Α. Κατσανιώτης: Εργαζόμαστε από κοινού για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων, της Γενοκτονίας των Αρμενίων, και για τη διεθνή καταδίκη της τουρκικής κατοχής της Κύπρου

Με την υπογραφή Μνημονίου συναντίληψης και συνεργασίας στον τομέα της Διασποράς ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της τριμερούς συνάντησης Ελλάδας, Κύπρου, Αρμενίας που πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα το πρωί της Παρασκευής, 24 Ιουνίου 2022.

Η πρωτοβουλία της τριμερούς ανήκει στον Υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για θέματα Απόδημου Ελληνισμού Ανδρέα Κατσανιώτη ενώ η Κύπρος Εκπροσωπήθηκε από τον Επίτροπο Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων, Φώτη Φωτίου, και η Αρμενική από τον Ύπατο Αρμοστή για Θέματα Αποδήμων, Zareh Sinanyan.

Το προοίμιο του μνημονίου που υπέγραψαν οι τρεις Υφυπουργοί  υπογραμμίζει τις ιστορικές σχέσεις φιλίας Ελλάδας, Κύπρου και Αρμενίας καθώς και τους ισχυρούς πολιτιστικούς και θρησκευτικούς τους δεσμούς.  Παράλληλα, επισημαίνει την ανάγκη ενίσχυσης των συνεργασιών στον τομέα της Διασποράς καθώς τόσο η Ελλάδα και η Κύπρος όσο και Αρμενία διαθέτουν δυναμικές κοινότητες ομογενών παντού στον κόσμο.  Το μνημόνιο εξειδικεύεται σε εννιά επιμέρους άρθρα τα οποία περιγράφουν τις από κοινού δράσεις που θα αναλάβουν οι τρείς χώρες για την ανταλλαγή πληροφοριών και τεχνογνωσίας στον τομέα της Διασποράς αλλά και για την προώθηση των εθνικών τους θέσεων. Επίσης, Ελλάδα, Κύπρος και Αρμενία αναλαμβάνουν την δέσμευση για την από κοινού προσπάθεια διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ποντίων, της Γενοκτονίας των Αρμενίων και για την διεθνή καταδίκη της τουρκικής κατοχής του βορείου τμήματος της Κύπρου.

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης ανέφερε κατά τις δηλώσεις τύπου πως «Οι χώρες μας έχουν πλούσια ιστορία και ισχυρούς πνευματικούς και πολιτιστικούς δεσμούς, οι οποίοι ισχυροποιούνται περαιτέρω από την ορθόδοξη πίστη μας.  Επιπλέον, δεν μπορεί κανείς να αρνηθεί ότι και οι τρεις χώρες διαθέτουν μια εξαιρετικά ενεργή Διασπορά, η οποία ασκεί μια διακριτή μορφή πολιτικής, ήπιας ισχύος που μπορεί να κινητοποιηθεί προς αμοιβαίο όφελος» ενώ σε άλλο σημείο τόνισε «Αναγνωρίζοντας τη σπουδαιότητα  της συνεργασίας, αλλά και τον αξιοσημείωτο ρόλο της Διασποράς, κάνουμε σήμερα ένα ακόμα σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της τριμερούς συνεργασίας σε ζητήματα Διασποράς με την υπογραφή Μνημονίου Κατανόησης. Οι ιστορικές σχέσεις φιλίας βελτιώνονται και διευρύνονται. Εργαζόμαστε από κοινού για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων και της Γενοκτονίας των Ποντίων, καθώς και για τη διεθνή καταδίκη της κατοχής του βόρειου τμήματος της Κύπρου.  Αναφορικά με το Κυπριακό ζήτημα, δράττομαι της ευκαιρίας για να υπογραμμίσω ότι πρόκειται για ένα πρωτίστως διεθνές ζήτημα παράνομης εισβολής και κατοχής. Για το λόγο αυτό, επιθυμούμε την έκφραση ισχυρότερης διεθνούς αλληλεγγύης προς την Κυπριακή Δημοκρατία». Τέλος, υπογράμμισε: «Ελλάδα-Κύπρος-Αρμενία έχουμε κοινές αξίες, κοινή πορεία. Αλλά έχουμε και κοινές εμπειρίες, κοινά τραύματα. Έχουμε έναν γείτονα που ασκεί πολιτική μέσω της βίας . Έναν γείτονα που φαντασιώνεται  ξεπεσμένες αυτοκρατορίες του παρελθόντος.  Έναν γείτονα που δεν συνομιλεί- απειλεί. Που δεν συνυπάρχει- θέλει μόνο αυτός να υπάρχει».

 

Τριμερής Ελλάδας – Κύπρου – Αρμενίας

Δηλώσεις Τύπου Υφυπουργού Εξωτερικών Ανδρέα Κατσανιώτη

Κυρίες και Κύριοι,

Βρισκόμαστε σήμερα εδώ με τον Προεδρικό Επίτροπο Κύπρου Φώτη Φωτίου και τον Ύπατο Αρμοστή της Αρμενίας,  Zareh Sinanyan, τους οποίους καλωσόρισα στον τόπο καταγωγής μου.

Ακριβώς απέναντί μας, βρίσκεται το μεγάλο λιμάνι της Πάτρας.

Το δεύτερο μεγαλύτερο λιμάνι της Ελλάδας και το σημείο από το οποίο ξεκίνησε η μετανάστευση κυρίως των Ελλήνων

αλλά και αρκετών Ελληνοκυπρίων και Αρμενίων  αρχικά προς την Αμερική και στην συνέχεια προς την Αυστραλία.

Είναι λοιπόν μεγάλη τιμή  και χαρά να είμαι μεταξύ καλών συναδέλφων και φίλων σε ένα σημείο που έχει ισχυρό ιστορικό φορτίο στον τομέα της Διασποράς

Αγαπητοί φίλοι,

Οι χώρες μας έχουν πλούσια ιστορία και ισχυρούς πνευματικούς και πολιτιστικούς δεσμούς, οι οποίοι ισχυροποιούνται περαιτέρω από την ορθόδοξη πίστη μας.

 

Επιπλέον, δεν μπορεί κανείς να αρνηθεί ότι και οι τρεις χώρες διαθέτουν μια εξαιρετικά ενεργή Διασπορά, η οποία ασκεί μια διακριτή μορφή πολιτικής, ήπιας ισχύος που μπορεί να κινητοποιηθεί προς αμοιβαίο όφελος.

Αναγνωρίζοντας τη σπουδαιότητα  της συνεργασίας, αλλά και τον αξιοσημείωτο ρόλο της Διασποράς,

κάνουμε σήμερα ένα ακόμα σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της τριμερούς συνεργασίας σε ζητήματα Διασποράς με την υπογραφή Μνημονίου Κατανόησης.

Οι ιστορικές σχέσεις φιλίας βελτιώνονται και διευρύνονται.

Εργαζόμαστε από κοινού για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων και της Γενοκτονίας των Ποντίων, καθώς και για τη διεθνή καταδίκη της κατοχής του βόρειου τμήματος της Κύπρου.

Αναφορικά με το Κυπριακό ζήτημα, δράττομαι της ευκαιρίας για να υπογραμμίσω ότι πρόκειται για ένα πρωτίστως διεθνές ζήτημα παράνομης εισβολής και κατοχής.

 

 

 

 

Για το λόγο αυτό, επιθυμούμε την έκφραση ισχυρότερης διεθνούς αλληλεγγύης προς την Κυπριακή Δημοκρατία.

 

 

 

Υπό αυτό το πρίσμα, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τη συνεπή υποστήριξή σας και για την πλήρη ευθυγράμμισή σας με τις θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο ζήτημα αυτό.

Επιπλέον, προσμένουμε την άφιξη στην Αθήνα του Υπουργού Εξωτερικών της Αρμενίας, Κου Ararat Mitzoyan στις 27 Ιουνίου.

 

 

Ενδεικτική του επιπέδου και των προοπτικών της συνεργασίας μας είναι η απόφασή μας για αμοιβαία υποστήριξη των υποψηφιοτήτων μας για τη θέση μη μόνιμου μέλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Η Αρμενία, η Κύπρος και η Ελλάδα έχουν συχνές και παραγωγικές επαφές. Στη βάση αυτή θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά και εποικοδομητικά τόσο σε τριμερές όσο και σε πολυμερές επίπεδο.

 

Κατά τη διάρκεια των σημερινών μας συζητήσεων για τη διοργάνωση κοινών εκδηλώσεων, επεξεργαστήκαμε μεταξύ άλλων και τις ακόλουθες πιθανότητες:

 

 

  • Εκδηλώσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης άλλων χωρών για τη Γενοκτονία των Ποντίων, τη Γενοκτονία των Αρμενίων, καθώς και την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.
  • Κοινή πολιτιστική εκδήλωση από την ελληνική, κυπριακή και αρμενική κοινότητα Διασποράς στη Γαλλία και
  • Διοργάνωση Παγκόσμιου Φόρουμ για τη Διασπορά στο Ερεβάν
  • Η επόμενη τριμερής θα λάβει χώρα στην Αρμενία.

Τέλος, επιτρέψτε μου να υπογραμμίσω ότι το Μνημόνιο Συνεργασίας για θέματα Διασποράς που υπεγράφη σήμερα δεν αποτελεί ένα απλό έγγραφο.

 

 

Πρόκειται για πράξη μεταξύ αληθινών φίλων που επαναβεβαιώνει την αμοιβαία κατανόηση μεταξύ της κυπριακής, της ελληνικής και της αρμενικής Διασποράς ανά την υφήλιο.

Και κάτι τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό.

Ελλάδα-Κύπρος-Αρμενία έχουμε κοινές αξίες, κοινή πορεία. Αλλά έχουμε και κοινές εμπειρίες, κοινά τραύματα. Έχουμε έναν γείτονα που ασκεί πολιτική μέσω της βίας . Έναν γείτονα που φαντασιώνεται  ξεπεσμένες αυτοκρατορίες του παρελθόντος.

Έναν γείτονα που δεν συνομιλεί- απειλεί. Που δεν συνυπάρχει- θέλει μόνο αυτός να υπάρχει.

 

_____________________________________________________________
Γραφείο Υφυπουργού Εξωτερικών | Deputy Μinister of Foreign Affairs’ office

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ