Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

“Τα Κατεχόμενα στην Κύπρο εξελίσσονται σε άντρο φανατικών Ισλαμιστών”, προειδοποιεί η Κύπρια ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα) Ελένη Θεοχάρους. Αυτό δήλωσε ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κατά την διάρκεια συζήτησης επί της Κοινής Πρότασης Ψηφίσματος της ευρωβουλευτού Marietje Schaake με τίτλο: «Σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και του Αραβικού Συνδέσμου – Συνεργασία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας».
«Ζούμε, από την μια πλευρά την απειλή του Ισλαμικού Κράτους και από την άλλη, ταυτοχρόνως, την τρομοκρατία της Τουρκίας, ενώ τα Κατεχόμενα μπορούν να εξελιχθούν σε άντρο φανατικών Ισλαμιστών», επεσήμανε η κ. Θεοχάρους, που υπογράμμισε, ότι το Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ ΕΕ και Αραβικών κρατών είναι σημαντικό και επίκαιρο και ο συντονισμός των κρατών μελών της ΕΕ στην καταπολέμηση του εφιάλτη της τρομοκρατίας είναι κρίσιμος παράγοντας.KIPROS
«Οι Αραβικές Χώρες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή εναντίον της τρομοκρατίας και είναι τα πρώτα της θύματα», τόνισε η ίδια. Συνεπώς, όπως τόνισε, «απαιτείται στενή συνεργασία και στήριξη εκείνων των δυνάμεων του Αραβικού κόσμου, που χαρακτηρίζονται από μετριοπάθεια και πολεμούν κάθε μορφή εξτρεμισμού».

«Η Κύπρος συνεργάζεται στενά με τις Αραβικές Χώρες στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας και μπορεί να αποτελέσει προκεχωρημένο φυλάκιο της ΕΕ στην Μέση Ανατολή»

«Προέρχομαι», τόνισε, «από μια μικρή χώρα, η οποία βρίσκεται στο στόχαστρο του ΙSIS. Εδώ και καιρό, ως κράτος, παρέχουμε στρατιωτικές διευκολύνσεις σε εκείνους, που πολεμούν την τρομοκρατία, διότι, ως κατεχόμενη χώρα της ΕΕ, κατανοούμε, όσο κανείς άλλος, τι σημαίνει τρομοκρατία. Και δη κρατική τρομοκρατία από γειτονικό κράτος, όπως η Τουρκία, που, αντί να καταπολεμά το ISIS, απειλεί με τον στρατό της την Κύπρο, ενώ τα Κατεχόμενα εξελίσσονται σε άντρο φανατικών Ισλαμιστών».
Επιπλέον, η κ. Θεοχάρους, τόνισε, ότι «η Κύπρος συνεργάζεται στενά με τις Αραβικές Χώρες στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας και μπορεί να αποτελέσει προκεχωρημένο φυλάκιο της ΕΕ στην Μέση Ανατολή». Εκτιμά δε, ότι ένας από τους κεντρικούς πυλώνες της καταπολέμησης της τρομοκρατίας «πρέπει να είναι ο εκδημοκρατισμός των αραβικών κρατών».
Η δήλωση της κ. Θεοχάρους επιβεβαιώνεται και από ξένους αξιωματούχους, ειδικούς στα ζητήματα αυτά, όπως του επικεφαλής της Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ, που επεσήμανε πρόσφατα, ότι «δεν αποτελεί προτεραιότητα για την Τουρκία η μάχη εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους και αυτό διευκολύνει την προώθηση μέσω του εδάφους της των ξένων μαχητών με κατεύθυνση προς την Συρία».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ