μας παρουσιάζει στις ιστορίες του… Παντού ζωγραφιές των πραγμάτων, όχι άρθρα… Εικόνες, όχι φράσεις. Ο Παπαδιαμάντης είναι  ο μεγάλος ζωγράφος των ταπεινών»”.

Στο χαιρετισμό του ο Αντιδήμαρχος Σκιάθου Κωνσταντίνος Γιαννίτσης, συνεχάρει τους δύο συλλόγους για την πρωτοβουλία της διοργάνωσης και τους ενθάρρυνε να συνεχίσουν τη χρήσιμη αυτή συνεργασία για τις δύο πόλεις.

Η Πρόεδρος του ‘Newport-Skiathos Club΄,  Chrissy Logothets  στο χαιρετισμό της έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη Σκιαθίτικη καταγωγή της λέγοντας “Νιώθω μεγάλη υπερηφάνεια όταν οι άνθρωποι που δεν με ξέρουν με ρωτούν από πού στην Ελλάδα, είναι η οικογένειά μου και απαντώ, από τη Σκιάθο. Μέσα από τη δουλειά που έχω κάνει ως Πρόεδρος του Newport-Skiathos Club,  αυτά τα τελευταία τέσσερα χρόνια, έχω μάθει πολλά για την καταγωγή μου. Κατάγομαι από ισχυρούς, ανεξάρτητους και πολυμήχανους Έλληνες και Ελληνίδες. Δεν ήταν τέλειοι, όπως δεν είμαι κι εγώ, αλλά ήταν η ενσάρκωση του ελληνικού νησιώτικου τρόπο ζωής … πίστη στο Θεό, αγάπη στην οικογένεια, καθώς και ένα πάθος για τη ζωή. Είμαι ευγνώμων στο Θεό που με ευλόγησε με ισχυρούς δεσμούς με το νησί της Σκιάθου. Μπορεί να μην επισκέπτομαι τη Σκιάθο συχνά, αλλά έχω μια βαθιά αγάπη για τη Σκιάθο και για τους Σκιαθίτες. H σημερινή εκδήλωση είναι αφιερωμένη στον Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, τον σπουδαίο Σκιαθίτη διηγηματογράφο. Η εκδήλωση έχει θέμα την έκθεση ζωγραφικής των ταλαντούχων μαθητών του Newport (Νιούπορτ) και της Σκιάθου, εμπνευσμένη από τα διηγήματα του Παπαδιαμάντη που τα περισσότερα εξελίσσονται στη Σκιάθο.”

Ο Δήμαρχος του Newport  Harry Winthrop, στο χαιρετισμό του δήλωσε “Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά στο Newport-Skiathos Club, στον «Οργανισμό της νήσου Σκιάθου» και στον  Πολιτιστικό Σύλλογο ‘Η Σκιάθος’ για τη διοργάνωση αυτής της υπέροχης εκδήλωσης. Είναι χαρά μου να βρίσκομαι εδώ σήμερα για να γιορτάσουμε τη συνεργασία των αδελφών πόλεων μεταξύ Newport και Σκιάθου, καθώς και για να θαυμάσουμε τα  έργα των  ταλαντούχων μαθητών. Μια συνεργασία αδελφών πόλεων ευδοκιμεί σε ένα περιβάλλον φιλίας και καλής θέλησης. Οι Σκιαθίτες που έφτασαν για πρώτη φορά στο Newport εγκαινίασαν αυτή τη φιλία … πρώτα ο ένας με τον άλλο, με άλλους Έλληνες, με τους Ιρλανδούς και ούτω καθεξής. Φανταστείτε για μια στιγμή, εάν οι πρώτοι Έλληνες που έφτασαν στο Newport  γνώριζαν ότι η θυσία και το θάρρος τους θα οδηγούσε σε μια φιλία μεταξύ της χώρας που κάποτε αποκαλούσαν το σπίτι τους και της χώρας που έκαναν το σπίτι τους. Καθώς ο «Οργανισμό της νήσου Σκιάθου» γιορτάζει την 50η επέτειό του, θα ήθελα να θυμηθείτε όλους τους Σκιαθίτες που δεν είναι σήμερα εδώ … διότι η κληρονομιά τους, έχει γίνει ένα σημαντικό μέρος της ιστορίας του Newport.”

Με αφορμή την επέτειο της συμπλήρωσης των πενήντα χρόνων από την ίδρυση του πρώτου Συλλόγου Σκιαθιτών στο Newport, “Island of Skiathos Organization”, η κυρία Μυρσίνη Λογοθέτη, απηύθυνε ένα χαιρετισμό, ως πρώην πρόεδρος του, η οποία συγκίνησε ιδιαίτερα, αναφερόμενη στην ιδιαίτερη πατρίδα της, τη Σκιάθο, που άφησε πριν 58 χρόνια, για να εγκατασταθεί στο Newport.

Στη συνέχεια έγινε η βράβευση των μαθητών, η οποία έγινε με ιδιαίτερη δυσκολία, μιας και όλα τα έργα ήταν άξια βραβείου, ξεχώρισαν ωστόσο με ελάχιστη διαφορά οι, Κυριάκος Λαμάι (1ο Δημοτικό Σχολείο Σκιάθου), Ιωάννα Αντωνίτσα (2ο Δημοτικό Σχολείο Σκιάθου), Μαιρησούλα Μιτζέλου, Αναστασία Μπομπάι (Γυμνάσιο Σκιάθου), Ελευθερία Χατζηανδρέου (Γενικό Λύκειο Σκιάθου) και οι μαθητές του Δημοτικού του Newport, George Charlie, Gianni Spentzos, George Kennedy, Leda Mavrogianni, Mary Williams, Myrsine McKeon και Stephanie Williams.

Η εκδήλωση έκλεισε με  διάλογο των μαθητών των δύο πόλεων, οι μαθητές που πήραν  μέρος από τη Σκιάθο ήταν οι, Νίνα Τζαβαλιά, Νικόλας Σταμέλος, Robert Σταγγόπουλος και  Θανάσης Αναγνώστου.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ή Σκιάθος’, ευχαριστεί θερμά τα μέλη του Newport Skiathos Club και ιδιαίτερα την Πρόεδρο, Χριστίνα Λογοθέτη για την άψογη συνεργασία, την Kathryn Williams για τη διαμόρφωση του προγράμματος, την Μυρσίνη Λογοθέτη για τη συμμετοχή της στην εκδήλωση. Ακόμη ο Σύλλογος ευχαριστεί ιδιαίτερα τους εκπαιδευτικούς για την τιμητική συνεργασία, χωρίς την οποία δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί η εκδήλωση, την Διευθύντρια του 1ου Δημοτικού Σχολείου  Δήμητρα Συκιώτου και τους εκπαιδευτικούς Μιρέλα Τσιτόγλου, Μαριλένα Σαμαρά, Σπυρίδων Καραπαναγιώτη, τον Διευθυντή του 2ου Δημοτικού Σχολείου,  Παρασκευά Τελίδη, και τις εκπαιδευτικούς Μαρούλα Άννη, Κατερίνα Ελευθερίου,  και τον καθηγητή των εικαστικών Γιάννη Μιτζέλο, για την καθοδήγηση των μαθητών. Την Διευθύντρια του Γυμνασίου Σκιάθου Ματίνα Ζαφειρίου, την καθηγήτρια Ειρήνη Πιταράκη, και τον καθηγητή αγιογραφίας Κωνσταντίνου Κουτούμπα, για την καθοδήγηση του και την παραχώρηση έργωβ του για να εμπευστούν οι μαθητές. Τον Διευθυντή του Γενικού Λυκείου Σκιάθου Λεωνίδα Τζαβαλιά, και την καθηγήτρια Νατάσα Μπουκουβάλα για την πολύτιμη συμβολή της.

Τέλος ο Σύλλογος ευχαριστεί τον Δήμο Σκιάθου για την παραχώρηση της αίθουσας εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Κέντρου Μπούρτζι, την Μαρία Κανταράκια-Ντάρας, για την πολύτιμη και καθοριστική συμβολή της, την Celine Monnier και τον Νικόλα Ι. Τζούμα καθηγητή εφαρμοσμένων τεχνών για την επιμέλεια της έκθεσης, τον Αντώνη Κισσουρά για την τεχνική υποστήριξη και τον Νίκο Κ. Τζούμα για τη βιντεοσκόπηση.

 

Ιστορική αναδρομή των σχέσεων Σκιάθου και Newport

 

Η συστηματική μετανάστευση Ελλήνων προς τις ΗΠΑ άρχισε κατά το β΄ μισό του 19ου αι. Την εποχή εκείνη, οι Έλληνες εισέρχονταν στις ΗΠΑ ως «Λεβαντίνοι» , επειδή προέρχονταν από τη Μικρά Ασία και από ελληνικά νησιά που ανήκαν στην Οθωμανική αυτοκρατορία. Μέχρι το 1880, οι Έλληνες μετανάστες στις ΗΠΑ δεν ξεπερνούσαν τις 2.000. Η πρώτη αξιοσημείωτη Ελληνική κοινότητα δημιουργήθηκε στη Νέα Ορλεάνη της Λουιζιάνα, τη δεκαετία του 1850, τότε άρχισαν να μεταναστεύουν και οι πρώτοι Σκιαθίτες στην Αμερική. Οι περισσότεροι ταξίδευαν ως ναύτες στα ιστιοφόρα και ‘ξεμπάρκεναν’ στην Αγγλία ή σε άλλα Μεσογειακά λιμάνια για να συνεχίσουν το ταξίδι του για τον Νέο Κόσμο, την Αμερική, “Και ο Χριστοδουλής; Έγινεν ναυτικός περίφημος, αλλ’ από ετών δεν ήκουσές τι περί αυτού. Ίσως να επήγεν εις την Αμερικήν καθώς τόσοι άλλοι. ”  γράφει ο Αλ. Παπαδιαμάντης στο διήγημα ‘Ολογυρα στη λιμνη’ .

Διάλεγαν να εγκασταθούν σε περιοχές κοντά στη θάλασσα, αφού τους ήταν δύσκολο να αποχωριστούν τη θάλασσα. Τους πρώτους μετανάστες ακολούθησαν και άλλοι, όπως γράφει Αλ. Παπαδιαμάντης στο διήγημα ‘Έρημο μνήμα’ “είχαν μισέψει για την Αμερική όπως όλοι και τους είχε κολλήσει από τους άλλους η μανία της μεταναστεύσεως, αν και θα ήσαν χρήσιμοι εις τον τόπο”.

Οι δύσκολες συνθήκες προσαρμογής και επιβίωσης ήταν η αιτία να λησμονήσουν πολλές φορές το νησί τους “Επήραν το φύσημα τους δια την Αμερικήν και ουδέ γράμμα έστειλαν πλέον” και άλλες φορές επέστρεφαν μετά από χρόνια όπως ο πρωταγωνιστής στο διήγημα ‘Ο Αμερικάνος’ του Αλ. Παπαδιαμάντη “Ὁ ξενιτευμένος γαμβρός, ὁ ἀπὸ εἰκοσαετίας ἀπῶν, ὁ ἀπὸ δεκαετίας μὴ ἐπιστείλας, ὁ ἀπὸ δεκαετίας μὴ ἀφήσας ποὺ ἴχνη, ὁ μὴ συναντήσας ποὺ πατριώτην, ὁ μὴ ὁμιλήσας ἀπὸ δεκαπενταετίας ἑλληνιστί”.

Οι περισσότεροι δεν ξεχνούσαν τους δικούς τους ανθρώπους στο νησί “Κατ’ εκείνας τας ημέρας έφθασεν επιστολή εξ Αμερικής. Ο Θανάσης έγραφεν ότι είναι καλά, και ότι ολίγον ακόμα θ’ αργήση να έλθη, δια να φέρη πολλές λίρες” Αλ Παπαδιαμάντης ‘Η τύχη απ’την Αμέρικα’. Την εποχή εκείνη στην Καλιφόρνια υπήρχε αποικία με το όνομα Σκιάθος, όπως γράφτηκε στην εφημερίδα ‘Εφημερίς’ το 1888, “Ουδείς ηδύνατο να φαντασθή ότι η Σκίαθος, η μικρά εκείνη νήσος των Βορείων Σποράδων η μόλις αριθμούσα τρισχιλίους κατοίκους ήτο δυνατό να έχη ολόκληρον αποικίαν εις τα απωτάτας ακτάς του νεόυ κόσμου, προς τιμήν της το ίδιον αυτής φέρουσα όνομα, Σκίαθος”.

Από τα τέλη του 19ου αιώνα οι Σκιαθίτες που μετανάστευαν στην Αμερική πήγαιναν κυρίως στις ανατολικές Πολιτείες, προς τον Ατλαντικό. Οι Πολιτείες Rhode Island και Massachusetts συγκέντρωναν τους περισσότερους Σκιαθίτες, η πόλη Newport της Πολιτείας Rhode Island, έγινε το νέο κέντρο των Σκιαθιτών. Οι περισσότεροι που εγκαστάθηκαν στο Newport ασχολήθηκαν με το ψάρεμα του αστακού, είναι καταγεγραμμένο πως το 1905 το ψάρεμα του αστακού γινόταν αποκλειστικά από τους Σκιαθίτες.

Το 1920 ο πλυθησμός του Newport ήταν 30.000 περίπου με την Ελληνική κοινότητα να αριθμεί 205 μέλη. Το 1924 ιδρύεται η Ελληνική εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα από τους Σκιαθίτες Σταμάτη Ν. Λογοθέτη και τον Αναστάσιο Π. Παπαδούλια. Το 1967 ιδρύεται ο Σύλλογος Σκιαθιτών του Newport “The Island of Skiathos Organization”  με πρώτο πρόεδρο τον Δημήτρη Σαλονικιό.

Οι στενοί δεσμοί μεταξύ των Σκιαθιτών του Newport και της πατρίδας τους είχαν σαν αποτέλεσμα την αδελφοποίησή των δύο πόλεων, μετά από πρόταση του Δήμου Σκιάθου το 1996,επί Δημαρχίας του νυν Δημάρχου, προς τον Δήμου του Newport, ο οποίος αποδέχθηκε την πρόταση.

 

Το Newport ιδρύθηκε  το 1639, και μέχρι το 1700 το λιμάνι του Newport αναπτύχθηκε ραγδαία αφού ήταν μεγαλύτερο από αυτό της Βοστώνης. Το 1769, το Newport συναγωνιζόταν ακόμη και τη Νέα Υόρκη σε εξωτερικό και εσωτερικό εμπόριο. Η χρηματιστηριακή κατάπτωση  κατά τα μέσα έως τα τέλος του 1800 μέχρι το 1929 είναι γνωστή στο Newport ως «χρυσή εποχή». Καλλιτέχνες, συγγραφείς και πολλές από τις πλουσιότερες οικογένειες της χώρας συνέρρεαν στο Newport κάθε χρόνο για τις καλοκαιρινές διακοπές. Οι πρόεδροι Kennedy και Eisenhower έκαναν το Newport τον «Καλοκαιρινό Λευκό Οίκο»  κατά την διάρκεια της θητείας τους.Το 1883 ιδρύθηκε η Ναυτική Σχολή Πολέμου, η οποία  είναι η αρχαιότερη σχολή της Αμερικής.”

Θοδωρής Τζούμας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ