(c)ellinikignomi

Ματτίας Βάϊκ και Μαρκ Φρήντριχ, Γερμανοί οικονομικοί αναλυτές και συγγραφείς: “Η Ελλάδα είναι μια χρεωκοπημένη χώρα, που από καιρό τώρα αντιμετωπίζεται με μια πολιτική, που ουσιαστικά μεταθέτει την χρεωκοπία της για αργότερα”!
-“Και το 2017 η χώρα θα παραμείνει κρεμασμένη στον ορό της Ε.Ε., η οικονομική της κατάσταση θα χειροτερέψει, οι ιδιωτικοποιήσεις θα συνεχιστούν και περισσότεροι νέοι άνθρωποι, ελλείψει προοπτικής, θα εγκαταλείψουν την πατρίδα τους”!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου

«Η Ελλάδα είναι μια χρεωκοπημένη χώρα, που από καιρό τώρα αντιμετωπίζεται με μια πολιτική, που ουσιαστικά μεταθέτει την χρεωκοπία της για αργότερα»!
Έτσι περιγράφουν την χώρα μας δύο γνωστοί Γερμανοί οικονομολόγοι, αναλυτές, επενδυτές και επιτυχημένοι συγγραφείς οικονομικών βιβλίων, οι Matthias Weik και Marc Friedrich (Ματτίας Βάϊκ και Μαρκ Φρήντριχ). Και οι δύο παρουσιάζουν την κατάσταση της Ελλάδας μέσα στο 2017 με μελανά χρώματα και υποστηρίζουν, ότι η χώρα μας θα παραμείνει κρεμασμένη στον ορό της Ε.Ε., η οικονομική της κατάσταση θα χειροτερέψει, οι ιδιωτικοποιήσεις θα συνεχιστούν και νέοι άνθρωποι, ελλείψει προοπτικής, θα εγκαταλείψουν την πατρίδα τους.

“Έχει έρθει η ώρα να σταματήσουμε να πετάμε χρήματα, που βγήκαν με κόπο, σε κάποιον, που δεν μπορεί να τα διαχειριστεί”!

«Δεν πρόκειται να ξαναδούμε τα χρήματα των φορολογουμένων, που δόθηκαν για τα πακέτα διάσωσης! Αυτό θα πρέπει να μας είναι σαφές», υποστηρίζουν οι ίδιοι και, αναφερόμενοι στην τελευταία δόση των 2,8 δισεκατομμυρίων ευρώ, που εγκρίθηκε τέλος Οκτωβρίου, σημειώνουν, ότι μοναδική προϋπόθεση ήταν η συμμετοχή του ΔΝΤ, την οποία, όμως, απέκρουσε το Ταμείο, με την αιτιολογία, ότι η Ελλάδα δεν θα είναι ποτέ σε θέση να επιστρέψει τα χρέη της.
«Κανένας πολιτικός δεν ήταν ποτέ σε θέση να μας πει, πώς θα μπορέσει η χρεωκοπημένη Ελλάδα να πληρώσει αυτά τα χρήματα, όταν ακόμη και η ίδια η Γερμανία, πρωταθλήτρια στις εξαγωγές, με ρεκόρ στα έσοδα από φόρους, δεν είναι σε θέση να πληρώσει τα δικά της. Έχει έρθει η ώρα να σταματήσουμε να πετάμε χρήματα, που βγήκαν με κόπο, σε κάποιον, που δεν μπορεί να τα διαχειριστεί».

“Η απόλυτα αναγκαία ελάφρυνση του χρέους ή ακόμη και το “κούρεμα”, θα έρθει το αργότερα μετά τις βουλευτικές εκλογές στην Γερμανία”!

Το μέλλον για την Ελλάδα, όπως το προοιωνίζονται ο Matthias Weik και ο Marc Friedrich, δεν προκαλεί καμία αισιοδοξία. «Έξοδο της Ελλάδας από την Ε.Ε. δεν βλέπουμε για το 2017», τονίζουν και επισημαίνουν: «Υποθέτουμε, όμως, ότι η απόλυτα αναγκαία ελάφρυνση του χρέους ή ακόμη και το “κούρεμα”, θα έρθει το αργότερα μετά τις βουλευτικές εκλογές στην Γερμανία, δεδομένου, ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να πληρώσει τα χρέη της».
Και οι δύο αναλυτές συστήνουν να μην γίνονται επενδύσεις σε κρατικά ομόλογα, όπως π.χ. ασφάλειες ζωής, αλλά μόνον σε κινητά και ακίνητα.
Αξίζει να αναφερθεί, ότι οι Matthias Weik και Marc Friedrich έχουν γράψει μέχρι τωρα τρία βιβλία, που έχουν γίνει μπεστ σέλερ και έχουν πουλήσει δεκαδες χιλιάδες αντίτυπα!

“Δεν είναι καιρός, ούτε για απαισιοδοξία, ούτε για αισιοδοξία, αλλά για ρεαλισμό”!

Στα βιβλία τους αυτά ασκούν οξεία κριτική στην Ε.Ε., τον καπιταλισμό, την ελεύθερη οικονομία και την παγκόσμια οικονομία, οι οποίες έχουν εγκλωβιστεί στην ιστορικά πιο σοβαρή και διαρκή κρίση. «Όργια χρεών παγκοσμίως, πλημμύρα από φθηνό χρήμα, “φούσκες” στον τομέα των επενδύσεων, κατάρρευση τραπεζών και κίνδυνος πληθωρισμού συνιστούν κινδύνους για αποταμιευτές και όσους προνοούν για τα γηρατειά τους», αναφέρουν χαρακτηριστικά και υπογραμμίζουν: «Δεν είναι καιρός, ούτε για απαισιοδοξία, ούτε για αισιοδοξία, αλλά για ρεαλισμό».
Για την Ιταλία, οι δύο αναλυτές και συγγραφείς εκφράζουν την πρόβλεψη, ότι θα έρθει στιγμή, που θα γίνει δημοψήφισμα για το ευρώ, ενώ στην Γαλλία προβλέπουν, ότι θα κερδίσει τις προεδρικές εκλογές η πολέμια του ευρώ, πρόεδρος του “Εθνικού Μετώπου”, Μαρίν Λεπέν.

Τα τρία βιβλία των δύο Γερμανών συγγραφέων, που έγιναν μπεστ σέλερ!

Συγκεκριμένα, σε ότι αφορά τα βιβλία των δύο οικονομικών αναλυτών και συγγραφέων, σημειώνεται, ότι το πρώτο τους βιβλίο κυκλοφόρησε το 2012, με τον τίτλο “Der größte Raubzug der Geschichte“ («Η μεγαλύτερη κλοπή της ιστορίας – Γιατί οι επιμελείς γίνονται όλο και πιο φτωχοί και οι πλούσιοι ακόμη πιο πλούσιοι»). Στο δεύτερο βιβλίο του, με τον τίτλο “Der Crash ist die Lösung” («Το κρας είναι η λύση»), που κυκλοφόρησε στην συνέχεια, προέβλεψαν, μεταξύ άλλων, την μείωση των βασικών επιτοκίων από την ΕΚΤ και την έκβαση των εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το βιβλίο αυτό ανακηρύχθηκε ως το πιο επιτυχημένο οικονομικό βιβλίο του 2014, ενώ εφέτος τον Μάϊο κυκλοφόρησαν το τρίτο τους βιβλίο με τον τίτλο “Kapitalfehler” («Βασικό λάθος – Πώς καταστρέφεται η ευημερία μας και γιατί χρειαζόμαστε νέο τρόπο οικονομικής σκέψης»). Στις αρχές του 2017 οι αναγνώστες περιμένουν με ανυπομονησία το τέταρτο βιβλίο τους με αίτημα την ανάγκη ριζικής αλλαγής στους τομείς οικονομίας και πολιτικής.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ